5 το πρωί: Στο κενό οι πιέσεις σε Ισράηλ και Χεζμπολάχ – Το μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία – Το δημοσκοπικό αποτύπωμα του debate στο ΠαΣοΚ

Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή με τις προσπάθειες ηγετών από όλο τον κόσμο για κατάπαυση πυρός ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ να πέφτουν μέχρι στιγμής στο κενό - Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της πρότασης για εκεχειρία 21 ημερών στο Λίβανο και παράλληλα έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία για το Κυπριακό.

1

Κλιμακώνεται η σύρραξη στο Λίβανο - Απορρίπτουν την κατάπαυση του πυρός Χεζμπολάχ και Ισραήλ

  • Οι επιθέσεις: Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Χεζμπολάχ σε περιοχές του Λιβάνου με αμείωτο ρυθμό. Οι μαζικές επιθέσεις στην πρωτεύουσα του Λιβάνου μάλιστα σκότωσαν ανωτέρους διοικητές της οργάνωσης, όπως αναφέρεται στα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα.
  • Η πρόταση: Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι σύμμαχοί τους στην Ευρώπη, καθώς και πολλά αραβικά έθνη κατέθεσαν κοινή πρόταση για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, μετά το μπαράζ θανατηφόρων συγκρούσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Το Ισραήλ απέρριψε την πρόταση, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπένιαμιν Νετανιάχου, να δηλώνει κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, πως το Ισραήλ θα συνεχίσει να χτυπά τη Χεζμπολάχ «με πλήρη δύναμη» και δεν θα σταματήσει μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του.
  • Η στάση του Ιράν: Την ίδια ώρα, κλειδί για τις εξελίξεις στην περιοχή θεωρείται η στάση του Ιράν, το οποίο μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να συρθεί σε γενικευμένο πόλεμο παρά τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Χεζμπολάχ, την οποία υποστηρίζει η Τεχεράνη. Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη όπου μίλησε την Τρίτη, ο νέος μετριοπαθής πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, παρότι ήταν κατηγορηματικός εναντίον του Ισραήλ, επιχείρησε να διατηρήσει το μετριοπαθές προφίλ του απευθυνόμενος στην διεθνή κοινότητα και πρωτίστως στη Δύση.
2

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία

  • Στο προσκήνιο Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό: Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα προς την πλευρά της Τουρκίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε μεν ότι υπάρχει «παράθυρο ευκαιρίας για να λυθούν οι διαφωνίες στον καθορισμό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ» ανάμεσα στις δύο χώρες, όμως από την άλλη επεσήμανε ότι «λύση δύο κρατών στην Κύπρο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».
  • Μήνυμα υπέρ της κατάπαυσης πυρός στον Λίβανο: Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της πρότασης για εκεχειρία 21 ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χεζμπολάχ, ενώ επεσήμανε την ανάγκη να υπάρχει ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.
  • Η αναφορά στα Δυτικά Βαλκάνια: Ο Έλληνας πρωθυπουργός φρόντισε να αναφερθεί και στην περιοχή των Βαλκανίων επισημαίνοντας ότι η «αναβίωση των εθνικισμών δεν έχουν χώρο στο σήμερα» και τόνισε με νόημα πως οι «συμφωνίες όπως αυτή των Πρεσπών πρέπει να γίνονται σεβαστές».

 

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Πρωτιά της ΝΔ - Δεύτερο το ΠαΣοΚ- «Κατρακυλάει» στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

