Θέατρο: Οι 20 παραστάσεις που σάρωσαν πέρυσι και συνεχίζονται φέτος

Μεγάλες επιτυχίες της περασμένης χρονιάς στις οποίες δεν έπεφτε καρφίτσα, δημοφιλείς παραστάσεις των τελευταίων χρόνων αλλά και θεατρικές διαδρομές που έκαναν παύση, επανέρχονται στις θεατρικές σκηνές της Αθήνας από τον Οκτώβριο.

Ένας εντυπωσιακός αριθμός παραστάσεων σε επανάληψη στις αθηναϊκές σκηνές, δίνει τον τόνο στη νέα σεζόν και υπόσχεται το μαγικό χαρτί της εισόδου στα θέατρα που δεν καταφέραμε να βρούμε εισιτήριο.

Πρόκειται για αναγνωρισμένα εμπορικά και καλλιτεχνικά έργα, οπότε εδώ παρουσιάζουμε μια επιλογή επαναλήψεων ως πρώτο οδηγό για το θεατρικό φθινόπωρο.

«Goodbye, Lindita»

Εθνικό Θέατρο

Από 16/10

Goodbye, Lindita ©TheofilosTsimas

Η βραβευμένη παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου  σε σκηνοθεσία του νεαρού Μάριο Μπανούσι, μετά τα διαδοχικά sold out που σημείωσε τις τελευταίες δυο θεατρικές σεζόν, επιστρέφει πλέον στην Κεντρική Σκηνή του Κτηρίου Τσίλλερ, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στην Αθήνα, ενώ συνεχίζει την ευρωπαϊκή της περιοδεία.

Το «Goodbye, Lindita» εστιάζει στην εμπειρία της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου. Σε ένα σπίτι, μια οικογένεια πενθεί βυθισμένη στη σιωπή, ώσπου μια σειρά από παράδοξα γεγονότα ανοίγει ένα παράθυρο σε έναν κόσμο όπου η ανάμνηση μπλέκεται με τη φαντασίωση και η πραγματικότητα με το όνειρο. Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Χρυσή Βιδαλάκη, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Ελένη Άμπια Νζάνγκα, Εριφύλη Κιτζόγλου, Κατερίνα Κρίστο, Μάριο Μπανούσι, Βασιάνα Σκοπετέα,  Αλεξάνδρα Χασάνι

«The Humans»

(Θέατρο Μουσούρη από 2/10)

Θέμις Μπαζάκα @The Humans

Το βραβευμένο «The Humans» του Στίβεν Κάραμ σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη αφηγείται, κατά τη διάρκεια ενός μόνο απογεύματος, την ιστορία της οικογένειας Μπλέικ στη λεπτή γραμμή μεταξύ κωμωδίας και τραγωδίας. Το κοινό προσκαλείται να παρακολουθήσει από κοντά τις αγωνίες, τα όνειρα και τους ανομολόγητους φόβους τους. Πρωταγωνιστούν οι Θέμις Μπαζάκα, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Μαρία Πετεβή, Ειρήνη Μακρή και Ξένια Καλογεροπούλου.

«Η καρδιά του σκύλου»

(Θέατρο Κιβωτός από 17/10)

Η Καρδιά του Σκύλου©Yiorgos Kaplanidis

Η Έφη Μπίρμπα παραδίδει μία νέα πυρηνική εικονοκλαστική ανάγνωση του εμβληματικού έργου του Ρώσου συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ και μας προσκαλεί να κοιτάξουμε γύρω μας με άλλα “μάτια”, να σκεφτούμε κριτικά και να αναρωτηθούμε για τον κόσμο που θέλουμε να ζούμε.

Σε αυτήν τη σκοτεινή περιπέτεια που ξεδιπλώνεται στα λημέρια της επιστημονικής φαντασίας, της σάτιρας και της κοινωνικής κριτικής πρωταγωνιστούν ο Άρης Σερβετάλης και ο Αντώνης Μυριαγκός. Μαζί τους η Ηλέκτρα Νικολούζου, ο Μιχάλης Θεοφάνους, η Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, η Αλεξάνδρα Καζάζου και ο Σπύρος Δέτσικας.

