Aναφορά με αίτημα την άμεση διερεύνηση των συνθηκών του θανάτου Πακιστανού μετανάστη, Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα κατέθεσαν με πρωτοβουλία του τομεάρχη Προστασίας Πολίτη, Κώστα Μπάρκα, και Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Ψυχογιού, δεκαέξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το θλιβερό αυτό περιστατικό εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια και τη μεταχείριση των μεταναστών στη χώρα μας. Ο άτυχος άνδρας, που είχε δηλωθεί ως αγνοούμενος για σχεδόν μία εβδομάδα, φέρει πολλαπλά χτυπήματα στο σώμα του, ενώ η οικογένειά του ισχυρίζεται ότι υπήρξε θύμα βασανισμού. Αντιμετωπίζει ήδη νομικές διαδικασίες κατά της Εισαγγελίας, ζητώντας να διαλευκανθούν τα αίτια του θανάτου του.

Σημαντικό είναι ότι οι αρχικές πληροφορίες της αστυνομίας, οι οποίες τον χαρακτήριζαν ως άστεγο και χωρίς ταυτότητα, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα στοιχεία που έχουν προκύψει. Ο συγκεκριμένος μετανάστης, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε μισθωτήριο, ταυτότητα, μιλούσε άπταιστα ελληνικά και ζούσε στην Ελλάδα από το 2004.

Οι πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας που αποδίδουν το θάνατό του σε παθολογικά αίτια, αμφισβητούνται έντονα από τις δημοσιευθείσες φωτογραφίες και τις καταθέσεις μαρτύρων, οι οποίες υποδεικνύουν μία διαφορετική πραγματικότητα» ανέφεραν από την Κουμουνδούρου.

Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν:

1. Άμεση και ανεξάρτητη έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του μετανάστη.
2. Διερεύνηση των ισχυρισμών της οικογένειας και των μαρτυριών που αμφισβητούν τις δηλώσεις της αστυνομίας.
3. Ενίσχυση των διαδικασιών αναφοράς περιστατικών κακομεταχείρισης από κρατικούς φορείς, ώστε να προστατεύονται τα δικαιώματα όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως καταγωγής,

Τόνισαν δε ότι «η προστασία της ασφάλειας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι καθήκον της πολιτείας και είναι επιτακτική η διασφάλιση ότι τέτοιες τραγωδίες δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον».

Όλη η αναφορά

Αξιότιμε Υπουργέ,

Με αφορμή το θλιβερό περιστατικό του θανάτου του Πακιστανού μετανάστη που βρέθηκε νεκρός στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα, θα ήθελα να εκφράσω τη
βαθιά μου ανησυχία και να ζητήσω άμεσες ενέργειες εκ μέρους σας για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άτυχος άνδρας, ο οποίος ήταν αγνοούμενος για σχεδόν μία εβδομάδα, φέρει πολλαπλά χτυπήματα στο σώμα του. Η οικογένειά του καταγγέλλει ότι υπήρξε θύμα βασανισμού και κινείται νομικά κατά της Εισαγγελίας, ζητώντας να διαλευκανθούν τα αίτια του θανάτου του.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο θάνατος του συγκεκριμένου ατόμου διαψεύδει τις αρχικές πληροφορίες που παρέχει η αστυνομία, σύμφωνα με τις οποίες ήταν άστεγος και δεν έφερε ταυτότητα. Αντίθετα, πληροφορίες δείχνουν ότι είχε μισθωτήριο και ταυτότητα, μιλούσε άπταιστα ελληνικά και ζούσε στην Ελλάδα από το 2004.

Αναφορικά με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας ότι ο θάνατός του προήλθε από παθολογικά αίτια, οι φωτογραφίες που έχουν δημοσιευτεί φαίνεται να υποδεικνύουν μία εντελώς διαφορετική πραγματικότητα.

Με βάση τα παραπάνω, ζητάμε από εσάς να διασφαλίσετε ότι θα πραγματοποιηθεί:

1. Άμεση και ανεξάρτητη έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του μετανάστη.

