Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης (ΕΚΜ), Βασίλης Παπαστεργιάδης, καλωσόρισε θερμά τον Αντώνη Κουτουφίδη, ανεξάρτητο υποψήφιο στην επερχόμενη κούρσα για τη δημαρχία της Μελβούρνης.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου κ. Γιώργος Μενίδης και η Υπεύθυνη Εκδηλώσεων του Ελληνικού Κέντρου κ. Αντωνία Τσάμη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Κουτουφίδης ξεναγήθηκε στο Ελληνικό Κέντρο και ενημερώθηκε για τις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες της ΕΚΜ. Ο κ. Παπαστεργιάδης τόνισε τη σημασία της διατήρησης και του εορτασμού της ελληνικής κληρονομιάς στη διασπορά και υπογράμμισε πως η ΕΚΜ διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην ελληνική πολιτιστική έκφρασης, φιλοξενώντας πάνω από 100 εκδηλώσεις ετησίως.

Ο κ. Παπαστεργιάδης δήλωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε σήμερα μαζί μας τον Αντώνη Κουτουφίδη. Όχι μόνο είναι αστέρι της ομάδας Carlton Football, αλλά και ένας άνθρωπος που επενδύει βαθιά στην κοινότητά του, ιδιαίτερα στην πόλη της Μελβούρνης, όπου εδρεύει η οργάνωσή μας, η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές οργανώσεις της παγκόσμιας ελληνικής διασποράς. Όπως είναι φυσικό, ο Αντώνης, με την ελληνική καταγωγή του, θέτει υποψηφιότητα για Δήμαρχος αυτής της υπέροχης πόλης, που συχνά κατατάσσεται ως η πιο βιώσιμη πόλη στον κόσμο. Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα συζητήσουμε τις πρωτοβουλίες του. Ανταλλάξαμε επίσης ιδέες σχετικά με το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την πόλη, ιδίως όσον αφορά την αναγνώριση της σημασίας και της σπουδαιότητας της ελληνικής κοινότητας σε αυτή τη ζωντανή, κοσμοπολίτικη και πολυπολιτισμική πόλη. Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν περιλάμβαναν τη διατήρηση των εκδηλώσεων στους δρόμους της πόλης, την υποστήριξη προγραμμάτων των περιφερειών και την περικοπή της γραφειοκρατίας για εκδηλώσεις και επιχειρήσεις.

Ο κ. Κουτουφίδης σχολίασε: «Ήταν προνόμιο να συναντηθώ σήμερα με τον Βασίλη και τον Γιώργο. Αυτό που έχουν πετύχει με την Ελληνική Κοινότητα είναι απίστευτο, ειδικά η διατήρηση της ελληνικής παρουσίας στην οδό Lonsdale, η οποία σημαίνει τόσα πολλά για εμάς, δεδομένης της ελληνικής μου κληρονομιάς. Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί τους, και μαζί, να κάνουμε τη Μελβούρνη ξανά την πιο βιώσιμη πόλη του κόσμου. Αυτός ο οργανισμός διοργανώνει τόσο πολλές σπουδαίες και σημαντικές εκδηλώσεις και πρέπει να τους υποστηρίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο.  Έχω εντυπωσιαστεί από την έκταση του πολιτιστικού και εκπαιδευτικού τους προγράμματος. Με εντυπωσίασε ιδιαίτερα ο τρόπος με τον οποίο η ΕΚΜ ανέπτυξε το 15όροφο πολιτιστικό της κέντρο και το πώς αυτό αξιοποιείται από τόσους πολλούς άλλους οργανισμούς. Το αντίγραφο της ζωφόρου του Παρθενώνα στο εξωτερικό του κτιρίου είναι απλά εκπληκτικό. Σας ευχαριστώ πολύ για όσα κάνατε για την κοινότητα και ανυπομονώ για τη μελλοντική μας σχέση – μόλις γίνω Δήμαρχος».

Σε ένδειξη εκτίμησης, στον κ. Κουτουφίδη δόθηκε ένα βιβλίο της ιστορίας της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας από την ίδρυσή της μέχρι το 1972.

Λίγα λόγια για τον Αντώνη Κουτουφίδη

Ο Αντώνης Κουτουφίδης, γνωστός και με το παρατσούκλι Kouta, ήταν Αυστραλός ποδοσφαιριστής της ομάδας Carlton Football Club. Θεωρείται από πολλούς ως ένας από τους πιο δυνατούς και αθλητικούς παίκτες όλων των εποχών, έπαιξε σχεδόν σε όλες τις θέσεις και συχνά αποκαλείται το πρωτότυπο του σύγχρονου ποδοσφαιριστή.

Ελληνοκυπριακής και ιταλικής καταγωγής, ο Κουτουφίδης υπήρξε μια αυστραλιανή διασημότητα, κάνοντας πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την ποδοσφαιρική του καριέρα. Υπήρξε μονομάχος στην αυστραλιανή τηλεοπτική σειρά Gladiators με τον χαρακτήρα του Kouta, «ενός μονομάχου που τον άγγιξαν οι θεοί» και κέρδισε την αυστραλιανή εκδοχή του Dancing with the Stars το 2006.