Χαλκέντερος: Ξέρετε τι σημαίνει η απαιτητική λέξη της ημέρας;

Με αφορμή την κυκλοφορία του «Λεξικού των πιο Απαιτητικών Λέξεων της Νέας Ελληνικής» που κυκλοφορεί με «Το Βήμα της Κυριακής», ΤΟ ΒΗΜΑ παρουσιάζει καθημερινά την «απαιτητική λέξη της ημέρας»

Αυτή την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, αποκλειστικά με «Το Βήμα της Κυριακής» κυκλοφορεί ο τέταρτος τόμος (Ρ-Ω), του Λεξικού των πιο Απαιτητικών Λέξεων της Νέας Ελληνικής, του Γ. Μπαμπινιώτη.

Από τις 150.000 λέξεις της ελληνικής γλώσσας οι 4.000 λέξεις ξεχωρίζουν, σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη ως «απαιτητικές». Δύσκολες λέξεις οι οποίες απαιτούν βαθύτερη γνώση της ελληνικής γλώσσας. Λέξεις λόγιας ή λογιότερης προέλευσης, που η χρήση τους –ιδίως η σηµασία τους– δυσκολεύει αρκετούς οµιλητές.

Η απαιτητική λέξη της ημέρας και η σημασία της:

χαλκέντερος (-η, -ο)

(για πρόσωπο) αυτός που δεν κουράζεται εύκολα, εξαιρετικά εργατικός και παραγωγικός· ακούραστος, ακαταπόνητος, ακατάβλητος. ~ μελετητής / ερευνητής

Παραδείγματα

Ο Ωριγένης για το πλήθος των συγγραμμάτων του ονομάστηκε «χαλκέντερος» και για το ήθος του «αδαμάντινος».

Όλοι πρέπει να μελετήσουν τα έργα τού χαλκέντερου ιστορικού, διότι αυτό αποτελεί χρέος κάθε τίμιου και ευσυνείδητου μελετητή.

☛ ακάματος, φίλεργος.

ΕΤΥΜ. μεσαιωνική λ., κυριολεκτικά «αυτός που έχει χάλκινα έντερα», < αρχ. χαλκός + ἔντερον. Ο όρος αποδόθηκε αρχικά ως χαρακτηρισμός στον γραμματικό τού 1ου αι. π.Χ. Δίδυμο τον Αλεξανδρέα, ο οποίος φερόταν ότι είχε γράψει 3.500 βιβλία (κυρίως υπομνήματα στους αρχαίους συγγραφείς).

To «ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΠΙΟ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ» του Γ. Μπαμπινιώτη κυκλοφορεί αποκλειστικά με το ΒΗΜΑ.

Κάθε Κυριακή ένας πολυτελής σκληρόδετος τόμος θα προσφέρεται στους αναγνώστες που θέλουν να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους.

Μια μεγάλη προσφορά του ΒΗΜΑΤΟΣ για όλη την οικογένεια.

Λεξικό των πιο Απαιτητικών Λέξεων της Νέας Ελληνικής, του Γ. Μπαμπινιώτη.

Στις 29 Σεπτεμβρίου αποκλειστικά με «Το Βήμα της Κυριακής» ο Δ’ Τόμος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.