Οταν η Ελληνίδα υφυπουργός εξωτερικών συνάντησε την Τουρκάλα για τον ΟΑΣΕ

Οι δύο Ελληνίδες υφυπουργοί συναντήθηκαν στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και συζήτησαν τις θέσεις στον ΟΑΣΕ την ώρα που η Τουρκία πιέζει έντονα για τον διορισμό του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών και πρέσβη, Φεριντούν Σινιρλίογλου, στη θέση του ΓΓ.

Δύο γυναίκες υφυπουργοί από την Ελλάδα και την Τουρκία, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και η Τουρκάλα ομόλογός της Μπερίς Εκιντζί, μαζί με τον υφυπουργό Μεχμέτ Μποζάι ανέλαβαν την δύσκολη αποστολή να διατηρήσουν τους διπλωματικούς διαύλους ανάμεσα στις δύο ώρες ανοικτούς, αλλά και την προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών στους διεθνείς οργανισμούς.

Οι δύο Ελληνίδες υφυπουργοί συναντήθηκαν στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και συζήτησαν τις θέσεις στον ΟΑΣΕ. Η επανέναρξη ωστόσο του πολιτικού διαλόγου, αλλά και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, είναι θέμα που θα συζητήσει η Ελληνίδα υφυπουργός μόνον με τον υφυπουργό κ. Μποζάι.

Η υφυπουργός Εξωτερικών πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου είναι έμπειρη στα ελληνοτουρκικά, είχε χρηματίσει και επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού και αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ίσως είναι η πρώτη φορά που τέτοια νευραλγικά θέματα που αγγίζουν τον πυρήνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και των θέσεων σε διεθνείς οργανισμούς, τα χειρίζονται δύο γυναίκες, κάτι που αποτελεί εγγύηση (όπως λένε οι διπλωμάτες) για τη διατήρηση ήρεμου κλίματος και στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Πάντως για να ξέρετε, ειδικά για τον ΟΑΣΕ και την ηγεσία του, δίδεται μια πραγματική διπλωματική μάχη. Η Τουρκία πιέζει έντονα για τον διορισμό του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών και πρέσβη, Φεριντούν Σινιρλίογλου, στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΑΣΕ, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και πιέσεις κατά τις επαφές του στη Νέα Υόρκη. Η Αθήνα, από την πλευρά της, διεκδικεί τη θέση του επικεφαλής του τμήματος του ΟΑΣΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πώς είδαν την Τουρκία την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Στο μεταξύ ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφοντας στην Τουρκία από τη Νέα Υόρκη αναφέρθηκε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ και το Sigmalive στη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και επιβεβαίωσε ότι στις αρχές του νέου έτους θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Ανωτάτου Στρατηγικού Συμβουλίου όπου θα συναντηθούν με τον κ. Μητσοτάκη.

Ερωτηθείς για τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη, τα θέματα που βρίσκονταν στην ατζέντα και πότε θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου, απάντησε ότι «θα πραγματοποιήσουμε αυτή τη συνάντηση στρατηγικού συμβουλίου υψηλού επιπέδου στις αρχές του επόμενου έτους».

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, όπως αναμενόταν δεν άφησαν ασχολίαστη την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΟΗΕ. Αποτύπωσαν με σαφήνεια και με θετικό πρόσημο τις θέσεις της Ελλάδας για τα βασικά διμερή ζητήματα, δίνοντας έμφαση στην αναγκαιότητα για ειρηνική επίλυση και στις αναφορές Μητσοτάκη για μια πιο συναινετική πορεία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ειδικότερα το CNN Türk ξεχώρισε την αναφορά του Μητσοτάκη στην ευκαιρία που προσφέρεται για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Σύμφωνα με το τουρκικό φιλο-κυβερνητικό κανάλι, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπάρχει «παράθυρο ευκαιρίας» που απαιτεί γενναιότητα, σημειώνοντας τις έξι συναντήσεις του με τον Ερντογάν το τελευταίο διάστημα. Το τουρκικό δίκτυο επεσήμανε επίσης την αναφορά Μητσοτάκη στο ότι τα προβλήματα της υφαλοκρηπίδας παραμένουν άλυτα εδώ και 40 χρόνια, αλλά ότι αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα λυθούν στο μέλλον.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.