Βουλή: Καυγάς Άδωνι-Φωτίου για το μεταναστευτικό και ανησυχία Παναγιωτόπουλου

Ο Αδωνις Γεωργιάδης μίλησε «λαθρομετανάστες» με την Θεανώ Φωτίου να τον κατηγορεί για «ακροδεξιό σόου».

Οι αποφάσεις της Γερμανίας έχουν προκαλέσει ανησυχία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ειδικότερα στις χώρες πρώτης υποδοχής όπως είναι και η Ελλάδα. Η κυβέρνηση, αντέδρασε από την πρώτη στιγμή στις αποφάσεις της Γερμανίας, ενώ είναι εμφανές πλέον ότι κάποιοι υπουργοί έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν δεξιά ρητορική. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Άδωνι Γεωργιάδη που στις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του θυμίζει τον παλιό του εαυτό, όταν βρισκόταν στα δεξιά της δεξιάς πολυκατοικίας.

Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού της Νέας Αριστεράς, Θεανώ Φωτίου για την υποβάθμιση της υγειονομικής φροντίδας τον προσφυγικών πληθυσμών, ο κ. Γεωργιάδης χρησιμοποίησε εκφράσεις όπως «λαθρομετανάστες», ενώ χαϊδεύοντας λαϊκιστικά ένστικτα είπε πως «ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης μας δίνει λεφτά για να καλύπτουμε τις ανάγκες των λαθρομεταναστών» και συνέχισε λέγοντας «δεν μπορεί τα έξοδα του κάθε λαθρομετανάστη να τα πληρώνει ο Έλληνας πολίτης, πρέπει να είναι διεθνή χρήματα, όσο κι αν η Αριστερά φωνάζει, το κόστος της μεταναστευτικής κρίσης πρέπει να το πληρώνει η διεθνής κοινότητα και όχι ο Έλληνας πολίτης».

Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, έκανε λόγο για «αντιανθρωπιστικό λόγο» του υπουργού τονίζοντας ότι «τα χρήματα τα παίρνετε από το ΕΣΠΑ. Ό,τι και να γίνεται είναι λεφτά του ελληνικού λαού, μη μιλάτε στο ακροδεξιό σας ακροατήριο , ενώ κατηγόρησε τον υπουργό για «ακροδεξιό σόου». «Όλα αυτά που είπατε είναι τρομακτικά απλά για να εξασφαλίσετε ψηφουλάκια από την Ακροδεξιά που σας τα παίρνει αυτή την εποχή». «Θέλατε να κάνετε ένα ακροδεξιό σόου. Μπράβο σας», κατέληξε η κ. Φωτίου.

Ο υπουργός Υγείας ανταπάντησε λέγοντας ότι «αυτή την καραμέλα περί ακροδεξιάς αρχίζει να γίνεται “ντεμοντέ”. Ο κ. Σόλτς αποφάσισε να κλείσει τα σύνορα του. Ακροδεξιός είναι ο κ. Σόλτς; Σταματήστε να χλευάζετε τις ανησυχίες των πολιτών σας. Εφιάλτης πραγματικός είναι να έρχονται χιλιάδες στην Ελλάδα, όπως έγινε το 2015».

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος κινήθηκε σε θεσμικό πλαίσιο μιλώντας για «παράτυπους μετανάστες». Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Νίκης, Τάσο Οικονομόπουλο ο οποίος υποστήριξε ότι «έγινε η χώρα μας ξέφραγο αμπέλι και οι εκ δεξιών γείτονες μας μιλούν για γαλάζια πατρίδα και επέτρεψαν την επέλαση “λαθροεισβολέων εποίκων».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή είπε ότι «όντως οι αυξημένες ροές είναι θέμα που προκαλεί ανησυχία στους πολίτες» κατηγορώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης για «σπέκουλα και υπερβολές».

Δεν έκρυψε την ανησυχία του για την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή λέγοντας ότι «αν αύριο ανάφλεξη στο Λίβανο με χερσαία εισβολή του Ισραήλ θα δημιουργήσει κύμα εκατομμυρίων προσφύγων… και εκεί όλες οι στρατηγικές πάνε στράφι εκεί προετοιμαζόμαστε όσο μπορούμε, αλλά δεν είναι θέμα μόνο της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης, μην πω και γενικότερα του Δυτικού Κόσμου».Ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα «δεν “εποικίζετε” όταν εισέρχονται παράτυποι μετανάστες, άντε και πρόσφυγες, όταν επιθυμούν να μεταβούν στην Ευρώπη».

Σχετικά με την παρατήρηση του βουλευτή της Νίκης, Ν. Οικονομόπουλου και την αρωγή της ΕΕ προς τη χώρα μας, ο κ. Παναγιωτόπουλος, σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι διέθεσαν για το 2015 – 2021 όταν το πρόβλημα βρισκόταν σε ανάφλεξη, 3,4 δις ευρώ στην Ελλάδα για να το αντιμετωπίσει και για την περίοδο 2021 – 2027 διατίθεται το ποσό των 1,6 δις. Στο σημείο αυτό, ενημέρωσε ότι αν αλλάξουν τα δεδομένα, η χώρα μας θα ζητήσει πρόσθετη χρηματοδότηση, ωστόσο επισήμανε ότι η Ευρώπη συμπαρίσταται.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.