  • Η εκτίμηση ψήφου: Σταθερά στην πρώτη θέση βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία, την ώρα που το ΠαΣοΚ είναι πλέον ξεκάθαρα δεύτερο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατρακυλά στην πέμπτη θέση, πίσω από το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA.  Στην εκτίμηση ψήφου,το κυβερνών κόμμα καταγράφει μία μικρή άνοδο σε σχέση με τη μέτρηση του Σεπτεμβρίου και περνάει τον πήχη του 30%, ενώ με 15,5% δεύτερο είναι το ΠΑΣΟΚ. Τρίτο κόμμα το ΚΚΕ με 10,6%, ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 9% και μετά ο ΣΥΡΙΖΑ με 8,8%. Όλα τα κόμματα, εκτός από τους Σπαρτιάτες, περνούν το όριο του 3% με την Πλεύση Ελευθερίας στο 4,9% και τη Φωνή Λογικής στο 3,9%.
  • Η εσωκομματική «μάχη» στο ΠαΣοΚ: Με την εσωκομματική κάλπη του ΠαΣοΚ να πλησιάζει, ο Νίκος Ανδρουλάκης φέρεται να διατηρεί την πρωτιά μεταξύ των υποψηφίων, με την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Χάρη Δούκα να ακολουθούν. Αναλυτικά τα ποσοστά μεταξύ αυτών που δηλώνουν πως θα πάνε σίγουρα να ψηφίσουν:Ανδρουλάκης 31%, Διαμαντοπούλου 24%, Δούκας 22%, Γερουλάνος 12%, Γιαννακοπούλου 3%, Κατρίνης 3%, Άλλος 1%, Δεν έχω αποφασίσει 4%.
  • Η «κόντρα» Ανδρουλάκη – Δούκα: Παράλληλα, ανεβαίνουν οι τόνοι στην εσωκομματική κόντρα, με τον Χάρη Δούκα να εκφράζει την οργή του κατά του νυν προέδρου του ΠαΣοΚ, Νίκου Ανδρουλάκη. Ο κ. Δούκας συγκεκριμένα ανέφερε πως «εδώ και πάρα πολύ καιρό στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη μου επιτίθενται με τη ρητορική της δεξιάς και της ακροδεξιάς». Μάλιστα, κάλεσε τον κ. Ανδρουλάκη «να πάρει θέση, αλλιώς θα είναι συνυπεύθυνος». Λίγη ώρα μετά, το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη απάντησε στα όσα δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, λέγοντας ότι «κανείς συνεργάτης του προέδρου του ΠαΣοΚ δεν έχει καταφερθεί με ανάρμοστο τρόπο εναντίον κανενός υποψηφίου» και κάλεσε τον κ. Δούκα να μην ψάχνει «σωσίβιο σε μια τεχνητή πόλωση».
4

Μάχη για τη ζωή της δίνει η Μαρινέλλα

  • Το ιατρικό ανακοινωθέν: Σταθερή αλλά συνάμα κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας της Μαρινέλλας. Σύμφωνα με τους γιατρούς έχει εκτεταμένη ενδοεγκεφαλική αιμορραγία και βρίσκεται στη ΜΕΘ. «Παραμένει κλινικά σταθερή. Η κατάστασή της είναι κρίσιμη», επισημαίνεται στο ιατρικό ανακοινωθέν.
  • Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα: Η εμβληματική τραγουδίστρια παρακολουθείται στενά από το ιατρικό προσωπικό της κλινικής στην οποία νοσηλεύεται με τους γιατρούς να επιμένουν ότι πρέπει να περάσουν δύο τρία 24ωρα για να έχουν πιο ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση της υγείας της.
  • Κύμα συμπαράστασης: Την ίδια ώρα σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος έχει εκφράσει την συμπαράστασή του στη σπουδαία καλλιτέχνιδα η οποία δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.
5

Ήττα για τον Ολυμπιακό στη Γαλλία

  • Πρεμιέρα με ήττα: Τα έδωσε όλα, είχε τις ευκαιρίες του, αλλά δεν τα κατάφερε. Ο Ολυμπιακός στην πρεμιέρα της League Phase του Europa League ηττήθηκε εκτός έδρας από τη Λιόν με 2-0. Οι Γάλλοι καθάρισαν το ματς με δύο γκολ σε έξι λεπτά από τους Τσερκί (65′) και Μπενραχμά (71′).
  • Μέλος της ερυθρόλευκης ιστορίας ο Κωστούλας: Σε ηλικία μόλις 17 ετών και 119 ημερών ο Χαράλαμπος Κωστούλας έκανε το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο με τη φανέλα του Ολυμπιακού και έγινε ο τρίτος νεαρότερος στην ιστορία των ερυθρόλευκων. Ο πρώτος στη σχετική λίστα ήταν ο Μίμης Πλέσσας σε ηλικία 16 ετών και 291 ημερών και δεύτερος ο Κυριάκος Καλκιτανίδης (17 ετών και 71 ημερών). Αμφότεροι είχαν αγωνιστεί στο Ολυμπιακός – Ζίλινα στις 22/11/1961.
  • «Έδεσε» τον Τσέριν ο Παναθηναϊκός: Αίσιο τέλος είχε για τους πράσινους το σίριαλ της ανανέωσης του συμβολαίου του Άνταμ Τσέριν. Ο Σλοβένος μέσος υπέγραψε την πρόωρη επέκταση της συνεργασίας του με τον Παναθηναϊκό μέχρι το καλοκαίρι του 2028.

 

 

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.