Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Χεζμπολάχ, σε περιοχές του Λιβάνου. Ήδη μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες της Πέμπτης 26 Σεπτεμβρίου, είχαν σημειωθεί πάνω πέντε επιθέσεις εντός της ημέρας.

Μάλιστα, η τελευταία από τις επιδρομές είχε στόχο τη Βηρυτό και ήταν ουσιαστικά μία απόπειρα δολοφονίας εναντίον του διοικητή της μονάδας drone της λιβανέζικης οργάνωσης, Μοχάμαντ Χοσεΐν Σαούρ, γνωστού και ως Αμπού Σαλέχ. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ο Σαούρ σκοτώθηκε, ωστόσο ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί από τη Χεζμπολάχ.

Οι μαζικές επιθέσεις στην πρωτεύουσα του Λιβάνου σκότωσαν ανωτέρους διοικητές της οργάνωσης, όπως αναφέρεται στα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα. Ταυτόχρονα, ακούγονταν συνεχείς εκρήξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Από την άλλη μεριά, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πιέζουν για κατάπαυση του πυρός, ώστε να αποφευχθεί ένας ευρύτερος πόλεμος. Ωστόσο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, όχι μόνο αρνήθηκε την πρόταση που υποβάλλανε, αλλά την ίδια στιγμή προέτρεψε τον στρατό της χώρας του «να συνεχίσει» τις επιχειρήσεις.

Η πρόταση για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι σύμμαχοί τους στην Ευρώπη, καθώς και πολλά αραβικά έθνη κατέθεσαν κοινή πρόταση για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, μετά το μπαράζ θανατηφόρων συγκρούσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Με αυτό τον τρόπο, ελπίζουν να αποτρέψουν έναν ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή, αλλά και να ενισχύσουν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του ισραηλινού κράτους και της Χαμάς στη Γάζα.

«Έφτασε η ώρα για μία διευθέτηση στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου που θα διασφαλίσει την ασφάλεια και την προστασία. Ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους», ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε κοινή του δήλωση με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν. Ενώ υπογράμμισε πως «η ανταλλαγή πυρών από τις 7 Οκτωβρίου, και ιδίως τις τελευταίες δύο εβδομάδες, απειλεί μία πολύ ευρύτερη σύγκρουση και βλάβη στους αμάχους».

Αξιωματούχοι μιλώντας στην εφημερίδα New York Times, δήλωσαν ότι υπάρχουν ενδείξεις πως και τα δύο μέτωπα υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκεχειρία. Για αυτό και οι Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν ζήτησαν την «άμεση υποστήριξη» της πρότασής τους από τα δύο κράτη.

Ποιοι υποστήριξαν την πρόταση για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ

Η πρόταση υποστηρίχθηκε από κράτη από όλον τον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ, τάχθηκαν υπέρ της. Σε ανακοίνωσή τους δε, ζητούν από το Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο, άμεση εκεχειρία 21 ημερών στα σύνορά τους. Σκοπός του αιτήματός τους είναι να υπάρξει χρόνος και χώρος για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Κατά την επιστροφή του στην Ουάσιγκτον μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Τζο Μπάιντεν μίλησε για την πρόταση στους δημοσιογράφους. Ο ίδιος τόνισε τη σημασία συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για μία ενιαία πρόταση, αλλά και πόσο σημαντικό είναι να μην κλιμακωθεί ο πόλεμος.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση εκεχειρίας

Η πρόταση για κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και του Λίβανου, επισήμως, περιλαμβάνει τη διακοπή των εχθροπραξιών για περίπου τρεις εβδομάδες. Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι στην εφημερίδα New York Times, εξηγούν ότι τα δύο κράτη υποστήριξαν τις διαπραγματεύσεις το προηγούμενο 48ωρο, ώστε να βρεθεί μία λύση.

