Η απορία Ερντογάν στη συνάντηση με Μητσοτάκη – Η μεγαλύτερη συγκέντρωση μαχητικών στην Ανδραβίδα

Αν βρεθείτε τούτες τις ημέρες στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας ο θόρυβος από τις τουρμπίνες των πιο προηγμένων τεχνολογικά μαχητικών του κόσμου, σίγουρα θα σας ξαφνιάσει. Το ένα μετά το άλλο τα αεροσκάφη προσγειώνονται για να μετάσχουν στη μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ με την ονομασία Ramstein Flag 2024.

Υπάρχει παρασκήνιο από τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, εκτός από αυτά που είδατε στα κανάλια και ακούσατε στα ραδιόφωνα. Ήταν, μου λένε εκείνοι που γνωρίζουν, η καλύτερη από τις έξι συναντήσεις που είχαν έως τώρα οι δύο ηγέτες. Σε αυτό συνέβαλε και ο χώρος, που ήταν ανοικτός, δηλαδή έβλεπαν ανθρώπους να πηγαινοέρχονταν, κάτι που έσπαγε την όποια αμηχανία.

Ο τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε κεφάτος και στάθηκε στην διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, την πρέσβη Άννα- Μαρία Μπούρα, η οποία του είπε πως είναι η τελευταία φορά που βρίσκεται μαζί με τον Πρωθυπουργό σε ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής. Γιατί; – ρώτησε στα τουρκικά, ο Πρόεδρος της Τουρκίας και ο πρέσβης Νίκων Νικολαΐδης (μόνιμος αντιπρόσωπός μας στο ΝΑΤΟ, ομιλών απταίστως την τουρκική) μετάφρασε – με τον Πρωθυπουργό να εξηγεί ότι η κυρία Μπούρα πήρε μετάθεση για μια σημαντική θέση στις Βρυξέλλες. Κατά περίεργο τρόπο ο Ερντογάν δεν ρώτησε ούτε ποια θέση έχει πάρει, ούτε βεβαίως ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης της στο Μέγαρο Μαξίμου, ο οποίος στην επόμενη συνάντησή τους τον Γενάρη του 2025, στο ΑΣΣ στην Άγκυρα θα συνοδεύει τον Πρωθυπουργό.

Και κάτι ακόμα: Ο Πρωθυπουργός έθεσε το Κυπριακό, πλην όμως ο Ερντογάν, παρ΄ότι λίγη ώρα πριν κάλεσε την διεθνή κοινότητα από το βήμα του ΟΗΕ να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος, δεν είπε τίποτα για την Κύπρο, δίνοντας έτσι ανοικτό το θέμα της επανέναρξης του διαλόγου.

***

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση μαχητικών στην Ανδραβίδα

Αν βρεθείτε τούτες τις ημέρες στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας ο θόρυβος από τις τουρμπίνες των πιο προηγμένων τεχνολογικά μαχητικών του κόσμου, σίγουρα θα σας ξαφνιάσει. Το ένα μετά το άλλο τα αεροσκάφη προσγειώνονται στο αεροδρόμιο, για να μετάσχουν στη μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ με την ονομασία Ramstein Flag 2024. Χθες έφθασαν τα σουηδικά Saab JAS 39 Gripen, που οι Σουηδοί σπανίως εμφανίζουν σε Νατοϊκή άσκηση στη ΝΑ Ευρώπη. Σήμερα αναμένονται τα αμερικανικά F-35 σε μια βάση που θα φιλοξενήσει σε λίγα χρόνια και τα ελληνικά F-35. Μαζί με αυτά τα ελληνικά Rafale, τα F-16Viper και τα Mirage-2000-5.

Η «Ramstein Flag 24» είναι μια άσκηση υψηλού επιπέδου, «σχεδιασμένη να ενισχύσει τις ικανότητες τακτικής λήψης αποφάσεων των Κοινών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε ένα σύνθετο και δυναμικό επιχειρησιακό περιβάλλον με κύριο στόχο να ενισχύσει τη συνεργασία, τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, επιδεικνύοντας την αποφασιστικότητα, τη δέσμευση και την ικανότητα της» όπως αναφέρει και στη σχετική ανακοίνωση η Πολεμική Αεροπορία. Έχει μεγαλύτερη σημασία τώρα με τον πόλεμο που διεξάγεται στη γειτονιά μας, στη Γάζα και στον Λίβανο, θα προσέθετα εγώ.

