Ο Έρικ Άνταμς είναι ο πρώτος εν ενεργεία δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά, μετά από ομοσπονδιακή έρευνα που διεξήχθη σε βάρος του. Ο ίδιος είναι ο 110ος που αναλαμβάνει το αξίωμα στη μεγαλούπολη των ΗΠΑ.

Ο νυν δήμαρχος είναι συνταξιούχος αρχηγός της αστυνομίας και εξελέγη πριν από περίπου τρία χρόνια, με την υπόσχεση να περιορίσει την έντονη εγκληματικότητα της περιοχής. Αν και το κατηγορητήριο παραμένει ακόμα σφραγισμένο, όπως αναφέρουν έμπειροι αναλυτές επί τέτοιων θεμάτων στην εφημερίδα New York Times, ο Έρικ Άνταμς θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις περί διαφθοράς.

Πηγές της εφημερίδας εξηγούν πως μπορεί ακόμα οι κατηγορίες να είναι ασαφείς, ωστόσο οι έρευνες των Αρχών φαίνεται να επικεντρώνονται στο αν ο δήμαρχος συνωμότησε με την τουρκική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του και έλαβε παράνομες ξένες δωρεές.

Με τη δημοσιοποίηση του κατηγορητηρίου, ο Έρικ Άνταμς θα γίνει και επίσημα ο πρώτος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο οποίος θα πρέπει να αντιμετωπίσει  ομοσπονδιακή κατηγορία, ενώ είναι στην εξουσία.

Όπως υπογραμμίζει το Politico, η κίνηση αυτή έρχεται μετά από μακρά έρευνα που έχει ξεκινήσει, αλλά και ταλαιπωρεί τον δήμαρχο, για σχεδόν ένα χρόνο. Προφανώς, και αυτή η εξέλιξη θα θέσει σε κίνδυνο την επανεκλογή του για το αξίωμα το 2025.

Παράλληλα, η αποκάλυψη έρχεται σε μία ήδη ταραγμένη χρονική περίοδο, αφού έχουν προηγηθεί κι άλλες έρευνες, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε ένα κύμα παραιτήσεων υψηλού επιπέδου.

Τι συμβαίνει με το κατηγορητήριο του Έρικ Ανταμς

Το κατηγορητήριο για τον Έρικ Άνταμς αναμένεται να δημοσιοποιηθεί, σήμερα, Πέμπτη. Με τη δημοσιοποίησή του θα προκληθούν πολλές αντιδράσεις εντός της Νέας Υόρκης, της μεγαλύτερης πόλης στις ΗΠΑ. Αναμένεται ότι θα σημειωθεί φοβερή αναστάτωση, λίγους μήνες προτού έρθει αντιμέτωπος με μία ακόμα εκλογική αναμέτρηση, τα αποτελέσματα της οποίας πιθανότητα δε θα τον ευνοούν.

Αν πράγματι, οι ισχυρισμοί περί συνομωσίας σε βάρος ξένων υπηκόων επιβεβαιωθούν, θα συμπέσει χρονικά με τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που έλαβε χώρα στην πόλη, και φιλοξένησε ηγέτες από όλον τον κόσμο. Μέσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πλευρά του Έρικ Άνταμς, δημοσίευσε μία βιντεοσκοπημένη δήλωση: Με προκλητικό ύφος  είπε πως δεν έχει κάνει τίποτα κακό. Στη δήλωσή του  δε δίστασε να απαριθμήσει,  τις κατηγορίες που πιθανότατα θα του απαγγελθούν.

«Πιστεύω τώρα ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σκοπεύει να με κατηγορήσει για ομοσπονδιακά εγκλήματα. Αν ναι, αυτές οι κατηγορίες θα είναι εντελώς ψευδείς, βασισμένες σε ψέματα», σημείωσε ο ίδιος. Ακόμα συμπλήρωσε ότι «πάντα ήξερα ότι αν σταθώ στη θέση μου για τους πολίτες της Νέας Υόρκης, θα γίνω στόχος. Και έγινα στόχος».

