Τρεις κυρίες THSA, Jaz  Karis και Suki Waterhouse, αποδεικνύουν ότι δεν χρειάζονται πολλά υλικά για να καταθέσει κάποιος την μουσική που αγαπάει. Απλώς να κάνει αυτό που λέει η ψυχή του. Και οι βρετανίδες το έκαναν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Λιτότητα και ουσία. Indie pop / rock, R&B και electronic.

THSA | Sad Girl

Το πρώτο άλμπουμ της TSHA, το εξαιρετικό  «Capricorn Sun», είχε χορευτικά κομμάτια έτοιμα να βάλουν φωτιά στα dance floors, εκφράζοντας παράλληλα συναισθήματα όπως η απόγνωση και η στεναχώρια σε μια δύσκολη σχέση. Η dj και παραγωγός με έδρα το Λονδίνο, αντλώντας επιρροές, από καλλιτέχνες όπως οι Bonobo, Jon Hopkins, Floating Points και Four Tet, έχει δημιουργήσει τον δικό της ποικιλόμορφο ήχο, τον οποίο συνεχίζει στον δεύτερο της δίσκο. Περισσότερο εξωστρεφής, αυτή την φορά,  όπου και πάλι στην πρώτη θέση είναι τα συναισθήματά της για την απομόνωση και την κατάθλιψη. Όπως για παράδειγμα ο  εναρκτήριος μονόλογος του Dan Whitlam (ποιητής, ράπερ και ηθοποιός από το Νότιο Λονδίνο) για το κορίτσι εκείνο που έχει «κολλήσει» στο δωμάτιό του, αποδεχόμενο την μοναξιά του έρχεται σε αντίθεση με το ζωντανό, έτοιμο για χορό «Girls». Το «In the Night» λαχταριστό και… ελευθεριακό ενώ ανάμεσα στα άλλα υπάρχουν το ομαλό drum’n’bass «Can’t Dance», το άκρως  χορευτικό «Sweet Devotion» (με τη συμμετοχή της Caroline Byrne ).  Το χαρακτηριστικό κομμάτι του είναι το «Drive», με… rave πιάνα και breakbeats. Το «Sad Girl» είναι η εργασία του δημιουργού που χρησιμοποιεί τη μουσική για να περιηγηθεί στις έντονες  αλλαγές και στα αντικρουόμενα συναισθήματα του.

+ : «συναισθηματικότητα»

– :  ανομοιομορφία στην κατανομή ιδεών

3,5 / 5

Jaz Karis | Safe Flight

H Βρετανή τραγουδοποιός / τραγουδίστρια, παρουσιάζει, ενδεχομένως το καλύτερο ντεμπούτο άλμπουμ καλλιτέχνη, τους τελευταίους μήνες. Με φωνητικά που ταξιδεύουν τον ακροατή στα ηχητικά τοπία των Soul, Jazz και Hip Hop, κάνει ότι είναι δυνατόν για να παρουσιάσει την άρτια R&B, εργασία της. Με επιρροές,  από τους Erykah Badu, Amy Winehouse, Alicia Keys & Miguel, η ίδια εξηγεί: «Σέβομαι αυτούς τους καλλιτέχνες που κάνουν μουσική με τους δικούς τους όρους και έχουν τον δικό τους αυθεντικό ήχο». Και όχι μόνο τους σέβεται αλλά και «εκμεταλλεύεται» όσο το δυνατόν καλύτερα τις επιρροές τους.

Παρά τον ήδη σημαντικό κατάλογο που περιλαμβάνει τέσσερα στούντιο EP και έναν μεγαλύτερο αριθμό σινγκλ με προμετωπίδα το «Petty Lover», το «Safe Flight», αντιπροσωπεύει την επίσημη άφιξή της, στον κόσμο της μουσικής. Παραδοσιακό R&B που ρέει μέσα από όλα όσα κάνει, λεπτά σχεδιασμένες συνθέσεις, ονειρικά φωνητικά σε δεκατρία τραγούδια διάρκειας 36 λεπτών και 11 δευτερολέπτων, που φτιάχνουν την διάθεση και σε κάνουν να ονειρεύεσαι, το φθινόπωρο με τα πεσμένα φύλλα των δέντρων, ενώ μυρίζει η βροχή. Aίσθηση κοσμοπολίτικης πολυπλοκότητας, θυμίζει – με την καλή δημιουργική έννοια – την Sade. Το βρετανικό R&B στα καλύτερά του.

+ : ο κοσμοπολίτικος R&B ήχος

– : –

5 / 5

Suki Waterhouse | Memoir of a Sparklemuffin

Η Alice Suki Waterhouse τραγουδίστρια-τραγουδοποιός, ηθοποιός και μοντέλο. κυκλοφόρησε το ντεμπούτο της στούντιο άλμπουμ «I Can’t Let Go» το 2022 και δύο χρόνια μετά ήρθε η δεύτερή της προσπάθεια, για να επιβεβαιώσει ότι είναι δημιουργός που έχει πολλά να πει ακόμη. Η μουσική της βρετανίδας  μουσικού, ακούγεται σαν ένα κολλάζ από τις εμπνεύσεις, τις εμπειρίες και τα συναισθήματά της που συνδυάζονται με μελωδική φωνή της και την ιδιαίτερη ερμηνεία της. Λειτουργεί ως καθρέφτης της ζωής της, που σπάει το γυαλί για να αποκαλύψει την ωμή αλήθεια. Βασίζεται σε μια διαρκώς εξελισσόμενη ηχητική παλέτα για να μεταφέρει αυτό που νιώθει—είτε είναι folky Americana, είτε indie music της δεκαετίας του ’90, είτε indie της αρχής του αιώνα ή χειροποίητη απόκοσμη ποπ.

Το άλμπουμ ολοκληρώθηκε στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης της, όταν είχε μετατρέψει το σαλόνι του σπιτιού της σε στούντιο , έτσι ώστε να υποδεχθεί τους συνεργάτες της.  «Σταμάτησα να πηγαίνω σε μεγάλα στούντιο και έκλεισα τον εαυτό μου στο σπίτι τους τελευταίους δύο μήνες της εγκυμοσύνης, και το καλύτερο πράγμα στο Λος Αντζελες, είναι ότι μπορείς να καλέσεις τους πιο απίστευτους μουσικούς στον κόσμο και να τους έχεις στο μπροστινό σου δωμάτιο σε 15 λεπτά», έχει δηλώσει. Η βρετανή που κατοικεί πλέον στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού κινείται σαν αράχνη φωνητικά ανάμεσα στις υπνωτικές μελωδίες, υποστηρίζοντας όσο πιο ειλικρινά μπορούσε τους στίχους. Αψογα φινιρισμένο άλμπουμ με τόση όση θεατρικότητα από την δημιουργό του.

«Ελπίζω απλώς αυτό να είναι το soundtrack στη ζωή κάποιου», λέει. «Όποτε κάνω μουσική, προσπαθώ πάντα να θυμάμαι γιατί ξεκίνησα να γράφω και γιατί συνεχίζω να το κάνω. Αν πραγματικά καταγράψω κάτι αγνό που έχω περάσει, ξέρω ότι θα έχει απήχηση σε άλλους ανθρώπους». Αυτό το έχει επιτύχει.

+ : ο ήχος της βρετανικής indie pop

– : –

5 / 5