Μεταναστευτικό: Μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου κατά της ενίσχυσης των συνόρων

«Χρειαζόμαστε μία κουλτούρα που διευρύνει τα σύνορα» διεμήνυσε ο Ποντίφικας από το καθολικό πανεπιστήμιο του Λέβεν στο Βέλγιο

Μήνυμα κατά της ενίσχυσης των συνόρων έστειλε ο Πάπας Φραγκίσκος από το καθολικό πανεπιστήμιο του Λέβεν στο Βέλγιο. «Χρειαζόμαστε μία κουλτούρα που διευρύνει τα σύνορα» διεμήνυσε ο Ποντίφικας μετά την προβολή μαρτυριών και ιστοριών προσφύγων.

«Είδαμε νωρίτερα, στο βίντεο, μια πολύ συγκινητική μαρτυρία. Και ενώ κάποιοι ζητούν ενίσχυση των συνόρων, εσείς, ως πανεπιστημιακή κοινότητα, διευρύνατε τα σύνορα, ανοίξατε τις αγκαλιές για να καλωσορίσετε αυτούς τους ανθρώπους που στιγματίζονται από τον πόνο, για να τους βοηθήσετε να μελετήσουν και να αναπτυχθούν» ανέφερε.

«Το χρειαζόμαστε αυτό: μία κουλτούρα που διευρύνει τα σύνορα, η οποία δεν είναι «σεχταριστική» και δεν ισχυρίζεται ότι είναι πάνω από τους άλλους, αλλά που, αντίθετα, εμπλέκεται στη ζύμωση του κόσμου φέρνοντας «καλό προζύμι» που συμβάλλει στο καλό της ανθρωπότητας. Αυτό το καθήκον, αυτή η «μεγαλύτερη ελπίδα», σας έχει ανατεθεί» συμπλήρωσε ο Πάπας.

Η επίσκεψη του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στο Βέλγιο όμως έφερε και πάλι στην επιφάνεια εκτός από το ζήτημα της σεξουαλικής κακοποίησης στην εκκλησία και την υπόθεση «αναγκαστικών υιοθεσιών» με τη «συνενοχή» καλογρεών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κυρίως τις δεκαετίες από το 1950 μέχρι το 1970.

Σκληρός ήταν ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο μιλώντας τόσο για τις «αναγκαστικές υιοθεσίες», όσο και για εκείνους που έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στους κόλπους της εκκλησίας.

«Είναι ντροπή της εκκλησίας»

«Όταν κάτι πάει στραβά, δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι καλύπτουμε το θέμα. Αυτό βλάπτει το πολύτιμο έργο όλων. Σήμερα, τα λόγια δεν φτάνουν πια. Χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα. Τα θύματα πρέπει να είναι στο επίκεντρο. Έχουν το δικαίωμα στην αλήθεια πρέπει να αναγνωριστούν οι θηριωδίες» υπογράμμισε ο Αλεξάντερ Ντε Κρόο, προσθέτοντας ότι «δεν είναι μόνο ηθική υποχρέωση, αλλά είναι επίσης απαραίτητο βήμα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια πρέπει να υπερισχύει των συμφερόντων του θεσμού». «Για να μπορέσουμε να κοιτάξουμε ξανά προς το μέλλον, η εκκλησία πρέπει να συμβιβαστεί με το παρελθόν της»» επισήμανε.

«Είναι ντροπή της εκκλησίας» είπε ο Πάπας Φραγκίσκος. Βγαίνοντας εκτός κειμένου σημείωσε: «Είναι ντροπή. Ντροπή. Σήμερα, στην ίδια την εκκλησία, συμβαίνει αυτό το έγκλημα, η εκκλησία πρέπει να ντρέπεται και να ζητεί

συγγνώμη» είπε ο Ποντίφικας από το Βέλγιο όπου πραγματοποιεί επίσκεψη. Επίσης, εξέφρασε τη λύπη του για τις «αναγκαστικές υιοθεσίες» παιδιών στο Βέλγιο τα οποία απομακρύνθηκαν από τις μητέρες τους μεταξύ των δεκαετιών του 1950 και του 1970 με καλόγριες να έχουν συμμετάσχει σε αυτές τις ενέργειες. Όπως είπε, «σε αυτές τις οδυνηρές ιστορίες, ο πικρός καρπός ενός εγκλήματος ανακατεύτηκε με αυτό που δυστυχώς ήταν το αποτέλεσμα μιας ευρέως διαδεδομένης νοοτροπίας σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της φλαμανδόφωνης εφημερίδας, Het Laatste  το 2023, καλόγριες εμπλέκονται σε υποθέσεις πάνω από 30.000 «αναγκαστικών υιοθεσιών».

Στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, μιλά η Λίβ Σονς γεννημένη το 1974 στη Δουνκέρκη, η οποία υιοθετήθηκε από ζευγάρι Βέλγων. Ανακάλυψε ότι η βιολογική της μητέρα, η οποία ήταν μόλις 16 ετών όταν τη γέννησε, ζει στη Φλάνδρα όπως και εκείνη ωστόσο μέσω του δικηγόρου της αρνήθηκε να τη συναντήσει. Ακόμη εν τούτοις, προσπαθεί να αντιληφθεί πώς η μητέρα της είχε βρεθεί στη Δουνκέρκη και οι καλόγριες μετέφεραν εκείνη πίσω στο Βέλγιο όταν γεννήθηκε.

Κατά την επίσκεψή του Βέλγιο, ο Πάπας Φραγκίσκος θα έχει συνάντηση με 15 πολίτες που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά εντός του εκκλησιαστικού περιβάλλοντος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.