«Αν κατηγορηθώ, είμαι αθώος και θα το πολεμήσω με κάθε ουγγιά της δύναμης και του πνεύματός μου», υπογράμμισε ο Έρικ Άνταμς. Την ίδια στιγμή, οι δικηγόροι του δεν κάνουν κανένα σχόλιο για την υπόθεση.

Από την άλλη πλευρά, ούτε οι Αρχές που διεξήγαγαν την έρευνα θέλησαν να κάνουν κάποιο σχόλιο. Για το κατηγορητήριο ένωσαν τις δυνάμεις τους το γραφείο εισαγγελέα των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, το FBI καθώς και το Τμήμα Ερευνών της πόλης.

Το περιβάλλον του Έρικ Άνταμς και οι διώξεις

Η δημαρχία του Έρικ Άνταμς έχει υποστεί πλήγματα και πριν τις κατηγορίες εις βάρος του. Πιο συγκεκριμένα, τρεις ξεχωριστές έρευνες έχουν διεξαχθεί, σε βάρος μερικών υψηλόβαθμων βοηθών και συμβούλων του. Μεταξύ άλλων αυτές οι έρευνες οδήγησαν σταδιακά σε ένα μπαράζ ερευνών και κατασχέσεων που αποστεθεροποίησαν το Δημαρχείο και δυσκόλεψαν την αποτελεσματική διακυβέρνηση.

Ανάμεσα στα άτομα που παραιτήθηκαν είναι και ο αστυνομικός επίτροπος, Έντουαρντ Κάμπαν. Οι ομοσπονδιακές Αρχές συνέλεξαν τις ηλεκτρονικές  συσκευές  του για περαιτέρω έρευνα. Επίσης ερευνήθηκε το σπίτι του, ενώ οι αρμόδιοι έθεσαν στο στόχαστρο των ερευνών τους και τον αδερφό του, Τζέιμς, πρώην αστυνομικό.

Επιπλέον και άλλα ανώτατα μέλη της διοίκησης του Έρικ Άνταμς ήρθαν αντιμέτωπα με αντίστοιχες έρευνες.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του δημάρχου τού ζητάνε να παραιτηθεί. Το αντίπαλο δέος του δε, ο Σκοτ Στρίνγκερ, δήλωσε ότι ο πολιτικός προΐσταται «ενός διαλυμένου ναυαγίου της δημοτικής κυβέρνησης».

Ο Έρικ Άνταμς και οι σχέσεις του με την Τουρκία

Ήδη από πέρυσι, οι ομοσπονδιακοί πράκτορες που έχουν κατασχέσει τα τηλέφωνά του, αναζητούν πιθανούς δεσμούς της εκστρατείας του Έρικ Άνταμς με την τουρκική κυβέρνηση.

Οι Αρχές διερεύνησαν τη συμπεριφορά των ανώτερων βοηθών του, των συγγενών τους και τη συγκέντρωση χρημάτων για την εκλογική του εκστρατεία.

Μέσα από την έρευνα του FBI και των ομοσπονδιακών εισαγγελιών ελέγχεται κατά πόσο ο Έρικ Άνταμς πίεσε αξιωματούχους της Πυροσβεστικής να υπογράψουν το άνοιγμα ενός νέου  κτιρίου πολλών ορόφων για να στεγαστεί το προξενείο της τούρκικης κυβέρνησης, παρά τις αμφιβολίες για την ασφάλειά του.

Επιπλέον, εξετάζεται αν ο δήμαρχος αντιμετωπιζόταν ευνοϊκά, αναφορικά με τις πτήσεις του, από την Turkish Airlines η οποία ανήκει εν μέρει στην τουρκική κυβέρνηση.

Στο στόχαστρο της έρευνας οι σχέσεις του δημάρχου της Νέας Υόρκης με  μία κατασκευαστική εταιρεία στο Μπρούκλιν αλλά και αυτές με ένα μικρό πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον που διατηρεί δεσμούς με την Τουρκία.

Ιδαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης έχει επισκεφθεί τουλάχιστον έξι φορές την Τουρκία και σε κάποιες από αυτές έχει συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.