«Έγκλημα και Τιμωρία»

(Θέατρο Πορεία από 25/9 και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων)

Εγκλημα και Τιμωρία

Διασκευή του ογκώδους μυθιστορήματος του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι «Έγκλημα και Τιμωρία» από τον Θανάση Τριαρίδη, που ακολουθεί την ιστορία του Ρασκόλνικοφ, ενός φοιτητή που πιστεύει πως η διανοητική και ψυχική ανωτερότητα νομιμοποιεί το άτομο να διαπράττει εγκλήματα για το καλό της ανθρωπότητας. Έτσι, προβαίνει στον φόνο μιας γριάς τοκογλύφου, σε μια πράξη «αλτρουισμού», που θα απαλλάξει την κοινωνία από ένα άπληστο και κακόβουλο άτομο. Πρωταγωνιστούν: Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Δημήτρης Ήμελλος, Δημήτρης Μπίτος, Στέλλα Βογιατζάκη, Σοφία Σεϊρλή, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Μαριάννα Πουρέγκα.

«Τα Δέντρα Ανθίζουν ακόμα»

(Ρεκτιφιέ από 14/10)

Τα Δέντρα Ανθίζουν Ακόμα©Αντώνης Χρήστου

Μια παράσταση για έναν άνθρωπο της Αθήνας που σκέφτεται για την τέχνη, τον θάνατο, το θεό, τον σχιζοφρενή πατέρα του, τα κορόμηλα, τα δέντρα, τον Σούμπερτ, τα παιδικά του χρόνια και τη μοναξιά αναρωτώμενος για ποιο λόγο να πιει νερό λίγο πριν αποφασίσει αν θα πάρει τη ζωή του ή όχι.

Μετά από από την επιτυχημένη πρώτη παρουσίαση της, η παράσταση σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κατσή, που έκανε αίσθηση στο πρόσφατο Φεστιβάλ Δράμας και βραβεύτηκε για την ερμηνεία του στη μικρού μήκους ταινία «MJ», έρχεται ξανά στο Ρεκτοφιέ για 12 μόνο παραστάσεις.

«Μάθε με να φεύγω»

(Hood art space από 31/10)

Μάθε με να φεύγω @EvitaSkourleti

Νέος κύκλος παραστάσεων για το έργο του Άκη Δήμου «Μάθε με να φεύγω» σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη. «Ένα παραλίγο ειδύλλιο, ένας ανεξιχνίαστος φόνος κι ένας βίαιος, εντελώς παράλογος χωρισμός. Ένα ιδιότυπο διακειμενικό παιχνίδι με την επιστροφή του ομηρικού Οδυσσέα στην Πηνελόπη του.» Παίζουν: Στέλιος Δημόπουλος, Θανάσης Δήμου, Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης.

«Η Γραμμή του Ορίζοντος»

(Θέατρο Χώρα από 21/11 σε συνεργασία με το Θέατρο του Νέου Κόσμου)

Η Γραμμή του Ορίζοντος

Μετά την επιτυχία που σημείωσε την περασμένη θεατρική σεζόν στην Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών, η «Γραμμή του Ορίζοντος» του Χρήστου Βακαλόπουλου σε σκηνοθεσία του αριστούχου του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, Γιώργου Παύλου, παρουσιάζεται στο θέατρο Χώρα.

«Μια ιστορία φυγής» χαρακτήριζε ο πρόωρα χαμένος συγγραφέας (αλλά και κριτικός, δοκιμιογράφος, σκηνοθέτης και ραδιοφωνικός παραγωγός) το εν πολλοίς βιωματικό και ίσως ωριμότερο έργο του, το οποίο γνωρίζει σήμερα την αποδοχή μιας μεταγενέστερης από την εποχή που γράφτηκε, γενιάς. Η «Γραμμή του ορίζοντος» γράφτηκε το 1991 από τον Χρήστο Βακαλόπουλο σε μία γλώσσα αφοριστική και αφοπλιστική, γεμάτη ολοζώντανες εικόνες και υποβλητική σιωπή, με έντονη χρήση ποιητικής ειρωνείας και επαναλήψεων. Θέατρο Χώρα του Χρήστου Βακαλόπουλου Παίζουν: Νίκος Γιαλελής, Ειρήνη Μαυρικάκη, Σπύρος Μπόσγας, Άγγελος-Προκόπιος Νεράντζης, Αθηνά Παπαδάκη

