Ένα ακόμα σκάνδαλο στο ενεργητικό της. Η Ναόμι Κάμπελ φέρεται να σπαταλούσε τα χρήματα που συγκέντρωνε για φιλανθρωπικούς σκοπούς, στην προσωπική της διασκέδαση.

Eρευνα της Επιτροπής Φιλανθρωπίας της Βρετανίας διαπίστωσε ότι η φιλανθρωπική οργάνωση της Ναόμι Κάμπελ, με την ονομασία «Fashion for Relief«, δεν διοχέτευε σε φιλανθρωπικούς σκοπούς όσα χρήματα συγκέντρωνε.

Η φιλανθρωπική οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε το 2005 μετά τον τυφώνα Κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη, διαλύθηκε και διαγράφηκε από το μητρώο φιλανθρωπικών οργανώσεων στις αρχές του 2024.

Στον ιστότοπό της, ο οποίος εξακολουθεί να είναι ενεργός, η φιλανθρωπική οργάνωση ανέφερε ότι παρουσίασε πρωτοβουλίες και έργα μόδας στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, τις Κάννες, τη Μόσχα, τη Βομβάη και το Νταρ ες Σαλάμ, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 15 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 13,4 εκατομμύρια ευρώ) για καλούς σκοπούς σε όλο τον κόσμο.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι μέσα σε πέντε χρόνια, η «Fashion for Relief» συγκέντρωσε 4,8 εκατομμύρια λίρες, αλλά έστειλε μόνο 389.000 λίρες στις φιλανθρωπικές οργανώσεις που συνεργάστηκαν.

Η Επιτροπή Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων ανέφερε ότι βρήκε «πολλαπλές περιπτώσεις» κακής διαχείρισης και ότι μόνο 8,5 % των συνολικών δαπανών της φιλανθρωπικής οργάνωσης διατέθηκε σε φιλανθρωπικές επιχορηγήσεις σε μια περίοδο έξι ετών από το 2016.

Η Ναόμι Κάμπελ μιλώντας πριν από μια λαμπερή τελετή στην οποία τιμήθηκε με το πιο διάσημο πολιτιστικό βραβείο στη Γαλλία (ένταξης στο Τάγμα των Τεχνών και των Γραμμάτων), εξήγησε ότι ήταν «εξαιρετικά ανήσυχη» με τα ευρήματα της έρευνας.

«Ερευνούμε από την πλευρά μας, καθώς δεν είχα τον έλεγχο της φιλανθρωπίας μου», είπε η Ναόμι Κάμπελ.

«Έδωσα τον έλεγχο στα χέρια ενός δικηγόρου, επομένως ερευνούμε για να μάθουμε τι και πώς καθώς ό,τι κάνω και ό,τι χρήματα βγάζω πηγαίνουν σε φιλανθρωπίες», πρόσθεσε.

«Οι διαχειριστές είναι νομικά υποχρεωμένοι να λαμβάνουν αποφάσεις που είναι προς το συμφέρον της φιλανθρωπικής τους οργάνωσης και να συμμορφώνονται με τα νομικά τους καθήκοντα και τις ευθύνες τους», δήλωσε ο Τιμ Χόπκινς, αναπληρωτής διευθυντής ειδικών ερευνών και προτύπων.

«Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι οι διαχειριστές αυτής της φιλανθρωπικής οργάνωσης απέτυχαν να το πράξουν, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την ενέργειά μας να τους αποκλείσουμε», συμπλήρωσε.

Τα στοιχεία πάντως είναι αποκαλυπτικά και ενδεικτικά των κινήσεων της οργάνωσης. Φιλανθρωπικά κεφάλαια αξίας χιλιάδων λιρών χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή μιας πολυτελούς διαμονής σε ξενοδοχείο στις Κάννες της Γαλλίας για τη Ναόμι Κάμπελ, καθώς και για θεραπείες σπα, υπηρεσίες δωματίου, ακόμη και τσιγάρα.

Η ρυθμιστική αρχή ζήτησε εξηγήσεις από τους διαχειριστές, αλλά είπε ότι δεν υποβλήθηκαν στοιχεία που να υποστηρίζουν την εξήγηση που έδωσαν ότι τα έξοδα του ξενοδοχείου καλύπτονταν συνήθως από δωρητή στη φιλανθρωπική οργάνωση, επομένως δεν κοστίζουν για την ίδια.

Η οργάνωση διοχέτευσε επίσης 290.000 λίρες σε μη εξουσιοδοτημένες αμοιβές συμβούλων στη συνδιαχειρίστρια του μοντέλου, Μπιάνκα Χέλμιχ, και 26.000 λίρες για έξοδα ταξιδιού ετησίως.

Στη Χέλμιχ απαγορεύτηκε να είναι διαχειρίστρια για εννέα χρόνια και επέστρεψε πλήρως τις αμοιβές στην Επιτροπή Φιλανθρωπικών Οργανισμών τον Απρίλιο του 2023. Η Βερόνικα Τσόου, μια άλλη επιτρόπος της φιλανθρωπικής οργάνωσης, έχει αποκλειστεί επίσης για τέσσερα χρόνια.

Σε μια άλλη περίπτωση, η έκθεση αναφέρει λεπτομερώς ότι η οργάνωση «Fashion for Relief» συγκέντρωσε 375.000 στερλίνες σε μια εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων για την οργάνωση «Save the Children» το 2017, αλλά δεν ολοκλήρωσε την καταβολή του ποσού αυτού στη φιλανθρωπική οργάνωση παρά μόνο σχεδόν έξι χρόνια αργότερα, το 2023.