Eξι χρόνια πριν, ο κριτικός κινηματογράφου Χρήστος Μήτσης (περιοδικό Αθηνόραμα), εγκαινίασε μια σειρά σεμιναρίων στον πολιτιστικό οργανισμό «Ανοιχτή Τέχνη» στο Σύνταγμα, με στόχο «μια αναδρομή στην κινηματογραφική ιστορία που θα είχε πρόσβαση σε όλους» όπως ο ίδιος την χαρακτηρίζει.

Χωρίς ακαδημαϊκές «αγκυλώσεις», τα σεμινάρια αυτά έχουν την λογική ενός συνδυασμού της οπτικής του ιστορικού, του κοινωνιολόγου αλλά και του απλού σινεφίλ· πάντα βεβαίως κάτω από την «ομπρέλα» της οπτικής ενός έμπειρου (και συχνά αυστηρού) κριτικού κινηματογράφου.

Η προσπάθεια απέφερε καρπούς, η ανταπόκριση του κόσμου σεβαστή και έτσι φέτος, αυτά τα σεμινάρια, με τον ίδιο «πατέρα» γιορτάζουν τα έκτα τους γενέθλια. Στον ίδιο χώρο. Δυο διαφορετικά σεμινάρια 12 εισηγήσεων το καθένα, τα οποία και φέτος, από τα τέλη Οκτωβρίου, θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη στην «Ανοιχτή Τέχνη» στο Σύνταγμα.

Αναλυτικότερα

O πρώτος κύκλος του σεμιναρίου των 6-8 μ.μ. αφορά την Ιστορία του κινηματογράφου από τα γεννοφάσκια του ως και την σπουδαία δεκαετία του 1960, την δεκαετία των μεγάλων αλλαγών στην Τέχνη – όπως παντού. Η διαδρομή του Χ. Μήτση θα κάνει στάσεις σε «κινήματα» όπως ο γερμανικός εξπρεσιονισμός, η σοβιετική πρωτοπορία, το κλασικό Χόλιγουντ, το βρετανικό free cinema και φυσικά το γαλλικό Νέο Κύμα που είναι το κατ’ εξοχήν κίνημα του κινηματογράφου στην δεκαετία του ‘60.

Ο δεύτερος κύκλος του σεμιναρίου, από τον Φεβρουάριο ως τον Μάιο του 2025, θα εστιάζει στο πιο σύγχρονο κινηματογράφο φτάνοντας ως τον 21ο αιώνα. Εκεί θα περιλαμβάνονται διαφορετικού τύπου εισηγήσεις. Πέρσι, για παράδειγμα θεματικές του ήταν ο ελληνικός κινηματογράφος, η μουσική του κινηματογράφου όπως και η σχέση του κινηματογράφου φαντασίας με την πολιτική.

Επίσης, το σεμινάριο των 8-10 μ.μ. θα επιστρέφει στο έργο διασήμων σκηνοθετών, κλασικών, αλλά και σύγχρονων, οι οποίοι με το προσωπικό, ξεχωριστό ύφος του έγραψαν ο καθένας ένα διαφορετικό κεφάλαιο της ιστορίας του σινεμά.

Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε τα ονόματα του Γερμανού Φριτς Λανγκ, του Βρετανού Άλφρεντ Χίτσκοκ, του Σουηδού Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, των Αμερικανών Στάνλεϊ Κιούμπρικ και Όρσον Γουέλς, του Αυστριακού Μίκαελ Χάνεκε, του Πολωνού Ρομάν Πολάνσκι, του Ισπανού Λουίς Μπουνιουέλ, και του Ιταλού Μικελάντζελο Αντονιόνι.

Η άμεση επαφή του κόσμου με τον «δάσκαλό» τους είναι προτεραιότητα του Χ. Μήτση και έτσι τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται δια ζώσης στο χώρο της «Ανοιχτής Τέχνης. Φυσικά, καθώς οι εποχές έχουν αλλάξει, θα υπάρχει δυνατότητα ταυτόχρονης διαδικτυακής παρακολούθησης.

Χρήσιμες πληροφορίες

«Ανοιχτή Τέχνη», Φιλελλήνων & Ναυάρχου Νικοδήμου 2, Σύνταγμα

Επικοινωνία: 210 3227188, info@anoixtitexni.gr