Γαλάζια δείπνα, υπουργικά «αδειάσματα», το αφροδισιακό της εξουσίας και μια σουηδέζα πιλότος

Τα παϊδάκια, οι γαρδένιες και μια αναπάντεχη παρουσία στο γαλάζιο τσιμπούσι.

Είχα μια περιέργεια αυτές τις ημέρες, τι συζητείται σε αυτά τα περιβόητα γαλάζια δείπνα των βουλευτών που γίνονται ειδικά για να «γνωρίσουν και πάλι την κυβέρνηση» (μετά την ερώτηση των 11, θα πρόσθετα). Επέλεξα λοιπόν το δείπνο που παρέθεσε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης στους βουλευτές της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων για δύο λόγους: Ο πρώτος ήταν επειδή γνώριζα ότι ο Πιερρακάκης κάνει δίαιτα («διατροφή» την λένε στην κυβέρνηση) και η αλήθεια είναι ότι είχα μια απορία, τι θα έτρωγε στην ταβέρνα «Καραβίτης», στον πυρήνα μεν της εκλογικής του περιφέρειας, αλλά που φημίζεται για τα παϊδάκια της (αρνίσια γάλακτος και προβατίνας), τις μπριζόλες, τους κεφτέδες, τα λουκάνικα. Πλην υπουργού, λοιπόν, όλοι τίμησαν το κρεατοφαγικό μενού, κάνοντας την υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή, να πει στην ομήγυρη «καλύτερα αύριο να μην κάνει κανείς από εσάς εξέταση χοληστερίνης».

Ο δεύτερος λόγος ήταν για να δω εάν σε αυτά τα δείπνα ήταν όντως κατευναστικά προς τους βουλευτές και ω του θαύματος δεν έγινε καμία ερώτηση εσωκομματικής αντιπολίτευσης, όπως οι συγχωνεύσεις σχολείων, τα κινητά στην τσάντα, η σχολική βία και άλλα πολλά. Και πώς αλήθεια να γίνουν δύσκολες ερωτήσεις στον υπουργό τη στιγμή που ο μοναδικός που υπέγραψε την ερώτηση των 11 προς το Κωστή Χατζηδάκη ήταν ο Νικήτας Κακλαμάνης (που προφανώς κράτησε τις δυνάμεις του, γιατί ως γνωστόν ο Νικήτας δεν σταματά να εκπλήσσει την κυβέρνηση).

Ξαφνικά εμφανίστηκε στην ταβέρνα μια κυρία με ένα πανέρι με γαρδένιες. Όλοι νόμιζαν ότι βρέθηκε εκεί τυχαίως, αλλά προέκυψε ότι ήταν γνωστή και ψηφοφόρος του Πιερρακάκη, ο οποίος της είπε «τα λουλούδια στις κυρίες και στους κυρίους». Ο υπουργός που με την δίαιτα που κάνει κατάφερε να χάσει δέκα κιλά, έδειξε να χαίρεται με τα λουλούδια που μοιράστηκαν στα έκπληκτα μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών και ορισμένων από το… Μαξίμου. Σε αυτήν την ωραία ατμόσφαιρα (που θα έλεγε και ο Ντίνος Ηλιόπουλος), ήρθε να προστεθεί και μία… τραγουδίστρια. Όχι δεν ήταν προγραμματισμένο, ούτε τραγουδούσε στην ταβέρνα, απλώς βρισκόταν εκεί τυχαίως και μόλις η Ελένη Ροδά αντιλήφθηκε τον υπουργό, έτρεξε να τον χαιρετήσει και να δηλώσει θαυμάστριά του.

Ειδήσεις τελικά δεν βγήκαν, παρά μόνον η ανακοίνωση του υπουργού ότι θα υπάρξει, αυτή την πανεπιστημιακή χρονιά μια… έκρηξη: «Έκρηξη τόσο στα σχολεία όσο και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», όπως την ονόμασε, εννοώντας την λειτουργία των ξένων πανεπιστημίων. Ορισμένοι βουλευτές ρώτησαν πότε και πόσα ξένα πανεπιστήμια θα έρθουν, κάποιος είπε οκτώ, αλλά τίποτα δεν υπήρξε επιβεβαιωμένο.

Εκείνη την ώρα τα Smartwatches ορισμένων βουλευτών έδιναν την τραγική είδηση για την Μαρινέλλα από το Ηρώδειο, προκαλώντας συγκίνηση σε όλους. Σε κάποια στιγμή η συζήτηση συνεχίστηκε με το… Μεσανατολικό, με τον πόλεμο στην Γάζα, με τους βομβαρδισμούς στον Λίβανο, με τις ρουκέτες της Χεζμπολάχ, με τον πρώην υφυπουργό, καθηγητή και διεθνολόγο Άγγελο Συρίγο (μέλος της Επιτροπής) να δίνει απαντήσεις σε κάθε ερώτηση. Τον βρήκαν εκεί οι βουλευτές και είπαν δεν τον ρωτάμε να μάθουμε και κάτι;

***

Οι Κινέζοι, η βίζα για τους Ελληνες και ο υπουργός με το ρεκόρ τηλεθέασης

Στη Νέα Υόρκη οι ελληνοκινεζικές σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών Γιώργου Γεραπετρίτη και Γουάνγκ Γι. Και βγήκαν απ’ ό,τι έμαθα και ειδήσεις. Η Κίνα ανακοίνωσε ότι από την 1η Οκτωβρίου δεν θα χρειάζονται πλέον βίζα οι Έλληνες (και οι Ελληνίδες) που ταξιδεύουν για τουριστικούς και επαγγελματικούς λόγους.

Βεβαίως ο κ. Γεραπετρίτης ζήτησε να έρχονται περισσότεροι Κινέζοι στην Ελλάδα, κάτι που ο κ. Γουάνγκ το έχει δεδομένο, αφού όπως είπε, δεν χρειάζεται η διαφήμιση της Ελλάδας στην Κίνα, γιατί την Ελλάδα την μαθαίνουν οι Κινέζοι από τα σχολεία.

Να σημειώσω όμως και τούτο: Aπό το 2018 έως τον περασμένο Ιούλιο, με την Golden Visa περισσότεροι από 7 χιλιάδες Κινέζοι πολίτες πήραν μόνιμη άδεια διαμονής μέσω αγοράς ακινήτων. Να τα λέμε και αυτά.

Μια και μιλάμε για Κίνα και Κινέζους, μαθαίνω ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νίκος Παναγιωτόπουλος επρόκειτο να σχολιάσει τα μέτρα που πήραν οι Γερμανοί για τους μετανάστες και την απόπειρα κατάργησης της συνθήκης Σένγκεν. Εάν τον κ. Παναγιωτόπουλο παρακολουθήσει έστω το 1% των Κινέζων από την τηλεόραση τότε σίγουρα θα σπάσει ρεκόρ τηλεθέασης στην Ελλάδα.

***

Το «άδειασμα» Άδωνη για τον εκλογικό νόμο

Ακόμα απορούν στην κυβέρνηση πώς ήρθε στον Άδωνη Γεωργιάδη η ιδέα ότι πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, από τώρα, χωρίς να υπάρξει καν συζήτηση. Ωστόσο υπήρξε μια απάντηση η οποία μπορεί να ερμηνευτεί ως «άδειασμα» στον υπουργό Υγείας την οποία έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Το μήνυμα του Μαξίμου ήταν σαφές καθώς ερωτώμενος ο κ. Μαρινάκης για τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας περί ενδεχόμενης αλλαγής εκλογικού νόμου- ώστε να μην ιταλοποιηθεί η ελληνική πολιτική σκηνή- είπε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση. Τόνισε ότι κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την πάγια θέση του και δεν προέβη σε πρόταση. Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος και υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης βγήκε σήμερα μπροστά ζητώντας άμεση αλλαγή του εκλογική νόμου, κάνοντας και έμμεση αποδοχή της λαϊκής απονομιμοποίησης που υφίσταται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

***

Η εξουσία είναι το μεγάλο αφροδισιακό

Ο σπουδαίος ποιητής, Τάσος Λειβαδίτης έλεγε: «Ο έρωτας και η επανάσταση έχουν το ίδιο χρώμα, κόκκινο».
Αυτό σκέφτηκα ανατρέχοντας στο παρελθόν, αλλά και σήμερα, και απαριθμώντας τις ερωτικές περιπέτειες των πολιτικών μας. Και θυμήθηκα που έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, σε μεγάλη ηλικία πλέον, ότι «για να κυβερνήσω τη χώρα, στέγνωσα την ψυχή μου».

Και ο μεγάλος διδάξας του έρωτος στην πολιτική, Ανδρέας Παπανδρέου, σε ένα σημείο που έμεινε στην Ιστορία ήταν όπως ενθυμούνται οι παλαιότεροι με το νεύμα στη Δήμητρα Λιάνη, μετά το Χέρφιλντ. Σήμερα οι φήμες δίνουν και παίρνουν για πολιτικούς παντρεμένους και μη, οι οποίοι απολαμβάνουν τις χάριτες του έρωτα. Αλλοι παράνομοι έρωτες, άλλοι νόμιμοι, όμως καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η εξουσία αποτελεί πάντα το μεγάλο αφροδισιακό, όπως έλεγε και ο μακαρίτης Χέρνυ Κίσινγκερ.

Αν οι έρωτες οδηγήσουν σε διαζύγια και νέους γάμους, κρίνεται και από την ιδιοσυγκρασία του πολιτικού. Εγώ πάντως σας διαβεβαιώ ότι η παρούσα Βουλή έχει πολλές αισθηματικές ιστορίες από πολιτικούς. Με την καλή έννοια, βεβαίως, βεβαίως…

***

Δομές σε Κρήτη και Ρόδο. Αντιδρούν βουλευτές και κάτοικοι

Το νέο μέτωπο αντιπαράθεσης γαλάζιων βουλευτών και κυβέρνησης θα έρθει λίαν συντόμως από την Κρήτη και την Ρόδο. Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σημειώνεται αυξημένη ροή προσφύγων αφού οι διακινητές χρησιμοποιούν πλέον ταχύπλοα σκάφη με τρομερές ταχύτητες που δυσκολεύουν το Λιμενικό.

Η κυβέρνηση θέλει να εγκαταστήσει στην Ρόδο και στην Κρήτη δομές, πλην όμως οι κάτοικοι (και οι βουλευτές) αρνούνται. Προβάλλουν την δικαιολογία ότι πρόκειται για τουριστικά μέρη και δεν θέλουν καν να συζητήσουν το ζήτημα. Η κυβέρνηση, μαθαίνω αντιπρότεινε προσωρινή λειτουργία των δομών για να μην βρίσκονται οι μετανάστες σε πάρκα και πλατείες, αλλά πάλι οι κάτοικοι το απορρίπτουν. Και δεν αστειεύονται, όπως λένε.

***

Γιατί η Βρετανία έστειλε 700 στρατιώτες στην Κύπρο

Περίπου 700 στρατιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αναπτυχθεί σε μια βάση της RAF στην Κύπρο ως μέτρο ενδεχόμενης εκκένωσης Βρετανών πολιτών από τον Λίβανο, όπου η κατάσταση επιδεινώνεται. Υπενθυμίζεται πως οι Βρετανοί διατηρούν στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο για περισσότερα από 60 χρόνια, με δύο βάσεις στα Ακρωτήρι και Δεκέλεια.

Η βάση στο Ακρωτήρι είναι ιδιαίτερα σημαντική λόγω της παρουσίας εκεί μιας μοίρας της RAF. Η τοποθεσία της Κύπρου την καθιστά ιδανική για πιθανή επιχείρηση εκκένωσης από τον Λίβανο. Οι στρατιώτες βρίσκονται σε ετοιμότητα, αλλά καμία απόφαση για εκκένωση δεν έχει ληφθεί ακόμα.

***

Η σουηδέζα πιλότος του Gripen που κάνει τη διαφορά

Γέμισε η πίστα του στρατιωτικού αεροδρομίου της Ανδραβίδας από μαχητικά αεροσκάφη (4ης και 5ης γενιάς) που μετέχουν στην Νατοϊκή άσκηση Ramstein Flag 2024, όπως σας έγραψα χθες. Εκείνο όμως που έμαθα είναι ότι από τους 200 Νατοϊκούς πιλότους μαχητικών που μετέχουν στην άσκηση, μόνον μία είναι γυναίκα. Πρόκειται για σουηδέζα πιλότο του μαχητικού Saab JAS 39 Gripen. Οι υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν έστειλαν έως τώρα μόνον άνδρες πιλότους.

Και κάτι ακόμα για τη μεγάλη αυτή άσκηση: Οι Τούρκοι δεν ειδοποίησαν την Πολεμική Αεροπορία πως δεν θα συμμετάσχουν στην άσκηση. Προκλητικά την αγνόησαν, ειδοποίησαν όμως το ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι δεν τους ταιριάζει αυτή η άσκηση. Τόσες χώρες μετέχουν και τους ταιριάζει η άσκηση απόλυτα πλην Τούρκων. Και ξέρετε γιατί; Όλες αυτές οι δικαιολογίες είναι για να μην υποβάλουν σχέδια πτήσεως.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.