Αν και η πρόταση της εκεχειρίας ουσιαστικά, αφορά τις εχθροπραξίες μεταξύ Χεζμπολάχ και ισραηλινού κράτους, η οργάνωση δεν έχει την ίδια ισχύ με το κράτος, οπότε δεν μπορεί να κληθεί επίσημα στις συζητήσεις.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ο Λίβανος επιδιώκει να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να σταματήσουν οι επιθέσεις. Η κυβέρνηση βέβαια, θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι μαχητές της λιβανέζικης οργάνωσης θα σεβαστούν την απόφαση.

Το Ισραήλ απέρριψε την πρόταση κατάπαυσης πυρός με το Λίβανο

Το Ισραήλ απέρριψε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός με τη Χεζμπολάχ, αψηφώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Ειδικότερα, ο υπουργός εξωτερικών του Ισραήλ σε μήνυμά του επεσήμανε ότι «δε θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός στο βορρά. Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση, Χεζμπολάχ, με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι τη νίκη και την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων του βορρά στα σπίτια τους».

Ταυτόχρονα, και ο Μπερνιαμίν Νετανιάχου εμφανίστηκε αρνητικός. Μέσω του γραφείου Τύπου του σημειώθηκε πως «τα νέα για κατάπαυση του πυρός δεν είναι αλήθεια. Πρόκειται για μία αμερικανογαλλική πρόταση, στην οποία ο πρωθυπουργός δεν απάντησε καν». Εν αντιθέσει στη δήλωσή του πρόσθεσε ότι ο ίδιος έδωσε εντολή στον Ισραηλινό στρατό να συνεχίσει τις μάχες με πλήρη ισχύ.

Οι απαντήσεις και τα σχόλια διέλυσαν αμέσως τις ελπίδες για ταχεία διευθέτηση του ζητήματος. Οι παγκόσμιοι ηγέτες από την πλευρά τους, εκφράζουν την ανησυχία τους για την κλιμάκωση.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει η ιατρική συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Λούνα Χαμάντ, στο Al Jazeera, οι συνεχείς επιθέσεις του Ισραήλ στο Λίβανο ασκούν μεγάλες πιέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο είναι «ήδη εύθραυστο». Πολλά παιδιά, γυναίκες και γενικότερα άμαχος πληθυσμός έχει χάσει τη ζωή του τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την έκρηξη βομβητών της Χεζμπολάχ, αυξάνοντας δραματικά τον αριθμό των θυμάτων από τις 7 Οκτωβρίου που ξεκίνησε η εμπόλεμη σύρραξη στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως αναφέρουν και οι περισσότεροι αναλυτές στα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα, ο φόβος και η ανησυχία εντείνονται, για να μη γίνει και μία χερσαία επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο, κλιμακώνοντας την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και οδηγώντας σε έναν γενικευμένο πόλεμο στην ευρύτερη περιοχή.

«Σταματήστε να στέλνετε όπλα στο Ισραήλ»

Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακή Αρχής βρέθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, Μαχμούντ Αμπάς, το απόγευμα της Πέμπτης. Ο ίδιος στην ομιλία του ανέφερε πως μέσα από τα λόγια του επιδιώκει να απαντήσει στα ψέματα του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Μαχμούντ Αμπάς προέτρεψε τους παγκόσμιους ηγέτες να να σταματήσουν να στέλνουν όπλα στο Ισραήλ. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «σταματήστε να σκοτώνετε γυναίκες και παιδιά. Σταματήστε τη γυναικοκτονία. Αυτή η τρέλα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Όλος ο κόσμος είναι υπεύθυνος για αυτό που συμβαίνει στον λαό μας στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη».

Ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής καταδίκασε τις δολοφονίες αμάχων και από τις δύο πλευρές – εννοεί από τη Χαμάς και το Ισραήλ – και τόνισε την ανάγκη να τερματιστεί ο πόλεμος. «Αντί να υπακούσει στη φωνή της λογικής, η ισραηλινή κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε αυ6τό που συνέβη, για να εξαπολύσει ένα ολόκληρο πόλεμο γενοκτονίας κατά της Γάζας», υπογράμμισε.