Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στον Λίβανο ουδείς αμφισβητεί την εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την απειλή μιας γενικευμένης σύρραξης. Σε αυτό το πλαίσιο, ποια στάση θα τηρήσει το Ιράν, μείζων δρων στην περιοχή;
Σύμφωνα με τον Στίβεν Ερλάνγκερ, των Νew York Times, ο οποίος καλύπτει την περιοχή της Μέσης Ανατολής περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, μέχρι τώρα, το Ιράν έχει αρνηθεί να συρθεί σε γενικευμένο πόλεμο, παρά τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Χεζμπολάχ, τη σιιτική οργάνωση στο νότιο Λίβανο, την οποία υποστηρίζει η Τεχεράνη.
Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη όπου μίλησε την Τρίτη, ο νέος μετριοπαθής πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, παρότι ήταν κατηγορηματικός εναντίον του Ισραήλ, επιχείρησε να διατηρήσει το μετριοπαθές προφίλ του απευθυνόμενος στην διεθνή κοινότητα και πρωτίστως στη Δύση.
Τα διλήμματα της Τεχεράνης
Το διλήμματα που αντιμετωπίζει το Ιράν μετά από σειρά ταπεινώσεων που υπέστη τους τελευταίους μήνες, με αποκορύφωμα το πλήγμα του Ισραήλ στη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, είναι σαφή. Όπως σημειώνει ο Ερλάνγκερ, η Τεχεράνη θέλει να διατηρήσει την αποτρεπτική της ικανότητα έναντι του Ισραήλ αποφεύγοντας ωστόσο ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών, του Ιράν με το Ισραήλ, στην οποία ο χαμένος θα ήταν το θεοκρατικό καθεστώς.
Επιπλέον, το Ιράν επιδιώκει να διατηρήσουν οι πληρεξούσιοί του στην περιοχή, -η Χεζμπολάχ στον Λίβανο, η Χαμάς στη Γάζα και οι Χούθι στην Υεμένη-, τη γραμμή άμυνας κατά του Ισραήλ για λογαριασμό της Τεχεράνης. Ταυτόχρονα το Ιράν θέλει να προσπαθήσει να άρει τμήμα των δυτικών κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί, επανεκκινώντας τις διαπραγματεύσεις με τη Δύση για το πυρηνικό του πρόγραμμα, διατηρώντας, ωστόσο τους ισχυρούς στρατιωτικούς και εμπορικούς δεσμούς που ήδη έχει με τη Ρωσία και την Κίνα, βασικούς αντιπάλους των Ηνωμένων Πολιτειών.
Προς το παρόν το Ιράν παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις, θεωρώντας ότι η καλά οπλισμένη και οργανωμένη Χεζμπολάχ μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να προκαλέσει σημαντική φθορά στο Ισραήλ, χωρίς να απαιτηθεί η συνδρομή της Τεχεράνης.
Προς το παρόν, το Ισραήλ φαίνεται να ωφελείται από αυτή τη “συγκρατημένη” στάση του Ιράν αλλά δεν αποκλείεται η εκτίμηση αυτή να αποδειχθεί εσφαλμένη.