Δύο και όχι μία σουηδέζες πιλότοι μαχητικού Saab JAS 39 Gripen (Γρύπας), βρίσκονται τελικά στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας μετέχοντας στη νατοϊκή άσκηση Ramstein Flag 2024. Χθες εμφανίστηκε και η δεύτερης σμηναγός. Είναι η πρώτη φορά που μετέχουν σε νατοϊκή άσκηση (αφού η Σουηδία είναι νέο μέλος του ΝΑΤΟ) και φάνηκαν ενθουσιασμένες, τόσο με την άσκηση, όσο και με την Ελλάδα: «Φύγαμε από τη Σουηδία με κρύο, με 5 βαθμούς κελσίου και ήρθαμε στην Ελλάδα με λιακάδα και ζέστη και με ένα θερμό καλωσόρισμα», έλεγαν στους Έλληνες πιλότους που πήγαν να τις υποδεχτούν.

Μπήκαν εν συνεχεία μέσα στα μαχητικά τους, φόρεσαν την κάσκα τους και απογειώθηκαν από την Ανδραβίδα. Ήθελαν όπως είπαν, πριν αρχίσει η άσκηση να γνωρίσουν την περιοχή, μια περιοχή που όπως πρόσεξαν είχε τα πάντα για πιλότους ήτοι, θάλασσα, βουνά, χαράδρες κάτι που επίσης τους ενθουσίασε. Δυστυχώς το ΝΑΤΟ απαγορεύει φωτογραφίες, όπως και να δίνονται τα πραγματικά ονόματα των πιλότων κατά τη διάρκεια της άσκησης. Μικρολεπτομέρεια, θα πείτε, για έναν δημοσιογράφο.

Μετά την πτήση οι δύο Σουηδέζες μαζί με άλλους συναδέλφους τους από διάφορες χώρες και με μέριμνα της 117 Πτέρυγας Μάχης πήγαν σε ταβέρνα στην Κυλλήνη, όπου τίμησαν τα γεμιστά. Τέτοια φαγητό πρώτη φορά απόλαυσαν και σίγουρα θα έχουν να το λένε όταν επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ακούς εκεί άσκηση του ΝΑΤΟ με… γεμιστά, ποιος θα το πίστευε.

Οι υπόλοιποι πιλότοι θα πείτε; Εδώ είναι τα σπουδαία: Η 117 Πτέρυγα Μάχης και το Κέντρο Εκπαίδευσης τους ετοίμασαν… πάρτι έκπληξη. Κανονικό πάρτι με Dj στην πίστα του αεροδρομίου (με ελληνικά και ξένα hits) και οι αεροπόροι μας έστησαν και… ψησταριές. Το τι μπριζόλες και τι παϊδάκια έφαγαν οι νατοϊκοί πιλότοι πραγματικά είναι αδύνατον να περιγράψει κανείς. Πάρτε, για παράδειγμα, τους Αμερικανούς πιλότους των F-35 (με τις εξελιγμένης τεχνολογίας κάσκες τους) ενθουσιάστηκαν με τα σουβλάκια και το τζατζίκι.

Ίσως η μόνη «παραφωνία» ήταν η έλλειψη τσίπουρου ή ούζου. Αλλά σε στρατιωτική βάση βρισκόμαστε, πιλότοι μαχητικών είναι, μην τα θέλουμε όλα. Συνόδευσαν όμως τα παιδάκια και τα σουβλάκια με μπίρες (χωρίς αλκοόλ) και με αναψυκτικά.

***

Ένα street party για τους γαλάζιους

Θα σας πάω τώρα στη Νέα Υόρκη, όπου ο Πρωθυπουργός, πέραν των σημαντικών συναντήσεων που είχε, φάνηκε πως πήρε τις αποστάσεις του από τα εσωκομματικά αφού η αλήθεια είναι ότι είχε και σοβαρότερα πράγματα να κάνει. Επιστρέφοντας όμως, είναι αναγκασμένος να ρίξει την προσοχή του στο συγύρισμα της κυβέρνησης και το κόμματος, ειδικά όσο βλέπει ότι στην αντιπολίτευση δεν σαλεύει τίποτα και ότι όσοι φιλοδοξούν να αναδειχθούν σε εσωκομματικούς ήρωες στη ΝΔ κινούνται υπογείως ή και φανερά.