Ολόκληρη η αεροπορική δύναμη όλων των χωρών που θα μετάσχει στην άσκηση είναι:

USA Αεροσκάφη F35
FRA Αεροσκάφη RAF C & B
POL Αεροσκάφη F16
PRT Αεροσκάφη F16
ESP Αεροσκάφη EF2K
ITA Αεροσκάφη EF2K
SWE Αεροσκάφη JAS39
HUN Αεροσκάφη JAS39
*TUR Αεροσκάφη F16

Αεροσκάφη θα έρθουν επίσης στο Άκτιο και στη Σούδα. Θα είναι από Καναδά, Αμερική, Αγγλία, αεροπλάνα ανεφοδιασμού ιπτάμενα ραντάρ κτλ. Επιπλέον θα συμμετάσχουν αεροσκάφη από Ρουμανία, Ιταλία και από άλλες βάσεις των χωρών της Ευρώπης.

***

Οι Τούρκοι και τα σχέδια πτήσεως

Έως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές οι Τούρκοι δεν έχουν απαντήσει εάν θα στείλουν μαχητικά (F-16) στην Νατοϊκή αυτή άσκηση εάν και έχουν προσκληθεί. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει ένας αστερίσκος στην συμμετοχή των Τούρκων. Και ξέρετε γιατί; Επειδή για να έρθουν τουρκικά μαχητικά στην Ανδραβίδα θα πρέπει να υποβάλουν σχέδια πτήσεως. Σχέδια πτήσεως θα πρέπει επίσης να υποβάλουν και όταν απογειώνονται από την Ανδραβίδα για να συμμετάσχουν στην άσκηση, αν και ένα μεγάλο μέρος θα διεξαχθεί στο Ιόνιο. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή τα τουρκικά μαχητικά θελήσουν να μετάσχουν στην άσκηση και δεν υποβάλουν σχέδια πτήσεως, τότε σύμφωνα με τους κανόνες της διεθνούς αεροπλοΐας θα αναγνωριστούν και θα αναχαιτισθούν από ελληνικά μαχητικά.

***

Η μεγάλη παράκαμψη των τουρκικών μαχητικών

Μπορεί εδώ και μήνες να υπάρχει ηρεμία στο Αιγαίο, όχι όμως και μηδενική πτητική δραστηριότητα, αφού καθημερινώς τουρκικά κατασκοπευτικά αεροπλάνα και drones εισέρχονται στο FIR Αθηνών χωρίς σχέδια πτήσεως με αποτέλεσμα να πραγματοποιούν παραβάσεις των κανόνων αεροπλοΐα. Ωστόσο οι Τούρκοι δεν θέλουν ακόμα και σε περιόδους μη εντάσεως να υποβάλουν σχέδια πτήσεως, όπως κάνουν όλες οι αεροπορίες του κόσμου. Έτσι σπαταλούν δυνάμεις, ταλαιπωρούν τα αεροπλάνα τους και ξοδεύουν περισσότερα λεφτά. Για να πάει, φερ ‘ειπείν, ένα τουρκικό μαχητικό στη Λιβύη πετάει μέσω Βουλγαρίας και εν συνεχεία μέσω Αλβανίας. Ενώ πολύ πιο σύντομος δρόμος είναι να περάσει από το FIR Αθηνών (υποβάλλοντας όμως σχέδια πτήσεως).

***

Συνεχίζονται τα γαλάζια δείπνα αυτή τη φορά με… παϊδάκια

Με τα πολλά γαλάζια δείπνα που γίνονται τούτες τις ημέρες, σίγουρα οι βουλευτές της ΝΔ θα πρέπει να τσεκάρουν την χοληστερίνη τους. Γιατί το λέω αυτό; Η ερώτηση των «11» γαλάζιων έφερε προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, έφερε όμως και πληθώρα δείπνων υπουργών προς βουλευτές, με καλό κρασί μεζέδες και κουβεντούλα. Πρόκειται για το λεγόμενο «μασάζ» βουλευτών (για να ευθυγραμμιστούν με την κυβερνητική πολιτική), στο οποίο αυτή τη φορά ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σταύρος Καλαφάτης επιδίδεται σε δύο φάσεις. Φάση πρώτη: Δείπνο από υπουργό σε ομάδα βουλευτών που μετέχουν στις επιτροπές δικής του αρμοδιότητας. Φάση δεύτερη: Ομιλία υπουργού προς όλους τους βουλευτές της ΝΔ στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής.

