Μιχάλης Κατρίνης στο ΒΗΜΑ: «Για κάποιους είναι εύκολο να συμβιβαστούν με ένα μικρό ΠαΣοΚ»

O υποψήφιος πρόεδρος του ΠαΣοΚ και βουλευτής Ηλείας, Μιχάλης Κατρίνης, μιλά στο ΒΗΜΑ μερικά 24ωρα μετά το debate ανάμεσα στους υποψήφιους για την προεδρία του κόμματος για το δικό του όραμα για μια Μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη.

Παρασκευή πρωί στο κέντρο της πόλης. Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠαΣοΚ Μιχάλης Κατρίνης περπατά μαζί με κόσμο που πηγαίνει στη δουλειά σε ξεχασμένες γωνιές της Αθήνας.  Εμφιλοχωρεί ανάμεσα τους.  Οδεύει για το δικό του ραντεβού. Ένα από τα πολλά που έχει κανονίσει ενόψει των εσωκομματικών εκλογών της 6ης Οκτωβρίου.

Σταματά να χαιρετήσει με ένα φαρδύ χαμόγελο εκείνους που τον αναγνωρίζουν και του εύχονται καλή επιτυχία. Είναι λίγα 24ωρα μετά το debate και στο λαό του ΠαΣοΚ άρεσαν οι θέσεις του, κυρίως για τα εθνικά θέματα, που οι συνυποψήφιοι του έκαναν πέντε διαδοχικές ερωτήσεις.

Κάπου εκεί τον συναντά και το  BHMA και ξεκινάει η συνέντευξη αναδρομής, μνήμης και προβληματισμού. Μιλά για τα καρτέλ της οικονομίας, τις δυσκολίες στην καθημερινότητα και θυμάται τις καλύτερες αλλά και τις πιο δύσκολες στιγμές του μέσα στο ΠαΣοΚ.

Πως πήρατε την απόφαση να θέσετε υποψηφιότητα και γιατί κάποιος ψηφοφόρος του ΠαΣοΚ να στηρίξει τον Μιχάλη Κατρίνη;

Για κάποιους είναι εύκολο να συμβιβαστούν με ένα μικρό ΠαΣοΚ του 13 ή του 15%. Ίσως γιατί μπορούν να το διαχειριστούν οι ίδιοι με βάση τις προσωπικές τους στρατηγικές, είτε για να κρατήσουν μια μικρή και στενή κομματική εξουσία είτε για να μετατρέψουν το ΠαΣοΚ σε δεκανίκι και κυβερνητικό εταίρο του κ. Μητσοτάκη. Εγώ δεν συμβιβάζομαι με αυτή τη λογική. Να κατανοήσουμε ένα πράγμα: για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών πρέπει να τους πείσουμε πρώτα ότι μπορούμε να γίνουμε η αντιπολίτευση που δεν έχει αυτή τη στιγμή η χώρα. Αντιπολίτευση σημαίνει ρήξη με τις επιλογές της συντήρησης και της στασιμότητας. Μέσα στη Βουλή, στη κοινωνία αλλά και στο δημόσιο λόγο έχω δείξει πως εννοώ την αντιπολίτευση. Στην πράξη.

Σηκώνετε ψηλά στις ομιλίες που κάνετε τα θέματα της οικονομίας και επιτίθεστε συχνά στη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση. Επιγραμματικά και απλά πως μπορεί να γίνει καλύτερη η καθημερινότητα του πολίτη;

Αυτή τη στιγμή τα καρτέλ στην αγορά και στην οικονομία, που αποτελούν δημιούργημα του κ. Μητσοτάκη, λεηλατούν το εισόδημα των πολιτών μέσα από την ακρίβεια και τις αυξημένες τιμές στην ενέργεια. Θα σας μιλήσω μόνο για αυτά τα δύο ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη, για το πως μπορούν να αντιμετωπιστούν. Τι σημαίνει ελεύθερη αγορά; Σημαίνει ανταγωνισμός. Υπάρχει εδώ ανταγωνισμός; Όχι. Υπάρχει μια καρτελοποιημένη οικονομία με ολιγοπώλια και μια κυβέρνηση που απλά κάνει τον τροχονόμο. Ακόμα και η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι υποστελεχωμένη, χωρίς προσωπικό. Και αυτό δεν είναι τυχαίο.

Υπάρχουν λύσεις: πρώτη και καλύτερη ο περιορισμός της εξάρτησης της χώρας από εισαγωγές τροφίμων και η δημιουργία προϋποθέσεων για να αποκτήσουμε διατροφική επάρκεια. Στη συνέχεια η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής. Σε ότι αφορά την ενέργεια έχω προτείνει τη δημιουργία Κρατικής Εταιρείας παραγωγής πράσινης ενέργειας που θα διασφαλίσει χαμηλές τιμές για τους πολίτες και θα δημιουργήσει πραγματικές συνθήκες ανταγωνισμού. Αν δεν μιλάει κάποιος για αυτά, αν δεν τολμά να τα αναφέρει για να μη δυσαρεστήσει τους πλούσιους και τους ισχυρούς, πως είναι δυνατόν να πείσει ότι μπορεί να υπερασπιστεί τους πολίτες; Πως μπορεί να μιλάει για το ΠαΣοΚ.