H πρώτη του ευκαιρία είναι την ερχόμενη Παρασκευή που συμπληρώνονται τα 50χρονα της ΝΔ και ετοιμάζεται μία μεγάλη φιέστα (street party- το ονόμασαν), με δόσεις νοσταλγίας, αφού το κόμμα ετοιμάζει μία συγκέντρωση μπροστά από το ιστορικό κτίριο της οδού Ρηγίλλης, όπου βρίσκονταν τα γραφεία του κόμματος. Πάντως, ορισμένοι αναρωτιούνται αν αυτή η ιδέα είναι καλή, αφού λογικά θα προκαλέσει έμφραγμα στο κέντρο της Αθήνας και δεν θα χαροποιήσει και τόσους πολλούς, είτε είναι οπαδοί και ψηφοφόροι της ΝΔ, είτε όχι.

Το θέμα τώρα είναι ποιοι θα πάνε στη φιέστα της Παρασκευής στη Ρηγίλλης και πώς θα εμφανιστούν. Τα στοιχήματα είναι εύκολα, αφού μάλλον θα πάνε όλοι. Τώρα, στο αν θα αγκαλιαστούν χαμογελαστοί και με τον Μητσοτάκη δεν θα πόνταρα και πολλά χρήματα, αλλά όπως και να έχει η εικόνα θα μιλήσει από μόνη της.

***

Γιατί οι Γάλλοι καθυστέρησαν να μας παραδώσουν το 19ο Rafale

Θα σας μεταφέρω τώρα στον διάδρομο απο-προσγειώσεων μαχητικών της αεροπορικής βάσης της Τανάγρας, όπου υπήρξε μια μικρή (αλλά σημαντική) γιορτή. Προσγειωνόταν με έλληνα πιλότο, το 19ο Rafale από τη Γαλλία, ολοκαίνουργιο, «του κουτιού», όπως έλεγαν οι πιλότοι μας. Μην φανταστείτε κάτι το εντυπωσιακό με πίδακες νερού να το υποδέχονται (όχι, αυτό έγινε με την παραλαβή του πρώτου Rafale).

Ήταν αυτό το μαχητικό που είχε καθυστερήσει να μας το παραδώσουν οι Γάλλοι. Το περιμέναμε άλλωστε Ιούλιο (σύμφωνα με τον προγραμματισμό) ή έστω τον Αύγουστο. Και ξέρετε πώς δικαιολογήθηκαν για την καθυστέρηση; Επικαλέστηκαν τις «δουλειές» που είχαν με την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου η Πολεμική τους Αεροπορία βρισκόταν σε κόκκινο συναγερμό. Μας είχαν όμως ειδοποιήσει, για τη μικρή μετακύλιση των παραδόσεων των τελευταίων 6 αεροσκαφών.

Σας θυμίζω ότι αυτά τα Rafale είναι τα τελευταία, που προμηθεύθηκε η χώρα μας και έρχονται να προστεθούν σιγά – σιγά στα ήδη υφιστάμενα 18. Συνεπώς η μαχητική μας ικανότητα ενισχύεται έτι περαιτέρω! Και από ότι μου λένε τα Rafale και τους πυραύλους Meteor που φέρουν, κάποιους τους τρομάζουν…

***

Ο υποψήφιος στον ΣΥΡΙΖΑ που «έφαγε πόρτα» από τον Τσίπρα

Δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ούτε θα εκδηλωθεί δημόσια υπέρ κάποιου εκ των διεκδικητών της ο Νίκος Παππάς (ή «13-0», όπως τον αποκαλούν) και εκ πρώτης όψεως αυτό μοιάζει φυσιολογικό αφού σου λέει «πρόεδρος της Κ.Ο. είναι ο άνθρωπος, δεν έχει λόγο να εμπλακεί και καλά κάνει». Είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα; Για οποιονδήποτε άλλον ίσως να ήταν, για τον Παππά όμως όχι. Ο πολυπράγμων κομματικός παράγων θεωρείται άλλωστε μετρ της ίντριγκας και των εσωκομματικών δολοπλοκιών, σε βαθμό που δύσκολα μπορούν να τον παρακολουθήσουν ακόμα και οι δικοί του. Έμαθα λοιπόν κάτι που σχεδόν με σόκαρε για το πού μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος προκειμένου να πετύχει τα σχέδιά του.