Να πάρτε για παράδειγμα τον Άδωνη Γεωργιάδη που παραχώρησε δείπνο (με φιλετάκια αλά κρεμ) σε βουλευτές της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στην Αθηναϊκή Λέσχη. Τους είπε ότι έως το τέλος του έτους θα καταθέσει τρία συνολικά νομοσχέδια (για το τραύμα, για την πρωτοβάθμια περίθαλψη και ένα νομοσχέδιο – σκούπα) και απέδωσε τα εύσημα στον βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα για το νοσοκομείο στην εκλογική του περιφέρεια. Ο κ. Γιόγιακας όμως είναι ένας από τους 11 που υπέγραψαν την ερώτηση, μετά τα όσα άκουσε από τον υπουργό δηλώνει πως δεν γνωρίζει τίποτα για άλλη ερώτηση βουλευτών. Την Δευτέρα ο κ. Γεωργιάδης θα μιλήσει στην ΚΟ της ΝΔ.

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης είχε προγραμματίσει για χθες το βράδυ δείπνο στους βουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, στην ταβέρνα Καραβίτης στο Παγκράτι, για παΐδάκια. Η υφυπουργός Ζέττα Μακρή μου είπε ότι το δείπνο γίνεται για τους βουλευτές της Επιτροπής που βοηθούν στο έργο της Παιδείας, αλλά το κύριο θέμα συζήτησης θα είναι οι συγχωνεύσεις σχολείων (που προκάλεσε και προκαλεί αντιδράσεις από γονείς) , αλλά και τα κινητά (στην τσάντα).

***

Όταν Καραμανλής και Σαμαράς βρέθηκαν και πάλι μαζί

Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς βρέθηκαν και πάλι μαζί στην εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» που έγινε χθες το απόγευμα στο αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης. Ήταν η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Καραμανλής η πολιτική ως δημιουργία» και κύριοι ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και οι Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Ευάνθης Χατζηβασιλείου και Μαρία Μενδρινού.

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι στην εκδήλωση ήταν παρόντες όχι μόνον πολλοί βουλευτές της ΝΔ και άνθρωποι από το Μαξίμου αλλά και πολλοί υπουργοί, καθώς και πρώην υπουργοί, οι οποίοι πήγαν να χαιρετήσουν τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.

***

Η μη απάντηση του υπουργού Υγείας

Με τον κλασικό, γνωστό του τρόπο επιχείρησε να απαντήσει (χωρίς να πει τίποτα το ουσιαστικό) στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης σε επίκαιρη ερώτηση της Κατερίνας Νοτοπούλου για το αίτημα δημιουργίας αίθουσας ανάνηψης στο ενδοσκοπικό εργαστήριο της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Θεαγένειου Νοσοκομείου.

Θα πρέπει να ξέρετε ότι το ζήτημα αυτό εκκρεμεί για πάνω από τρία χρόνια. Ο Άδωνις Γεωργιάδης όχι μόνο δεν έδωσε ουσιαστική απάντηση για το θέμα, αλλά επιτέθηκε ξανά στον διευθυντή της Γαστρεντερολογικής Κλινικής, Δημήτρη Τζιλβέ, ο οποίος είχε δεχθεί να φωτογραφηθεί μαζί με ασθενή που ήταν ξαπλωμένος στις σιδερένιες καρέκλες του διαδρόμου λόγω της απουσίας ειδικού θαλάμου, έτσι ώστε να γίνει γνωστό το πρόβλημα και να δοθεί μια λύση.
Υπενθυμίζεται ότι μετά τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας, ο υπουργός Υγείας διέταξε ΕΔΕ, επιτέθηκε στον γιατρό, ενώ υπήρξε μέχρι και παρέμβαση εισαγγελέα.

***

Ένα καλοκαίρι στη Ναύπακτο με τον αμερικανό πρεσβευτή

Όταν πριν από λίγες εβδομάδες συναντήθηκαν στην Ναύπακτο ο αμερικανός πρεσβευτής Τζωρτζ Τσούνης, ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός έ. ά. Κωνσταντίνος Φλώρος και ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Παπαθανάσης θέλησαν να βγάλουν μια αναμνηστική φωτογραφία. Εκείνο που σχολιάστηκε ήταν το εντυπωσιακό αδυνάτισμα του αμερικανού πρεσβευτή, του οποίου η θητεία στην Αθήνα μετά τις αμερικανικές εκλογές ολοκληρώνεται. Είναι ωστόσο η Ναύπακτος τόπος καταγωγής του κ. Τσούνη, κάτι που θυμήθηκε και ο Πρωθυπουργός όταν συνάντησε στη Νέα Υόρκη έναν σουβλατζή από την Ναύπακτο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.