«Ήρωες» 

(Θέατρο Ψυρρή από 24/10)

Πριγκίπισσες από την Μόσχα, σαδομαζοχιστές φύλακες και πολιτικοί κρατούμενοι, ιερόδουλες, gay Ηπειρώτες, ακολουθούν τα βήματα του tango, χορεύοντας τσάμικο και τραγουδούν στη σκηνή του Θεάτρου Ψυρρή βαριά ποπ και ελαφριά ζεϊμπέκικα προσφέροντας υψηλή θετική ενέργεια. Μια μουσικοσατυρική παράσταση στα όρια της επιθεώρησης από την Ελένη Γκασούκα. Με τους Δημήτρη Φιλιππίδη, Χρήστο Γεωργαλή, Γιώργο Φασουλά, Κωνσταντίνο Γεωργαλή, Πάνο Αποστολόπουλο, Ντένια Στασινοπούλου και Ιωάννα Καλλιτσάντση και τους μουσικούς επί σκηνής Ευριπίδη Ζεμενίδη, Θοδωρή Κοντάκο(Κος Κ.) και Σταύρο Τσαντέ.

«Sexy Laundry»

(Θέατρο Κάππα από 12/10)

Sexy Laundry©PanosGiannakopoulos

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος και η Ρένια Λουιζίδου βάζουν πλυντήριο και βγάζουν τα συζυγικά άπλυτα στη φόρα. Συναισθήματα, αγωνίες, νεύρα, γκρίνια, χιούμορ, αγάπη, σεξ, όλα αυτά μαζί στο πρόγραμμα για… ευαίσθητα από την συγγραφική πένα της Μισέλ Ριμλ και με τη σκηνοθετική σιγουριά του Σπύρου Παπαδόπουλου. Η παράσταση συνεχίζεται για τέταρτη χρονιά. Πρωταγωνιστούν: Σπύρος Παπαδόπουλος και Ρένια Λουιζίδου

«Μίξερ»

(Μικρό Γκλόρια από 1/11)

«Μίξερ»

Ένας νέος φέρελπις καλλιτέχνης θέλει διακαώς να ανεβάσει τον Άμλετ. Όμως, λόγω εξαιρετικά χαμηλού μπάτζετ, τελικά αλλάζει το όραμά του και αντί για τον Άμλετ παίζει τον Βαγγέλη, που αντί για τη Δανία, ζει κάπου στην Κυψέλη. Θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να καταφέρει να ανεβάσει την παράστασή του. Μαζί με μια ακόμη ηθοποιό πρόκειται να παίξουν όλους τους ρόλους του έργου. ‘Ενα σύγχρονο μιούζικαλ τσέπης, μια παράσταση κάθαρσης και εξιλέωσης απέναντι στα τραύματα του σύγχρονου κόσμος, που επιστρέφει για δεύτερη σεζόν με τις υπογραφές των Ζέτης Φίτσιου, Θοδωρή Οικονόμου και Κώστα Σιλβέστρου. Παίζουν: Έλενα Χαραλαμπούδη (5 minute mum) και Αλέξανδρος Σιάτρας

«Η άνοδος του Αρτούρο Ούι»

(Θέατρο ARK από 16 /10)

Η άνοδος του Αρτούρο Ούι

Η σκοτεινή παρτιτούρα της εξουσίας ένα αριστουργηματικό μείγμα σάτιρας, πολιτικού σχολιασμού και σκοτεινού χιούμορ, που παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο. Ο Μπρεχτ, γράφοντάς το έργο αυτό το 1941, κατάφερε να προβλέψει με ακρίβεια πολλές από τις μεθόδους που θα χρησιμοποιούσαν οι Ναζί  για να κατακτήσουν την εξουσία. Παίζουν οι Γιώργος Χρυσοστόμου, Μιχάλης Βαλάσογλου, Θανάσης Ισιδώρου, Άρης Κασαπίδης, Τάσος Κορκός, Κώστας Κορωναίος, Δαυίδ Μαλτέζε, Ερρίκος Μηλιάρης, Μάριος Παναγιώτου, Μαρία Παρασύρη, Αλεξία Σαπρανίδου, Φοίβος Συμεωνίδης. Η μουσική σύνθεση είναι του Αλέξανδρου Κτιστάκη.

