Το χτύπημα του Ισραήλ στο διοικητήριο της Χεζμπολάχ έχει προκαλέσει κόκκινο συναγερμό στην περιοχή. Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ επιβεβαιώθηκε ότι στόχος του χτυπήματος ήταν ο Χασάν Νασράλα.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, είπε ότι οι επιδρομές είχαν στόχο το κύριο αρχηγείο της Χεζμπολάχ, που βρίσκεται κάτω από κτίρια κατοικιών στη συνοικία Haret Hreik της Dahiyeh.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ παραμένει άγνωστο εάν ήταν στο σημείο την ώρα της επίθεσης με τις πληροφορίες να είναι αντικρουόμενες. Στο Ισραήλ θεωρούν δεδομένο ότι ήταν στο σημείο, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι είχε φύγει λίγο νωρίτερα.

Επίσημη πληροφόρηση από την πλευρά της Χεζμπολάχ δεν υπάρχει. Αντίθετα, μια πηγή της οργάνωσης είπε στο πρακτορείο Reuters ότι το υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης Χάσεμ Σαφιεντίν είναι ζωντανός.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 76 τραυματίστηκαν από το ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού, στον πρώτο, προσωρινό απολογισμό που ανακοίνωσε. Από την πλευρά τους αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού εκτιμούν ότι σκοτώθηκαν 300 άνθρωποι.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί αφού ένα ολόκληρο τετράγωνο κατεδαφίστηκε από την επίθεση.

Ποιος είναι ο Νασράλα, η αναδιοργάνωση της Χεζμπολάχ και ο Μαραντόνα

Ο Χασάν Νασράλα γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου 1960 σε μια φτωχική οικογένεια με εννέα παιδιά. Η οικογένειά του κατάγεται από το χωριό Μπαζουριγιέ, στον νότιο Λίβανο. Στην εφηβεία του, σπούδασε θεολογία στην ιερή για τους σιίτες πόλη Νατζάφ του Ιράκ αλλά αναγκάστηκε να φύγει μετά το κύμα διώξεων σε βάρος της σιιτικής κοινότητας που εξαπέλυσε ο τότε πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν. Επιστρέφοντας στον Λίβανο εντάχθηκε στο σιιτικό κίνημα Αμάλ αλλά αποχώρησε όταν το Ισραήλ εισέβαλε στον Λίβανο το καλοκαίρι του 1982, για να ενταχθεί στη νεοϊδρυθείσα Χεζμπολάχ.

Ο 64χρονος ηγέτης της Χεζμπολάχ ζει σαν φάντασμα από όταν ανήλθε στην ηγεσία της οργάνωσης. Ακόμα και οι λιγοστές συνεντεύξεις του έχουν δοθεί υπό άκρα μυστικότητα. Ανέβηκε στην ηγεσία της Χεζμπολάχ το 1992, όταν διαδέχτηκε τον Μουσαουί ο οποίος δολοφονήθηκε από το Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του η οργάνωση αναβαθμίστηκε και εξέλιξε το οπλοστάσιό της με την βοήθεια του Ιράν.

Φοράει πάντα το μαύρο τουρμπάνι των Σαγιέντ, των απογόνων του προφήτη Μωάμεθ, από τους οποίους λέει ότι κατάγεται. Σε μια σπάνια συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι στα νιάτα του έπαιζε ποδόσφαιρο και θαυμάζει ακόμη τον Μαραντόνα.

Ο Νετανιάχου επιστρέφει απόψε στο Ισραήλ από τη Νέα Υόρκη

Μετά την ομιλία του στον ΟΗΕ ο Μπένιαμιν Νετανιάχου πήρε το δρόμο της επιστροφής. Κανείς δεν ξέρει εάν αυτό ήταν προγραμματισμένο ή προέκυψε μετά το χτύπημα του Ισράηλ στη Βηρυτό.

Μάλιστα, δόθηκε στη δημοσιότητα φωτογραφία «από τη στιγμή που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δίνει «εντολή» για την πυραυλική επίθεση.

Σύμφωνα με ισραηλινά δημοσιεύματα ο Νετανιάχου μόλις φτάσει στο Ισραήλ έχει συγκαλέσει έκτακτο πολεμικό συμβούλιο.

Απειλές από το Ιράν

Το σημερινό ισραηλινό πλήγμα σε μια πυκνοκατοικημένη συνοικία-προπύργιο της Χεζμπολάχ, στα νότια προάστια της Βηρυτού, συνιστά μια «επικίνδυνη κλιμάκωση» που «αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού» ανέφερε η πρεσβεία του Ιράν στον Λίβανο.

Στην ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ η πρεσβεία γράφει ότι οι δράστες αυτής της «σφαγής» θα λάβουν «τη δίκαιη τιμωρία τους». Το Ισραήλ υπερβαίνει τις κόκκινες γραμμές της Τεχεράνης και η κατάσταση γίνεται σοβαρή, προειδοποίησε απόψε ο Αλί Λαριτζανί, ο σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν.

«Οι δολοφονίες δεν θα λύσουν το πρόβλημα του Ισραήλ (…) Με τη δολοφονία των ηγετών της αντίστασης, άλλοι θα πάρουν τη θέση τους», είπε ο Λαριτζανί μιλώντας στην κρατική τηλεόραση του Ιράν.

Δεν είχαν ενημερωθεί οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για το ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν μιλούσε με τον Ισραηλινό ομόλογό του ενώ ήταν σε εξέλιξη η επιχείρηση, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

«Οι ΗΠΑ δεν ενεπλάκησαν σε αυτήν την επιχείρηση και δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων», είπε στους δημοσιογράφους η Σαμπρίνα Σινγκ.

Οι δύο υπουργοί μίλησαν ενώ ο Όστιν πετούσε πάνω από τον Ατλαντικό, επιστρέφοντας στις ΗΠΑ έπειτα από μια επίσκεψή του στο Λονδίνο.

Η εκπρόσωπος απέφυγε να διευκρινίσει εάν ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ είπε στον Όστιν για την επιχείρηση και αν ο στόχος της ήταν όντως ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Το Πεντάγωνο δεν θέλει επίσης να κάνει «εικασίες» για την τύχη του Νασράλα.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε επίσης για τα πλήγματα στη Βηρυτό από τους συνεργάτες του στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Φωτογραφίες από την αναζήτηση στα συντρίμμια