Βία ανηλίκων: Προσεχώς panic button – Πότε έρχεται, πώς θα λειτουργεί

Τον 2024 έγιναν 9.000 συλλήψεις ανήλικων δραστών - Με ιστορικό παραβατικότητας οι θύτες του ξυλοδαρμού της 14χρονης στη Γλυφάδα.

Ο άγριος ξυλοδαρμός της 14χρονης στη Γλυφάδα φέρνει καθημερινά στο προσκήνιο την έξαρση της νεανικής βίας. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι το ζήτημα δεν είναι αστυνομικό, αλλά κοινωνικό και ανέφερε ότι μέσα σε ένα χρόνο έχουν αυξηθεί οι συλλήψεις περίπου 50%.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι σε λίγες μέρες -μέχρι το τέλος του μήνα- θα εφαρμοστεί το Safe Youth, ένα panic button για παιδιά. Όπως είπε θα μπαίνει με εφαρμογή στο κινητό των παιδιών, η εφαρμογή θα δίνει σήμα στο 100 και αμέσως θα υπάρχει ανταπόκριση.

«Δεν έχουμε έξαρση. Έχουμε μείωση στα περιστατικά, έχουμε αύξηση των συλλήψεων. Το 2023 η Αστυνομία συνέλαβε 6.150 περίπου ανήλικους δράστες, ενώ το 2024 σχεδόν 9.000 (8.978), δηλαδή περίπου 50% αύξηση, ενώ τα περιστατικά είναι περίπου 20% λιγότερα» είπε στον ΣΚΑΪ.

«Είχαν ιστορικό»

«Δεν εμφανίζεται ξαφνικά ένα παραβατικό παιδί, το παιδί το παραβατικό έχει μία ιστορία πίσω του» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην περίπτωση της Γλυφάδας τα παιδιά που συμμετείχαν, σύμφωνα με τον υπουργό, «είχαν παραβατικό ιστορικό. Υπήρχαν καταγγελίες και στο σχολείο και έξω. Ασφαλέστατα ήταν ενήμερες οι οικογένειες και δεν έκαναν τίποτα».

«Πολλοί γονείς μαθαίνω ότι νιώθουν και μία περηφάνια που το παιδί έχει αυτές τις ικανότητες να δέρνει ή να κακοποιεί άλλα παιδιά. Θέλω να πω ότι όλα αυτά συνδέονται με ένα ιστορικό, με την οικογένεια, τους γονείς, την ανοχή που δείχνουν οι γονείς στην παραβατικότητα και ούτω καθεξής. Το ένα παιδί ειχε αλλάξει και σχολικό περιβάλλον. Για τους γονείς πρέπει να υπάρξει αυστηροποίηση ποινών και για τα παιδιά μια ποινική διαχείριση» ανέφερε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.