«Ο Αποτυχημένος»

(Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ 9/10/2024 – 27 /10/2024)

Ο αποτυχημένος@Ανδρέας Σιμόπουλος

Μετά από έναν εξαιρετικά επιτυχημένο πρώτο κύκλο sold-out παραστάσεων η παράσταση μουσικού θεάτρου «Ο αποτυχημένος», βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του κορυφαίου Αυστριακού συγγραφέα Τόμας Μπέρνχαρντ, επιστρέφει στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ. Το έργο ζωντανεύει μια επινοημένη ιστορία γύρω από έναν από τους σημαντικότερους πιανίστες του 20ού αιώνα, τον Γκλεν Γκουλντ, και παρουσιάζεται σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του πάντοτε ευρηματικού Έκτορα Λυγίζου. Παίζουν οι Άρης Μπαλής, Γιάννης Νιάρρος, Αμαλία Μουτούση, Έκτορας Λυγίζος (στο ρόλο του αφηγητή).

«Μια άλλη Θήβα»

(Θέατρο Κνωσός  από 28/10)

Μια άλλη Θήβα @Patroklos Skafidas

Τρίτη χρονιά για την επιτυχημένη θεατρική μεταφορά του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Ένας συγγραφέας ενδιαφέρεται να γράψει και να ανεβάσει στη σκηνή την ιστορία ενός νέου που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για πατροκτονία. Όσο συνεχίζονται όμως οι συναντήσεις τους σ’ έναν μικρό περιφραγμένο γήπεδο μπάσκετ στην αυλή της φυλακής, η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ τους σημαδεύει τη ζωή του νέου άντρα και δοκιμάζει τις βεβαιότητες του μεγαλύτερου. Παίζουν: Δημήτρης Καπουράνης, Θάνος Λέκκας

«Τρεις Ψηλές Γυναίκες»

(Θέατρο Ολύμπια από 30/10)

Δομημένο γύρω από τα θεμελιακά ερωτήματα του εαυτού και της θνητότητας, το σαρκαστικό έργο του Έντουαρντ Άλμπι εμπνέεται από τον χαρακτήρα της δικής του μητέρας. Αντιμέτωπη πια με το τέλος του βίου της, περιβάλλεται από δύο νοσηλεύτριες, οι οποίες παίρνουν τη μορφή του νεότερου εαυτού της. Εντυπωσιακή κατάθεση από τον Μπομπ Γουίλσον που σκηνοθετεί ξανά για το ελληνικό θέατρο. Παίζουν: Ρένη Πιττακή, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Λουκία Μιχαλοπούλου

«Τα Πικρά Δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ»

(Θέατρο Ελέρ από 11/10)

Τα Πικρά Δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ

Το διάσημο έργο του Ράινερ Φασμπίντερ σε μετάφραση, διασκευή και σκηνοθεσία της Έφης Ρευματά. Ένα παιχνίδι εξουσίας με πρόσχημα τον έρωτα. Ποιος είναι ο εξουσιαστής και ποιος ο εξουσιαζόμενος; Τρεις οι βασικοί χαρακτήρες – η γνωστή σχεδιάστρια Πέτρα φον Καντ που ερωτεύεται παράφορα την Κάριν, φιλόδοξο μοντέλο και η σιωπηλή βοηθός της Μαντλέν. Παίζουν: Βίκυ Βολιώτη, Κατερίνα Αγγελίτσα, Αντώνης Καρναβάς.

« The Doctor»

(Αμφι – Θέατρο από 18/10)

The Doctor @Vasia Anagnostopoulou

Ελεύθερα βασισμένο στο έργο «Καθηγητής Μπερνάρντι» (1912) του Άρτουρ Σνίτσλερ, ανέβηκε την περσινή σεζόν στο Αμφιθέατρο, σε σκηνοθεσία της Κατερίνα Ευαγγελάτου. Ευφυές και πολυπρισματικό, το «The Doctor» καταπιάνεται με ζητήματα ηθικής, ενεργοποιώντας τα αντανακλαστικά των θεατών απέναντι στα στερεότυπα και προκαλώντας τα όρια των προκαταλήψεων. Πρωταγωνιστούν: Στεφανία Γουλιώτη, Νίκος Χατζόπουλος, Αμαλία Νίνου, Κίττυ Παϊταζόγλου, Μαριάννα Δημητρίου, Aurora Marion, Λευτέρης Πολυχρόνης, Νίκη Σερέτη, Σταύρος Καλλιγάς, Αλίκη Ανδρειωμένου, Ζωή Ρηγοπούλου

«Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί»

(Θέατρο της Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής από 12/10)

Δεύτερη χρονιά για την κωμωδία του Τομ Στόπαρντ σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού και μετάφραση Μίνου Βολανάκη. Μια γλυκόπικρη τραγική φάρσα για τους αντι-ήρωες του περιθωρίου της ξακουστής τραγωδίας του Άμλετ, που τα βάζουν με τα μεγαθήρια της Ιστορίας και καταλήγουν να έχουν το γνωστό ένδοξο-άδοξο τέλος. Στους ομώνυμους ρόλους δύο από τους σημαντικότερους Έλληνες ηθοποιούς, ο Βασίλης Ανδρέου και ο Νίκος Καρδώνης, συμπρωταγωνιστούν σε έναν 10μελή θίασο: Πάρης Αλεξανδρόπουλος, Βασίλης Ζαφειρόπουλος, Στάθης Κόικας, Φοίβος Μαρκιανός, Πολυξένη Παπακωνσταντίνου, Μαρία Σαββίδου, Στράτος Σωπύλης, Άρης Τρουπάκης

«Οταν Εκλαψε ο Νίτσε»

(Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας από 30/10)

Όταν έκλαψε ο Νίτσε

Η θρυλική παράσταση «Όταν έκλαψε ο Νίτσε» σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση και Νίκου Χατζόπουλου που ανέβηκε το 2011 με τεράστια επιτυχία στο Θέατρο Θησείο αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές και παίχτηκε με sold out παραστάσεις για δύο θεατρικές σεζόν, αποτελώντας την ευρωπαϊκή πρεμιέρα της θεατρικής διασκευής του παγκόσμιου μπεστ σέλλερ του Ίρβιν Γιάλομ, επιστρέφει μετά από 13 χρόνια, αυτή τη φορά στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας. Φρίντριχ Νίτσε ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Ζίγκμουντ Φρόιντ ο Θάνος Λέκκας. Γιατρός Γιόζεφ Μπρόιερ ο Γιάννης Κότσιφας. Θεατρική διασκευή: Ευαγγελία Ανδριτσάνου.

«Κάθε Πέμπτη κύριε Γκριν»

(Θέατρο Αργώ από 10/10)

Κάθε Πέμπτη Κύριε Γκρην ©Patroklos Skafidas

Ένας μοναχικός Νεοϋορκέζος, ο κύριος Γκριν ο οποίος έχει αποτραβηχτεί μετά το θάνατο της γυναίκας του στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν δέχεται τις επισκέψεις ενός νεαρού, που εργάζεται σε μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία. Η σχέση αυτή θα αλλάξει για πάντα και τους δύο. Το θεατρικό του Τζεφ Μπάρον σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη έρχεται για δεύτερη χρονιά με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Κωνσταντίνου και Αποστόλη Τότσικα.

«Θέλω να σου Κρατάω το Χέρι»

(Θέατρο Άλφα Ληναίος-Φωτίου από 20/9-20/10)

Θάλεια Ματίκα, Τάσος Ιορδανίδης

Το πρωταγωνιστικό ζευγάρι Τάσος Ιορδανίδης και Θάλεια Ματίκα μας προσκαλεί να ισορροπήσουμε ανάμεσα στο γέλιο και το δάκρυ και να αντιληφθούμε, μέσα από τις συναντήσεις του, ότι αυτό που ψάχνουμε όλοι είναι η ουσιαστική συντροφικότητα. Κάποιον να μας κρατάει το χέρι. Εμπνευσμένο από το ομώνυμο τραγούδι των Beatles, το έργο του Τάσου Ιορδανίδη σε σκηνοθεσία της Θάλειας Ματίκα, αγαπήθηκε πολύ και επιστρέφει για τέταρτη χρονιά. Παίζουν: Τάσος Ιορδανίδης, Θάλεια Ματίκα

Αγοράστε εισιτήρια για όλες τις θεατρικές παραστάσεις από το in tickets

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.