Σιγκέρου Ισίμπα: Ο «μοναχικός λύκος» που έγινε πρωθυπουργός της Ιαπωνίας

Η πέμπτη απόπειρα του Σιγκέρου Ισίμπα να ανελιχθεί στην ηγεσία του LDP τον έφερε στην πρωθυπουργία της Ιαπωνίας. Κέρδισε καθαρά την εσωκομματική μάχη από τη Σανάε Τακαΐτσι.

«Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη για όλα τα λάθη μου». Με μια απόπειρα εμβάθυνσης στην πολιτική διαδρομή του και -πρώτου επιπέδου- αυτοκριτικής άρχισε τη θητεία του ως αρχηγός του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος και κατ’ επέκταση ως νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας ο Σιγκέρου Ισίμπα (Shigeru Ishiba).

«Έχω ομολογουμένως πληγώσει τα συναισθήματα πολλών ανθρώπων, έχω προκαλέσει δυσάρεστες εμπειρίες κι έχω κάνει πολλούς να υποφέρουν» συνέχισε μετά τη νίκη του στην εσωκομματική μονομαχία. Είχε επικρατήσει της υπερσυντηρητικής Σανάε Τακαΐτσι (Sanae Takaichi) που είχε εξασφαλίσει ένα ισχνό προβάδισμα μετά τον πρώτο γύρο, αλλά έφτασε ως το 47.43%.

Από την άλλη, ο θριαμβευτής Ισίμπα συγκέντρωσε το 52.57% των ψήφων του εκλογικού σώματος και μετά από τέσσερις αποτυχημένες απόπειρες ανέλαβε τα ηνία της κυβερνώσας παράταξης. Μαζί και την ηγεσία της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου.

Η πέμπτη και τελευταία φορά

Είχε περιγράψει τη συμμετοχή του στη διαδικασία για τη διαδοχή του Φούμιο Κισίντα (Fumio Kishida) ως την «τελική μάχη» της πολιτικής σταδιοδρομίας του δεδομένου πως από 2008 πάσχιζε ν’ ανελιχθεί στην προεδρία του LDP, αλλά κάθε φορά αποτύγχανε.

Το 2008 ήταν πέμπτος, το 2012 και το 2018 δεύτερος χάνοντας από τον Σίνζο Άμπε (Shinzo Abe), το 2020 κατέληξε τρίτος στις προτιμήσεις. Το 2021 επέλεξε να μείνει εκτός κούρσας, αλλά επανήλθε δριμύτερος το 2024 καταφέρνοντας αυτό που για χρόνια είχε βάλει κατά νου.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να δείξουμε πίστη στον λαό, να πούμε την αλήθεια με θάρρος και ειλικρίνεια και να εργαστούμε για να κάνουμε αυτή τη χώρα ένα ασφαλές και ασφαλές μέρος όπου όλοι μπορούν να ζήσουν ξανά με χαμόγελο» ανέφερε σε άλλο σκέλος της ομιλίας του ο Ισίμπα, επιχειρώντας να δείξει πως η Ιαπωνία εισέρχεται εφεξής σε μια νέα εποχή.

Ποιος είναι και τι πρεσβεύει ο Σιγκέρου Ισίμπα

Γεννημένος στο Τόκιο το 1957 από πατέρα τοπικό άρχοντα και μετέπειτα κυβερνητικό στέλεχος, πολύ γρήγορα ενεπλάκη στον πολιτικό στίβο εκμεταλλευόμενος το όνομά του. Στα 33 του ήταν ήδη βουλευτής, ως ο νεαρότερος της εποχής, αφήνοντας πίσω του μια σύντομη πορεία στον τραπεζικό κλάδο.

Αφού πειραματίστηκε σε διάφορα σχήματα, το 1997 επέστρεψε στο LDP για να αναλάβει σταδιακά πολύ σημαντικά πόστα της κυβέρνησης. Κυρίως ηγήθηκε του κομβικού Υπουργείου Άμυνας, η θητεία στο οποίο τον έκανε αρκετά δημοφιλή. Διετέλεσε επίσης Υπουργός Γεωργίας και Αλιείας.

Χριστιανός στο θρήσκευμα και παντρεμένος με δύο κόρες, του αρέσει η ποπ μουσική προηγούμενων δεκαετιών (70s, 80s) και το πολύ διάβασμα, ενώ όταν βρίσκει ελεύθερο χρόνο αφιερώνεται στον μοντελισμό. Ειδικεύεται κυρίως στην κατασκευή πολεμικών αεροπλάνων, τρένων και πλοίων.

Σε αυτή τη νέα πρόκληση θα κληθεί να «κολλήσει» και ενώσει τα κομμάτια μιας κατακερματισμένης κοινωνίας, εντελώς τσακισμένης από τη διαφθορά των τελευταίων ετών, το κόστος ζωής και την ανασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Αύξηση μισθών, ασιατικό ΝΑΤΟ και αμεσότητα

Ο Ισίμπα έχει δεσμευτεί για αύξηση μισθών και μείωση φόρων, την ισότητα όλων των στρωμάτων, το κράτος δικαίου και τη σταδιακή μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ως «πολέμιος» της πυρηνικής ενέργειας. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας του, έθεσε στο τραπέζι τις προϋποθέσεις για τη σύσταση ενός «ασιατικού ΝΑΤΟ».

Οι διπλωματικές σχέσεις της Ιαπωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα βρεθούν αναμφίβολα στο επίκεντρο από την ώρα που έχει επανειλημμένα ζητήσει μια πιο ισορροπημένη σχέση με την Ουάσιγκτον. Η πρεσβεία των ΗΠΑ τον συνεχάρη ήδη για την εκλογή του.

Εξωστρεφής ως χαρακτήρας, ο Ισίμπα ποντάρει στην αμεσότητα και στον αυτοσαρκασμό που τον διακρίνει όλα αυτά τα χρόνια, επικοινωνώντας τις σκέψεις του είτε από τα Νέα Μέσα (social media, YouTube) είτε με αμφιλεγόμενες μεθόδους. Όπως τότε που -σε εγκαίνια μουσείου- φόρεσε στολή χαρακτήρα (Majin Buu) από το Dragon Ball.

Ποτέ του δεν δίστασε να επικρίνει το ίδιο του το κόμμα για «κακώς κείμενα» που διέκρινε κατά καιρούς, με συνέπεια να δημιουργήσει εσωτερικούς εχθρούς και να παραγκωνιστεί.

Πλέον «προκειμένου να εδραιώσει την κυριαρχία του σε ένα διαλυμένο κόμμα, ο Ισίμπα θα χρειαστεί να αντλήσει από μια ευρεία βάση για τον σχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου», σχολίασε Ιάπωνας πολιτικός αναλυτής, μιλώντας για την ανάγκη διαλλακτικότητας από την πλευρά του νέου πρωθυπουργού.

Μέχρι σήμερα ο Ισίμπα περιγραφόταν ως «μοναχικός λύκος» εντός του κόμματός του. Ως ηγέτης της χώρας μοιάζει υποχρεωμένος να μετατραπεί σε αρχηγό της αγέλης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.