Λίβανος: Τελευταία ευκαιρία πριν τη γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή – Η προειδοποίηση Νετανιάχου

Tο πλαίσιο της «τελευταίας ευκαιρίας» που προσδίδουν οι ΗΠΑ στην «μεσολαβητική» πρότασή της ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα στη Μέση Ανατολή - Θα κάνει το βήμα που χρειάζεται η Χεζμπολάχ;

Σαν να επρόκειτο για ένα συνηθισμένο ταξίδι και η χώρα του δεν βρισκόταν ο πόλεμο, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ειδοποίησε τα μέλη της κυβέρνησής του ότι σκοπεύει να αφήσει στον πόδι του τον υπουργό Εξωτερικών Ίσραελ Κατζ για να εκτελεί χρέη πρωθυπουργού από σήμερα όσο εκείνος θα βρίσκεται μέχρι την Κυριακή στις Ηνωμένες Πολιτείες, και τους ζήτησε να εγκρίνουν την απόφασή του.

Την ίδια ώρα ο νότιος Λίβανος φλεγόταν από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και οι άμαχοι κατέκλυζαν τη Βηρυτό ενώ οι στρατηγοί του Ισραήλ καλούσαν εφέδρους ενόψει μιας χερσαίας εισβολής, η οποία φαινόταν αναπόφευκτη μετά την εκτόξευση από τη Χεζμπολάχ πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς που καταρρίφθηκε πριν πλήξει το Τελ Αβίβ.

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ απάντησε θετικά- οι υπουργοί έστειλαν μηνύματα μέσω WhatsApp- και ο Νετανιάχου άρχισε να ετοιμάζεται για την πτήση στη Νέα Υόρκη και την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Το σχέδιο των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή

Οι παραπάνω εικόνες και πληροφορίες δεν είναι αντιφατικές. Αποτελούν το πλαίσιο της «τελευταίας ευκαιρίας» που προσδίδει η Ουάσιγκτον στην «μεσολαβητική» πρότασή της ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα, το ίδιο και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όπως της Γαλλίας καθώς και αραβικές που στοιχίζονται πίσω τους.

Στόχος όλων να σιγήσουν τα όπλα στη Μέση Ανατολή μέσω από διπλωματικές ακροβασίες που θα διευκόλυναν τους εμπολέμους να σώσουν τα προσχήματα απέναντι στους πολίτες και στα ακροατήριά τους.

Εν μέσω έντονης κινητικότητας στη Νέα Υόρκη, διπλωματικές πηγές εμφανίζονταν αισιόδοξες καθώς – όπως έλεγαν- όλες οι πλευρές μπήκαν στον κόπο να συζητήσουν το περίγραμμα ενός σχεδίου παύσης πυρός.

Το αμερικανικό σχέδιο προβλέπει ότι η Χεζμπολάχ θα συμφωνήσει με τους όρους μιας εκεχειρίας με το Ισραήλ, πριν επιτευχθεί μια επίσημη ανακωχή στο νότο, στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Στη διάρκεια της προσωρινής παύσης πυρός στο βόρειο μέτωπο για ένα μήνα, θα γίνουν εντατικές διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων και τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα καθώς και για την σταθεροποίηση της κατάστασης στο νότιο Λίβανο με συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων του Τελ Αβίβ και της Βηρυτού. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο ισραηλινός στρατός θα παραμείνει στη Λωρίδα της Γάζας αλλά δεν θα εισβάλει στο Λίβανο.

Θα κάνει το βήμα που χρειάζεται η Χεζμπολάχ

Όμως όλα αυτά προϋποθέτουν ότι πρώτη θα κάνει ένα βήμα πίσω η Χεζμπολάχ η οποία μέχρι χθες αξίωνε να υπάρξει πρώτα μια συμφωνία για τη Γάζα. Οι Δυτικοί ελπίζουν ότι το νέο πλαίσιο ίσως δώσει μια διέξοδο στον σεϊχη Νασράλα, ο οποίος μάλλον υπερεκτίμησε τις δυνατότητές της οργάνωσής του και υποτίμησε εκείνες του Ισραήλ όταν ξεκίνησε ο πόλεμος πριν από έναν χρόνο.

Τι θα κάνει το Ιράν;

Αν η Χεζμπολάχ και οι πάτρωνές της στην Τεχεράνη αρνηθούν την πρόταση, η μεν οργάνωση θα ποντάρει την επιβίωσή της σε έναν αγώνα μέχρις εσχάτων εναντίον του ισραηλινού στρατού μέσα στο έδαφος του Λιβάνου ελπίζοντας πως θα του καταφέρει βαριές απώλειες, το δε Ιράν θα πρέπει να επιλέξει οριστικά αν θα σταθεί στο πλευρό της Χεζμπολάχ επιτιθέμενο απευθείας εναντίον του Ισραήλ, ανοίγοντας ταυτόχρονα τις πύλες της κολάσεως για όλη τη Μέση Ανατολή.

Η προειδοποίηση Νετανιάχου

Πάντως ο Νετανιάχου καθώς ετοίμαζε τις βαλίτσες του για τη Νέα Υόρκη διεμήνυσε προς εχθρούς και φίλους πως θα συνεχιστεί η άσκηση στρατιωτικής πίεσης, δηλαδή οποιαδήποτε διαπραγμάτευση θα γίνει μόνον υπό τους ήχους των εκρήξεων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.