2. Διερεύνηση των ισχυρισμών της οικογένειας και των μαρτυριών που αμφισβητούν τις δηλώσεις της αστυνομίας.
3. Ενίσχυση των διαδικασιών αναφοράς περιστατικών κακομεταχείρισης από κρατικούς φορείς, ώστε να προστατεύονται τα δικαιώματα όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως καταγωγής.

Η ασφάλεια και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι καθήκον της πολιτείας και οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι τέτοιες τραγωδίες δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον.
Αναμένοντας τις ενέργειές σας,

Με εκτίμηση,

Κώστας Μπάρκας – Βουλευτής Πρέβεζας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη
Γιώργος Ψυχογιός – Βουλευτής Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου

Την αναφορά υπέγραψαν επίσης οι: Μπάρκας Κωνσταντίνος, Ψυχογιός Γιώργος, Ακρίτα Έλενα, Αποστολάκης Ευάγγελος, Βέττα Καλλιόπη, Γαβρήλος Γιώργος, Γιαννούλης Χρήστος, Δούρου Ρένα, Κασιμάτη Νίνα, Κεδίκογλου Συμεών, Μάλαμα Κυριακή, Μαμουλάκης Χάρης, Νοτοπούλου Κατερίνα, Παναγιωτόπουλος Ανδρέας, Πούλου Παναγιού, Φάμελλος Σωκράτης

Ο Παύλος Χρηστίδης από το ΠΑΣΟΚ, σε ανάρτηση του σημειώνει: «Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, όπως προκύπτει, μέσα σε αστυνομικό τμήμα.

Πρέπει να μάθουμε τι συνέβη, ποιοι είναι υπεύθυνοι.  Κάθε καθυστέρηση είναι ύποπτη. Κάθε επικοινωνιακή διαχείριση είναι απαράδεκτη.

Περιμένουμε από όλες τις εμπλεκόμενες αρχές και την ελληνική δικαιοσύνη καθαρές απαντήσεις.

Δεν πρέπει να μείνει καμία σκιά».

Από την πλευρά της Νέας Αριστεράς, ο Δημήτρης Τζανακοπουλος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Σε αυτήν αναφέρει:

«Ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς καλεί τον υπουργό προστασίας του Πολίτη να απαντήσει: Ποια μέτρα πρόκειται να λάβει προκειμένου να διερευνηθούν εν προκειμένω οι ευθύνες των αστυνομικών αρχών και να μην έχουμε ακόμα μια προσχηματική ΕΔΕ και μια ατελέσφορη ποινική διερεύνηση και διαιώνιση της ατιμωρησίας. Εάν προτίθεται να λάβει μέτρα ώστε όντως να εφαρμόζονται οι σχετικοί κανονισμοί και διατάξεις (άρθρα 137Α, 137Β’, 127Γ’ και 137Δ’ του Π.Κ. και των άρθρων 239, 325 και 326 του Π.) και να πάψει να υφίσταται ένα καθεστώς ιδιότυπης ασυλίας στους δράστες τέτοιων βάναυσων συμπεριφορών. Και τέλος εάν προτίθεται να λάβει μέτρα για τη Σύσταση Ανεξάρτητου και αποτελεσματικού Οργάνου Ελέγχου για την εξάλειψη της αστυνομικής αυθαιρεσίας, καθώς και για την αποτελεσματική διερεύνηση δίωξη και τιμωρία των σχετικών περιστατικών καθώς και μέτρα για την κατάλληλη εκπαίδευση των αστυνομικών προκειμένου να λειτουργούν στα πλαίσια των ισχυόντων νόμων και όχι καθ’ υπέρβαση του καθήκοντός τους, σε βάρος της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών».

Ο Κασσελάκης στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα

Εν τω μεταξύ, ο Στέφανος Κασσελάκης ενημερώθηκε για ό,τι συνέβη και προγραμμάτισε να επισκεφθεί στις 18:00 το ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα προκειμένου να ενημερωθεί δια ζώσης για την υπόθεση.