Η Μαρινέλλα δεν το βάζει κάτω και συνεχίζει να παλεύει για να σταθεί ξανά όρθια μετά το αιμορραγικό εγκεφαλικό που υπέστη, με τις επόμενες 48ωρες να παραμένουν κρίσιμες για την πορεία της υγείας της.

Η σπουδαία ερμηνεύτρια δεν είναι σε καταστολή και συνομιλεί με την κόρη της, που μπαίνει συχνά στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Υγεία για να τη βλέπει, όπως είπε στο Πρωινό ο Γιώργος Λιάγκας.

Η 86χρονη αντιμετωπίζει με χιούμορ τη μεγάλη περιπέτειά της λέγοντας στην κόρη της «δεν ήρθε η ώρα μου ακόμα». Και όχι μόνο προσπαθεί να επικοινωνήσει με τους αγαπημένους της, αλλά σιγοτραγουδά και κάποια από τα δικά της κομμάτια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μετά την κατάρρευσή της στο Ηρώδειο η Μαρινέλλα είχε τις αισθήσεις της. Το ασθενοφόρο του Υγεία την παρέλαβε μετά από περίπου 40 λεπτά και όταν έφτασε στο νοσοκομείο είχε ήδη χάσει τις αισθήσεις της. Το προχθεσινό βράδυ, σύμφωνα με τον Γιώργο Λιάγκα, τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα, με τους γιατρούς να καλούν την οικογένειά της και να την ενημερώνουν ότι έπρεπε να είναι προετοιμασμένη για τα χειρότερα. Όμως η καρδιά της είναι καρδιά 50άρας, όπως λένε οι γιατροί, και είναι αυτή που την κάνει να παλεύει για να κρατηθεί στη ζωή.

«Όσο περνούν οι μέρες και δεν υπάρχει επιδείνωση, είναι θετικό»

Ο νευροχειρουργός Νικόλαος Μαραθεύτης επισημαίνει ότι τα άτομα που παθαίνουν αιμορραγικό εγκεφαλικό και είναι μεγάλα σε ηλικία θέλουν σίγουρα θέλει αυξημένη φροντίδα γιατί υπάρχει πάντα ο φόβος της επιδείνωσης.

«Είχε αρχίσει η αιμορραγία μέσα στον εγκέφαλο, είχε επηρεαστεί και κινητικά γι’ αυτό και έπεσε στην σκηνή αλλά δεν ήταν τόσο μεγάλης έκτασης το επεισόδιο ώστε να προκαλέσει απώλεια των αισθήσεων. Τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια μερικές φορές έχουν μια εξέλιξη προς το χειρότερο. Στην αρχή είναι πιο ήπια τα συμπτώματα και όσο περνάνε οι ώρες γίνονται χειρότερα» αναφέρει.

«Αυτή ήταν η αρχική εκδήλωση του επεισοδίου και η οποία δεν ήταν τόσο βαριά εικόνα γι’ αυτό και ο θεράπων ιατρός κάλεσε το ασθενοφόρο και τη μετέφερε κανονικά στο νοσοκομείο. Από εκεί και πέρα μπορεί, υποθέτω, να έγινε κάπως χειρότερη η εικόνα, ίσως να είδαν και ένα μεγαλύτερο αιμάτωμα στην εξέταση που έκαναν και γι’ αυτό παραμένει τώρα στη ΜΕΘ. Από την στιγμή που ένας άνθρωπος είναι σε αυτήν την ηλικία και υφίσταται ένα αιμορραγικό εγκεφαλικό, σίγουρα θέλει αυξημένη φροντίδα γιατί υπάρχει πάντα ο φόβος της επιδείνωσης» τόνισε.

«Φόβος μας να μην μεγαλώσει το αιμάτωμα»

«Αυτές οι αιμορραγίες συνήθως σταματάνε από μόνες τους. Επηρεάζεται μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου και ανάλογα είναι και τα συμπτώματα. Και από την έκταση του αιματώματος», συμπληρώνει.