Είστε ο μόνος υποψήφιος που εκλέγεται στην περιφέρεια και συγκεκριμένα στο νομό Ηλείας. Παράλληλα έχετε περιοδεύσει σε όλη τη χώρα. Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική επαρχία;

Οι περισσότερες ελληνικές περιφέρειες συγκαταλέγονται μεταξύ των φτωχότερων της Ευρώπης. Υπάρχει όχι μόνο αναπτυξιακή υστέρηση αλλά και υποβάθμιση των δομών υγείας, έλλειψη υποδομών. Πρέπει να έρθουν στο προσκήνιο η Δημιουργική και Παραγωγική Ελλάδα και η Ελλάδα της Περιφερειακής Ανάπτυξης, η Ελλάδα που επενδύει στο ζωντάνεμα της ξεχασμένης Ελληνικής Επαρχίας. Αυτό σημαίνει ενίσχυση μόνο επενδύσεων που έχουν παραγωγική διάσταση και δημιουργούν θέσεις εργασίας. Σημαίνει σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης για κάθε περιφέρεια. Σημαίνει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Νησιωτικό και Ορεινό Ταμείο με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Σε ότι αφορά στην ενέργεια , αυτό που προτείνω εγώ είναι η δημιουργία μιας Κρατικής Εταιρείας Παραγωγής Πράσινης Ενέργειας που θα διασφαλίσει χαμηλές τιμές για τους πολίτες και θα σπάσει τη λειτουργία των καρτέλ.

Ξεχωρίζετε κάποιο περιστατικό που σας έτυχε;

Όλα τα περιστατικά που με έχουν σημαδέψει, συνδέονται με την επαφή μου με απλούς πολίτες. Το διάστημα αυτό που γυρίζω σε όλη την Ελλάδα είναι πιεστική η απαίτηση των πολιτών που λένε ξεκάθαρα «Δεν πάει άλλο, πρέπει να δημιουργηθεί μια Μεγάλη Παράταξη που θα απαλλάξει τη χώρα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη». Και αυτό το είδα παντού. Το είδα στους πιστούς ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ που δεν εγκατέλειψαν το ΠαΣοΚ στα δύσκολα. Το είδα σε ανθρώπους που στήριζαν το ΠαΣοΚ αλλά απογοητεύτηκαν, πικράθηκαν, απομακρύνθηκαν. Το είδα ακόμα και σε πολίτες που ψήφισαν τον κ. Μητσοτάκη αλλά δεν ταυτίζονται με τις επιλογές και τις πρακτικές του.

Είστε από το που λέμε γέννημα θρέμμα ΠαΣοΚ. Από τη νεολαία ανεβήκατε σκαλί – σκαλί την κομματική και κοινωνική ιεραρχία, είστε πλέον αρκετά χρόνια βουλευτής και τώρα υποψήφιος πρόεδρος. Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή σας αυτά τα χρόνια και ποια η πιο δύσκολη;

Η καλύτερη στιγμή ήταν η εκλογή μου την πρώτη φορά που έθεσα υποψηφιότητα για Βουλευτής. Η πιο δύσκολη, η εποχή που έπρεπε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις ευθύνης για τη σωτηρία της χώρας.  Αυτός ήταν ένας δύσκολος δρόμος, όταν κάποιοι άλλοι είχαν επιλέξει το λαϊκισμό, τις εύκολες υποσχέσεις που έμειναν χωρίς αντίκρυσμα. Πολιτική όμως σημαίνει ευθύνη.

«Μέσα στη Βουλή, στη κοινωνία αλλά και στο δημόσιο λόγο έχω δείξει πως εννοώ την αντιπολίτευση. Στην πράξη».

Ποια ήταν η πρώτη συγκέντρωση που θυμάστε;

Δεν έφυγα ποτέ από το ΠαΣοΚ, η σχέση μου με το ΠαΣοΚ είναι σχέση ζωής. Αναδείχθηκα Βουλευτής με την ψήφο των πολιτών, όλα αυτά τα χρόνια πορεύτηκα με συνέπεια, με προτάσεις, με αλήθεια και έργο. Κοιτάζω πάντα πίσω μου για να θυμάμαι από που ξεκίνησα και αυτούς που με αγκάλιασαν και με πίστεψαν. Και πάντα θυμάμαι με μεγάλη συγκίνηση και αισθήματα αγάπης την πρώτη μου συγκέντρωση σε ένα καφενείο, σε ένα ορεινό χωριό της Ηλείας.

Στις 14 Οκτωβρίου πως θα είναι το ΠαΣοΚ αν εκλεγείτε εσείς και τι θα κάνετε αν εκλεγεί πρόεδρος κάποιος άλλος συνυποψήφιος σας;

Το πως θα είναι το ΠαΣοΚ θα το αποφασίσουν οι πολίτες στις 6 Οκτωβρίου. Μίλησα πριν για κρυφές ατζέντες. Αυτές που θέλουν το ΠαΣοΚ να γίνεται ο μικρός και βολικός κυβερνητικός εταίρος, να προσφέρεται ως δεκανίκι για να παραμείνουν στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης. Μίλησα για τη  λογική της σιωπής, σύμφωνα με την οποία το ΠαΣοΚ δεν πρέπει να λέει τίποτα από όσα μπορεί να ενοχλήσουν τους οικονομικά ισχυρούς. Μίλησα για  τη λογική που στα εθνικά μας θέματα και στην εξωτερική πολιτική ταυτίζει τη σωστή πλευρά της ιστορίας με την πλευρά της υποτέλειας. Αν επικρατήσουν αυτές οι λογικές, τότε σε τι θα διαφέρει το ΠαΣοΚ από τη Νέα Δημοκρατία; Εγώ πιστεύω σε μια Μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη, που θα ενώσει την κοινωνική πλειοψηφία που συνέτριψε τον κ. Μητσοτάκη στις ευρωεκλογές.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.