«Όταν ακούνε οι υπουργοί τους βουλευτές βρίσκονται λύσεις». Αυτό σχολίασε γαλάζιος βουλευτής όταν ολοκληρώθηκε η συνάντηση της υπουργού Εργασίας Νίκης Κεραμέως με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν η πρώτη συνεδρίαση των βουλευτών με υπουργούς, μετά την πρωτοβουλία των 11 γαλάζιων βουλευτών. Την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται νέα σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των βουλευτών και των υπουργών, με τη σκυτάλη να παίρνουν ο Άδωνις Γεωργιάδης, η Σοφία Ζαχαράκη και ο Τάκης Θεοδωρικάκος.
Πηγές της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ προσπαθούν να αποσυνδέσουν αυτές τις πρωτοβουλίες με την ερώτηση των 11 γαλάζιων ανταρτών που σήκωσαν σκόνη με την ερώτηση που έθεσαν στον υπουργό Οικονομικών. «Ήταν κανονισμένο από το καλοκαίρι», σημείωνε αρμόδιο στέλεχος θέλοντας να υποβαθμίσει το γεγονός. Όμως, πέρα από τις θεσμικές συναντήσεις στη Βουλή, προέκυψαν και νυχτοπερπατήματα.
Την αρχή έκαναν οι υπουργοί που προέρχονται από τη μήτρα του ΠαΣοΚ, ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Κυριάκος Πιερρακάκης με διαφορά λίγων ημερών. Και οι δύο υπουργοί, Δικαιοσύνης και Παιδείας αντίστοιχα, συνάντησαν τους βουλευτές μέλη των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής. Μάλιστα, ο υπουργός Παιδείας, επέλεξε να καλέσει τους βουλευτές αμέσως μετά την εκδήλωση του ιδρύματος Καραμανλή, σε γνωστό πολιτικό στέκι που φημίζεται για τα κρεατικά του. Έμπειροι κοινοβουλευτικοί σημειώνουν ότι δεν είναι τυχαία η χρονική συγκυρία για τη σύσφιξη των σχέσεων.
Η ερώτηση των 11 αλλά και οι γκρίνιες βουλευτών ότι δεν τους ακούνε οι υπουργοί, με κάποιους μάλιστα λένε ότι τους βλέπουν αφ’ υψηλού ηλέκτρισαν το κλίμα. Ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι αναμένεται να κάνουν νέες παρεμβάσεις οι βουλευτές ενώ ψιθυρίζεται στους διαδρόμους ότι στη λίστα των ανταρτών θα προσφύγουν κι άλλοι.
Την ίδια ώρα, η αναφορά του υπουργού Υγείας για αλλαγή του εκλογικού νόμου διαψεύστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Όπως είπε ο Παύλος Μαρινάκης «δεν υπάρχει συζήτηση για αλλαγή εκλογικού νόμου, το ξεκαθαρίζω. Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την πάγια, την διαχρονική του θέση και δεν προέβη ούτε σε κάποια ανακοίνωση, ούτε σε κάποια πρόταση».
Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν όμως ότι η τοποθέτηση του κ. Γεωργιάδη δεν ήταν τυχαία. Τα νέα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι η κυβέρνηση πιέζεται και απομακρύνεται το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστούν συνεργασίες. Έτσι, υπάρχουν δύο ερμηνείες κατά τους ειδικούς. Είτε ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε την πίεση που υφίσταται το κόμμα του είτε θέλησε να μετρήσει αντιδράσεις τόσο για ενδεχόμενες συνεργασίες όσο και για την πρόθεση της αλλαγής του νόμου.
Πάντως, τα υπόλοιπα κόμματα ασχολούνται με τα δικά τους. Το «πράσινο» ντιμπέιτ, άφησε καλές εντυπώσεις. Συζητήθηκαν αρκετά θέματα, φυσικά δεν έλειπαν οι αιχμές, ενώ ο απευθείας διάλογος, που έγινε για πρώτη φορά, άνοιξε την… όρεξη και για επόμενες τηλεμαχίες. Στα πηγαδάκια της Βουλής συζητήθηκε έντονα, ενώ μάλλον ζήλεψαν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ανοίγοντας πρώτος τον «χορό», ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Γιαννούλης σε τηλεοπτική του εμφάνιση είπε: «Πρέπει να γίνει debate και με τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ με ακόμη πιο ελεύθερο τρόπο, γιατί είναι η τελευταία ευκαιρία για σοβαρότητα, έμφαση στον πολιτικό λόγο, και την έλλειψη φανατισμού και μίσους».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι ο Σωκράτης Φάμελλος, που διεκδικεί και επισήμως την ηγεσία του κόμματος ήταν θετικός. «Πρέπει να ακουστούν απόψεις και όχι να κλειστούμε μέσα στα γραφεία, η συζήτηση πρέπει να γίνει έξω. Θα μπορούσε να γίνει και καλύτερα από το μοντέλο του ΠαΣοΚ. Θα μπορούσε να γίνει μια συζήτηση για την καθημερινότητα και την επιβίωση και μια συζήτηση για το μέλλον. Να γίνουν και πολλαπλές συζητήσεις», είπε χαρακτηριστικά.