Πειθαρχική έρευνα διατάχθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για τις συνθήκες θανάτου μετανάστη στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα.
Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά από δημόσια καταγγελία της οικογένειας του 38χρονου Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ. Αν και οι ακριβείς συνθήκες θανάτου του δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί, άτομα από το περιβάλλον του καταγγέλλουν ότι πριν καταλήξει ο 38χρονος είχε πέσει θύμα άγριου ξυλοδαρμού.
Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε ανακοίνωση για την υπόθεση αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας, ο οποίος παρήγγειλε τη διενέργεια προανακριτικής έρευνας.
«Βρέθηκε στο Τμήμα γιατί ακολούθησε μία γυναίκα»
«Το «βασανίστηκε» είναι προφανώς αποτέλεσμα που το έχει βρει η εφημερίδα», λέει, μιλώντας στο MEGA, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου, αναφερόμενη στην Εφημερίδα των Συντακτών που φιλοξενεί το θέμα.
«Προφανώς έχει μαζέψει προανακριτικό υλικό και έχει δει ιατροδικαστική έκθεση που εμείς δεν έχουμε δει και έχει βγάλει αποτέλεσμα, όπως και όλοι αυτοί που μαζεύτηκαν εχθές έξω από το αστυνομικό τμήμα, φώναζαν δολοφόνους τους αστυνομικούς, επιτέθηκαν στις δυνάμεις με μολότοφ, τραυματίστηκε ένας αστυνομικός στο ώμο με εγκαύματα. Έγιναν κάποιες προσαγωγές και κάποιες συλλήψεις από το συγκεκριμένο σημείο».
Σύμφωνα με την κ. Δημογλίδου:«Βγήκε μια πολύ αναλυτική ανακοίνωση από εμάς για το περιστατικό. Ο άνθρωπος αυτός βρέθηκε στην αστυνομική υπηρεσία επειδή ακολουθούσε μια γυναίκα η οποία έντρομη εισήλθε στο σπίτι της και κάλεσε την Αστυνομία, γιατί χτυπούσε την πόρτα και προσπαθούσε να μπει στην οικία της, λέγοντας ότι είναι εμφανώς τραυματισμένος και με αίματα στο πρόσωπο, άρα ο άνθρωπος αυτός παρελήφθη από την Αστυνομία χτυπημένος.
«Ο άνθρωπος αυτός είχε ξανασυλληφθεί»
«Είχε κάνει εμφανώς χρήση κάποιων ουσιών, δεν μπορούσαν καθόλου να έχουν επικοινωνία οι αστυνομικοί μαζί του, τον οδήγησαν στο ΑΤ, κάλεσαν το ΕΚΑΒ επειδή αυτός ο άνθρωπος ήταν τραυματισμένος και δεν γνωρίζουμε από πού είχε τραυματιστεί, το ΕΚΑΒ έδωσε πρώτες βοήθειες θεωρώντας ότι δεν πρέπει να νοσηλευτεί και τον άφησε στο τμήμα», συμπληρώνει.
«Τις προηγούμενες ημέρες ο άνθρωπος αυτός είχε ξανασυλληφθεί για ενδοοικογενειακή βία, τον είχε καταγγείλει η πρώην σύντροφός του, είχε οδηγηθεί και πάλι στον εισαγγελέα, είχε κρατηθεί γιατί υπήρχαν προβλήματα με τα έγγραφά του», λέει η ίδια.
«Έχει παραγγελθεί νεκροψία – νεκροτομή, σχηματίστηκε δικογραφία, γίνεται και πειθαρχική διερεύνηση. Δεν υπάρχει πουθενά αναφορά ούτε από πολίτη ούτε από τον ίδιο ούτε από συγγενικό πρόσωπο, για κακοποίηση του συγκεκριμένου ανθρώπου».
Από την πλευρά του, ο επίτιμος πρόεδρος αστυνομικών Ν/Α Αττικής Γιώργος Καλλιακμάνης, αναφέρει:
«Αν έφαγε ξύλο, δεν το έφαγε από την Αστυνομία. Και οι αστυνομικοί που πήγαν στο σημείο όταν αυτός προφανώς παρενοχλούσε την κοπέλα, είπαν ότι είναι χτυπημένος και η κοπέλα το λέει και το ΕΚΑΒ που πήγε στο σημείο».
ΣΥΡΙΖΑ: ΕΛ.ΑΣ και Υπουργείο οφείλουν πειστικές απαντήσεις
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση για την υπόθεση, ζητώντας από την ελληνική πολιτεία και τις δικαστικές αρχές «να προστατέψουν το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα και να ρίξουν άπλετο φως».
Όπως επισημάνθηκε σχετικώς «η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι υποχρεωμένες να δώσουν άμεσα ξεκάθαρες, πειστικές και πλήρεις απαντήσεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του στα χέρια της αστυνομίας».
Κι αυτό διότι, κατά την Κουμουνδούρου, «το σώμα του αποθανόντος με βάση τις δημοσιοποιημένες φωτογραφίες έχει προφανή ίχνη σωματικής κακοποίησης».
«Τι συνέβη στο διάστημα από την σύλληψη και την καταδίκη του μέχρι τον θάνατό του; Ποιοι είναι οι αυτουργοί των εμφανών χτυπημάτων; Είναι οι συγκρατούμενοι; Είναι χτυπήματα κατά την σύλληψή του; Αγνοήθηκε εμφανής συμπτωματολογία του θύματος;» είναι τα ερωτήματα που έθεσαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας σε ΑΤ της περιοχής»
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαπίστωσε ακόμη πως «για οποιοδήποτε αδίκημα κι αν προσήχθη, δικάστηκε ή καταδικάστηκε ο Μοχάμεντ η ποινική του μεταχείριση έπρεπε να διέπεται από τους ισχύοντες κανόνες και τα ατομικά του δικαιώματα. Δε νοείται να αναζητείται επί μέρες από τους οικείους του και να εντοπίζεται νεκρός στα χέρια κρατικών υπηρεσιών, αναμένοντας την εκτέλεση της ποινής του».
«Η άμεση ποινική διερεύνηση από τις εισαγγελικές αρχές και η διοικητική διερεύνηση από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας» είναι κατά την Κουμουνδούρου «προϋποθέσεις για την προστασία του κράτους δικαίου», τη στιγμή που η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας «προκαταλαμβάνει μία σειρά από ζητήματα, ενώ καταγράφει το ιστορικό της σύλληψης και της καταδίκης του αποθανόντος, λες και οι όσοι έχουν καταδικαστεί έχουν λιγότερα δικαιώματα έναντι του νόμου».
Επισημάνθηκε τέλος ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας σε ΑΤ της περιοχής. Τέτοια περιστατικά εκθέτουν το σύνολο των αστυνομικών αρχών στα μάτια της κοινωνίας και δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας και ατιμωρησίας. Είναι προφανές πως θα πρέπει ειδικά να διερευνηθεί πιθανό ρατσιστικό κίνητρο των αυτουργών του βασανισμού του Μοχάμεντ».