«Ο φόβος μας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να μη μεγαλώσει πολύ το αιμάτωμα ώστε να πιέσει πολύ τον εγκέφαλο και να προκαλέσει βαρύτερη εικόνα, από εκεί και πέρα το αίμα αυτό σταματάει κάποια στιγμή οπότε δεν έχουμε κίνδυνο σε αυτό. Τα αιματώματα αυτά απορροφώνται μόνα τους από τον εγκέφαλο αρκεί να μην είναι πολύ μεγάλα. Όσο περνούν οι μέρες και δεν υπάρχει επιδείνωση, αυτό είναι θετικό».

Παγώνη: «Είναι κρίσιμες και δύσκολες ώρες»

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη είπε ότι οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες.

«Η διάγνωση είναι ότι έκανε εγκεφαλική αιμορραγία (…) που σημαίνει ότι έσπασε αγγείο και εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν. Τα εγκεφαλικά χωρίζονται, αυτά που είναι αιμορραγικά και αυτά που είναι ισχαιμικά. Το πιο σοβαρό είναι το αιμορραγικό. Η ουσία είναι ότι δεν μπορούμε να πούμε ούτε σήμερα ούτε αύριο, ήδη έκλεισε το πρώτο 24ωρο, θα περιμένουμε 2 – 3 και μετά για την σταθεροποίηση, εκεί εστιάζουμε. Σημαίνει ότι δεν επεκτείνεται η αιμορραγία, δεν έχει κάνει άλλη επιπλοκή. Περιμένουμε να δούμε μέχρι το τρίτο 24ωρο απεικονιστικά πού βρίσκεται, αν είναι στάσιμη» είπε.

«Αυτήν την στιγμή, η δυνατή Μαρινέλλα παλεύει ο οργανισμός της με τη φαρμακευτική αγωγή. Είναι κρίσιμες και δύσκολες ώρες, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι πρόκειται να γίνει. Θα περιμένουμε. Οι συνάδελφοί μου κάνουν ό,τι μπορούν, η φαρμακευτική αγωγή είναι συγκεκριμένη σε αυτές τις περιπτώσεις, από εκεί και πέρα ο οργανισμός περιμένουμε να ανταπεξέλθει» ανέφερε.

«Ας αφήσουμε τον ασθενή να παλέψει»

«Έχουμε έναν φόβο. Τα άτομα νέας ηλικίας αγωνίζονται πάνω σε αυτά τα θέματα τελείως διαφορετικά από έναν άνθρωπο που είναι μεγαλύτερης ηλικίας, όμως ο κάθε οργανισμός είναι ιδιαίτερος, ο κάθε οργανισμός παλεύει και εγώ πιστεύω ότι πρέπει να περιμένουμε να δούμε τα επόμενα 24ωρα την σταθεροποίηση και μετά την εξέλιξη», συμπληρώνει.

«Ας αφήνουμε τον ασθενή λίγο στην ησυχία του να παλέψει. Καταλαβαίνω την αγωνία, την αγάπη του κόσμου, αλλά αυτές οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες για έναν οργανισμό».

Σχετικά με την έλευση του ασθενοφόρου στον χώρο του Ηρωδείου σημείωσε: «Το ότι το ασθενοφόρο πήγε σε 40 λεπτά με τέτοιο κόσμο εκεί μέσα για να μεταφερθεί ένα περιστατικό με μεγάλη προσοχή, νομίζω ότι δεν χρειάζεται καν να το σχολιάσουμε. Δεν μπορούσε νωρίτερα να φτάσει με τέτοιο κόσμο και να γίνει όλη αυτή η ιστορία. Και να πήγαινε πιο νωρίς, το αγγείο είχε σπάσει, η αιμορραγία ήταν. Ήδη είχε συμπτώματα».