Ο Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε σε μια συνάντηση της τελευταίας στιγμής με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρά το γεγονός ότι τον έχει επανειλημμένα επικρίνει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας στις ΗΠΑ.

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο Ουκρανός ηγέτης θα επισκεφθεί τον Πύργο Τραμπ την Παρασκευή, σύμφωνα με το BBC, λίγες μόλις μέρες μετά την κριτική του Τραμπ προς τον Ζελένσκι για την άρνησή του να «κάνει συμφωνία» με τη Μόσχα.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται να άλλαξε γνώμη, καθώς προηγούμενες αναφορές από την εκστρατεία του έλεγαν ότι μια συνάντηση μεταξύ των δύο ήταν εξαιρετικά απίθανη.

Οι δύο ηγέτες έχουν μια θυελλώδη σχέση. Ο Τραμπ είχε παραπεμφθεί σε δίκη το 2019 με την κατηγορία ότι άσκησε πίεση στον Ζελένσκι να βρει επιβαρυντικές πληροφορίες για την οικογένεια Μπάιντεν. Aντίγραφο της συνομιλίας αποκάλυψε ότι ο Τραμπ είχε προτρέψει τον Ζελένσκι να ερευνήσει τον Μπάιντεν, καθώς και τον γιο του.

Από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο Τραμπ έχει επανειλημμένα επαναλάβει τα επιχειρήματα της Μόσχας σχετικά με τον πόλεμο. Κατά τη διάρκεια του προεδρικού debate του Σεπτεμβρίου, απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα αν επιθυμεί η Ουκρανία να βγει νικήτρια από τη σύγκρουση.

Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι μπορεί να κλείσει συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου

Ανακοινώνοντας τη συνάντηση με τον Ουκρανό ηγέτη, ο Τραμπ επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι θα μπορούσε να «κλείσει μια συμφωνία» μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ζελένσκι «πολύ γρήγορα».

Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για το σχέδιό του και απέφυγε να διευκρινίσει αν πιστεύει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία για να τερματιστεί ο πόλεμος.

«Είναι κρίμα αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία. Τόσοι θάνατοι, τόση καταστροφή. Είναι ένα τρομερό πράγμα», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Τραμπ δημοσίευσε ένα στιγμιότυπο οθόνης από ένα μήνυμα κειμένου του προέδρου Ζελένσκι, που του είχε μεταβιβάσει ο αναπληρωτής πρέσβης της Ουκρανίας στις ΗΠΑ. Στο μήνυμα, ο Ουκρανός ηγέτης ζητούσε συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο, λέγοντας ότι «είναι σημαντικό να έχουμε προσωπική επαφή και να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον 100%».

Εν μέσω κόντρας Ζελένσκι – Ρεπουμπλικάνων η συνάντηση με Τραμπ

Η συνάντηση της Παρασκευής γίνεται εν μέσω έντασης μεταξύ του Ζελένσκι και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί εξοργίστηκαν από την επίσκεψη του Ζελένσκι σε εργοστάσιο όπλων στην ιδιαίτερη πατρίδα του Μπάιντεν, το Σκράντον της Πενσυλβάνια, μαζί με κορυφαίους Δημοκρατικούς, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη της πολιτείας, Τζος Σαπίρο, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Το ταξίδι του Ζελένσκι σε αυτή την κρίσιμη πολιτεία χαρακτηρίστηκε από κορυφαίους Ρεπουμπλικανούς ως μεροληψία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Σε δημόσια επιστολή, ο πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, Μάικ Τζόνσον, δήλωσε ότι η επίσκεψη ήταν «σχεδιασμένη για να βοηθήσει τους Δημοκρατικούς» και ισχυρίστηκε ότι αποτελούσε «παρέμβαση στις εκλογές».

Ο Τραμπ έχει γίνει όλο και πιο επικριτικός για τη συνεχιζόμενη χρηματοδότηση των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, και τις τελευταίες ημέρες ενέτεινε τις επιθέσεις του εναντίον του Ζελένσκι, αποκαλώντας τον «τον καλύτερο πωλητή στον κόσμο».

Αντίθετα, ο Ζελένσκι δήλωσε πρόσφατα στο περιοδικό The New Yorker ότι πιστεύει πως ο Τραμπ «δεν ξέρει πραγματικά πώς να σταματήσει τον πόλεμο».

Όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια του Ζελένσκι την Πέμπτη, ο Τραμπ απάντησε: «Πιστεύω ότι διαφωνώ μαζί του. Δεν με ξέρει».

Ο Ζελένσκι συναντήθηκε με Μπάιντεν και Χάρις στον Λευκό Οίκο

Την Πέμπτη, ο Ζελένσκι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την Αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις στον Λευκό Οίκο, για να συζητήσουν το “σχέδιο νίκης” του, το οποίο ελπίζει να ασκήσει πίεση στη Ρωσία ώστε να συμφωνήσει σε μια διπλωματική λύση για τον τερματισμό του πολέμου.

Λίγες ώρες πριν, ο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει ένα επιπλέον πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 7,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων (5,9 δισεκατομμύρια λίρες Αγγλίας).

Καθώς ο Ζελένσκι επισκεπτόταν τις ΗΠΑ, οι επιθέσεις με drones συνεχίζονταν στην Ουκρανία. Το βράδυ της Πέμπτης, τρία άτομα σκοτώθηκαν και 14 άλλοι τραυματίστηκαν σε ρωσική επίθεση με drone στο Ιζμαήλ, μια πόλη-λιμάνι στον ποταμό Δούναβη.

Η Ρωσία έχει στοχεύσει τις εγκαταστάσεις εξαγωγής σιτηρών του Ιζμαήλ στο παρελθόν. Ωστόσο, οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι δύο αγόρια ηλικίας τριών και δεκατριών ετών, καθώς και ένα κορίτσι 14 ετών, ήταν μεταξύ των τραυματιών στην τελευταία επίθεση.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας δήλωσε ότι είναι πιθανό ένα από τα ρωσικά drones που συμμετείχαν στην επίθεση να πέρασε για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα σύνορα με τη Ρουμανία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ.