Λαύριο: Νέα στοιχεία για την κινηματογραφική ληστεία – Ελλιπή τα μέτρα της χρηματαποστολής

Τα μοιραία λάθη της χρηματαποστολής στο Λαύριο και το εκατομμύριο που «έκανε φτερά» και δεν εντοπίζεται - Τι ερευνούν οι αρχές.+

Πληθαίνουν τα αναπάντητα ερωτήματα και οι γρίφοι για την ληστεία σε χρηματαποστολή στο Λαύριο, με τις αρχές να πονοκεφαλιάζουν με το καθαρό ενάμιση εκατομμύριο που «έκανε φτερά» μέσα σε λίγα λεπτά.

«Το χτύπημα ήταν επαγγελματικό, το πιο δύσκολο θα είναι ακόμα και αν αρχίσουν να κυκλοφορούν το κλεμμένο χρήμα οι δράστες να εντοπιστεί η ροή του χρήματος. Τα λεφτά είναι «καθαρά», είναι χαρτονομίσματα που έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά, τα πήραν από ταμεία, οι σειριακοί τους αριθμοί είναι ανακατεμένοι, είναι όλων των αξιών, και έτσι είναι σχεδόν αδύνατο να πιαστεί κάποιος ακόμα και αν κυκλοφορεί με κάποια χαρτονομίσματα πάνω του», αναφέρουν οι Αρχές.

Όλα έγιναν σε δευτερόλεπτα σε πασίγνωστο κατάστημα παιχνιδιών στο Λαύριο. Την ώρα που η χρηματαποστολή έκανε την τελευταία στάση για να πάρει τα λεφτά και από αυτό το κατάστημα, άξαφνα, τέσσερις άνδρες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους και υπό την απειλή όπλων περίμεναν τους υπαλλήλους της χρηματαποστολής να βγουν από κατάστημα παιχνιδιών με τις εισπράξεις.

Εγκλώβισαν το αυτοκίνητο, έριξαν μπογιά στο παρμπρίζ, με έναν εκ των δραστών να σκάει τα λάστιχα με αιχμηρό αντικείμενο, ενώ ένας άλλος κρατώντας καλάσνικοφ απείλησε τον οδηγό για να ανοίξει την πόρτα του οχήματος. Μέσα από το αυτοκίνητο πήραν 15 σάκους γεμάτους χρήματα, με το ποσό να υπολογίζεται γύρω στο 1 με 1.5 εκατ. ευρώ. Στην συνέχεια έφυγαν με ένα παλιό Σεντάν.

Πληθαίνουν τα ερωτήματα

Μία σειρά από ερωτήματα απασχολεί τις αρχές, όχι μόνο για τον τρόπο δράσης των ληστών αλλά και για τη διαδικασία μεταφοράς των χρημάτων από την ιδιωτική εταιρία.

  • Γιατί μετέφεραν ένα τόσο μεγάλο ποσό με ένα όχημα που δεν δείχνει να έχει τις προδιαγραφές για αυτή την δουλειά;
  • Γιατί τα χρήματα ήταν σε σακούλες και όχι σε «κασετίνες» με χρωμοπαγίδα που θα κατέστρεφαν τα χαρτονομίσματα μόλις τις άνοιγαν;
  • Γιατί τηρούνταν πάντα το ίδιο δρομολόγιο;
  • Γιατί δεν έγιναν αντιληπτοί κατά τις κατοπτεύσεις και παρακολουθήσεις που όπως φαίνεται έκαναν;
  • Είχε το πλήρωμα του βαν την απαιτούμενη εκπαίδευση;

Το Live News επικοινώνησε και με την εταιρεία που δεν θέλησε να απαντήσει. Πηγές αναφέρουν πως από την εταιρεία έχουν δώσει τις δικές τους απαντήσεις στις Αρχές.

Συγκεκριμένα, λένε πως το όχημα περνούσε απαρατήρητο με το να μοιάζει με συμβατικό φορτηγάκι, διέθετε χρηματοκιβώτιο στο εσωτερικό του και τα λεφτά θα έμπαιναν σε κασετίνες στα γραφεία της εταιρείας και ότι το δρομολόγιο είχε ελεγχθεί και ήταν ασφαλές.

Η πράξη όμως απέδειξε πως τελικά δεν υπήρχαν οι απαραίτητες δικλείδες  ασφαλείας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στο παρελθόν είχαν ληστέψει χρηματαποστολή της ίδιας εταιρείας.

Τι ερευνούν οι αρχές

Στο στόχαστρο των ερευνών έχει μπει το πράσινο ΙΧ με το οποίο κινήθηκαν οι τέσσερις ληστές και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Η Αστυνομία έχει καταφέρει να εντοπίσει βιντεοληπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας με το συγκεκριμένο όχημα.

Είναι μία περιοχή που έχει 2 – 3 διεξόδους διαφυγής, ενώ δεν αποκλείεται να έφυγαν και στην τελική φάση του σχεδίου δια θαλάσσης και το όχημα να έχει κρυφτεί ή καταστραφεί σε κάποιο ερημικό σημείο του Λαυρίου.

Σύμφωνα με όσα ανάφερε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, αυτό που εξετάζεται είναι τα ελλιπή μέτρα της χρηματαποστολής.

Όπως είπε, οι κασετίνες μεταφοράς που δίνουν χρώμα και αλλοιώνουν τα χαρτονομίσματα, είναι για να μεταφέρονται από το σούπερ μάρκετ μέσα στο αυτοκίνητο, και μετά κλείνονται σε άλλες ειδικές σακούλες και μεταφέρονται σε τσάντες που εκκρίνουν καπνό.

Κάθε 100.000 ευρώ έπρεπε να μπουν σε κασετίνα, κάτι που δεν έγινε. Επίσης, τα τεθωρακισμένα αυτοκίνητα έπρεπε να είναι θωρακισμένα, με βάση νόμο του 1997, και να ανοίγουν από την πίσω πλευρά και να υπάρχουν ειδικές θωρακίσεις.

Όπως όλα δείχνουν όμως, τίποτα από όλα αυτά δεν υπήρξαν.

Έτσι, σε εξέλιξη είναι έρευνα ώστε να διαπιστωθεί ποιοι είναι οι δράστες αλλά και αν υπήρχε νωρίτερα πληροφόρηση για τον τρόπο που γινόταν η χρηματαποστολή.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.