Κάποιες φήμες, λοιπόν, τον εμφανίζουν αφού «εκπαραθυρώθηκε» ο Σωκράτης Φάμελλος από το «τιμόνι» της Κ.Ο. και αφού πήρε την θέση του –κάτι που πλήρωσε ο Στέφανος Κασσελάκης στην Κεντρική Επιτροπή που τον καθαίρεσε, αφού οι δικοί του επιμένουν ότι «τους πούλησε στεγνά»- προσπάθησε να στήσει γέφυρες με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά «έφαγε πόρτα». Τώρα αν αναρωτιέστε τι μπορεί να σημαίνει ότι δεν θα εκδηλωθεί ανοιχτά για κανέναν από τους υποψηφίους προέδρους, όπως δήλωσε, θα έθετα ένα ερώτημα: με ποιον θα διασφάλιζε την παραμονή του στην προεδρία της Κ.Ο. για άλλα τρία χρόνια; Η απάντηση δική σας…

***

Οι γαλάζιοι συνομιλητές του Κασσελάκη

Έμαθα κάτι που με εξέπληξε, αν και δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω, αλλά οι κακές γλώσσες λένε ότι ισχύει. Μου είπαν λοιπόν προ ημερών ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει στην ευρύτερη ομάδα των συνομιλητών του σταθερά πλέον, όχι μόνο τον Ευάγγελο Αντώναρο, αλλά και τον Άρη Σπηλιωτόπουλο και τον πρώην ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργο Κύρτσο.

Και μάλιστα μου επισημάνθηκε πως τους ακούει και με προσοχή στο τι του λένε.

***

Γιατί ο Φαραντούρης δεν δήλωσε υποψήφιος

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλας Φαραντούρης είναι ένας νέος πολιτικός, αλλά μόνο που ο καθηγητής του πανεπιστημίου Πειραιώς δεν είχε τις δυνάμεις να τραβήξει μπροστά για υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος. Το σκεπτόταν καιρό όπως έμαθα, το συζητούσε, αλλά τελικά οι δημοσκοπήσεις δεν ήταν ευνοϊκές και προτίμησε όπως και πέρυσι, αν και το όνομά του ήταν στο επίκεντρο, να μην κάνει το βήμα.

***

Στο μεταξύ, πάντως, κάτι αρχίζει να κινείται έστω και δειλά-δειλά. Εν αναμονή των εξελίξεων στον αλληλοσπαρασσόμενο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο ΠαΣοΚ, δεν πέρασε απαρατήρητη η εκδήλωση του Ινστιτούτου ΕΝΑ υπό τον τίτλο «Η εργασία σήμερα: Για μια προοδευτική πρόταση» και οι παρουσίες σε αυτήν: Αχτσιόγλου, Βούτσης, Αναγνωστοπούλου από την Νέα Αριστερά, οι πασοκογενείς του ΣΥΡΙΖΑ Κουρουμπλής και Κοτσακάς, οι συνδικαλιστές Μπράτης, Φωτόπουλος, Πετρόπουλος, ο εργατολόγος Τσουκαλάς (υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ) αλλά και παράγοντες όπως ο Δραγασάκης, ο Τεμπονέρας κ.ά. Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα, κάποιοι αναζητούν πεδία διαλόγου και συγκλίσεων

***

Όταν ο κεντρικός τραπεζίτης ομιλεί για υφαλοκρηπίδα και ελληνοτουρκικές σχέσεις

Δεν είναι καθόλου σύνηθες φαινόμενο και δεν συμβαίνει σε καμιά χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένας κεντρικός τραπεζίτης, μπαρουτοκαπνισμένος, θα έλεγα, στη νομισματική πολιτική και γενικά στην οικονομία να δίνει διαλέξεις για την υφαλοκρηπίδα, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας άνοιξε το βήμα του στην πολιτική και μίλησε στην παρουσίαση του βιβλίου του Τάκη Παπά για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας: Δηλαδή υπέρ της συνέχισης των προσπαθειών εύρεσης σημείων σύγκλισης στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων οι οποίες «επηρεάζουν σημαντικά τις οικονομικές και κοινωνικές επιδόσεις της Ελλάδας, την σταθερότητα και την ασφάλειά της».

Αλλάζει μελλοντικούς στόχους, θα πείτε ο κ. Στουρνάρας που έως τώρα όλοι γνώριζαν πως ήταν προσηλωμένος στην θητεία του στην Τράπεζα της Ελλάδος, πιθανότητα και σε μια τρίτη θητεία, αλλά και στην παρουσία του στην ΕΚΤ; Θα δείξει. Άλλωστε διαθέτει πολιτική αντίληψη και εμπειρία -υπήρξε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου από το 2012 έως το 2014, στην περίοδο των μνημονίων.. Το «νεύμα» του κ. Στουρνάρα είναι να συνεχιστεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος και ει δυνατόν να υπάρξει συμφωνία «για την διευθέτηση της μείζονος διαφοράς μας με την Τουρκία», δηλαδή την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες «μακράς και βιώσιμη ειρήνη, για ευημερία στην περιοχή.