Γλυφάδα: Ποιος είναι ο υποκινητής του ξυλοδαρμού της 14χρονης – «Τη χτυπούσαν για να τη σκοτώσουν»

«Χτυπούσαν για να τραυματίσουν θανάσιμα» είπε ο Γιώργος Καλλιακμάνης - Ελεύθερες οι δύο 14χρονες που συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό και οι γονείς τους - Άφαντη ακόμα η 16χρονη.

Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ έχει μπει ο ρόλος του ενήλικου άνδρα με το τατουάζ στον λαιμό, ο οποίος βρισκόταν στο σημείο του ξυλοδαρμού της 14χρονης στην Γλυφάδα. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα παρακινούσε τις ανήλικες δράστιδες να χτυπήσουν το κορίτσι και στη συνέχεια τράπηκε μαζί τους σε φυγή.

«Για μένα είναι το πιο ουσιαστικό στοιχείο σε αυτήν την υπόθεση. Προσωπικά πιστεύω ότι ενδέχεται να κρύβεται από πίσω μία ολόκληρη σειρά όμοιων περιστατικών με κοινή καθοδήγηση. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη. (…) Για μένα είναι βαριές σωματικές βλάβες που θα μπορούσαν να φέρουν να κινδυνεύσει η ζωή. Αυτό που μπορεί να αποδειχθεί είναι ότι οι βλάβες ήταν τόσο σοβαρές και ότι υπήρχε ενδεχόμενος δόλος. Ένα είναι το σίγουρο για εμένα. Όσον αφορά τους ενηλίκους, είναι κακουργηματική πράξη» είπε ο δικηγόρος της οικογένειας της 14χρονης, Μανώλης Γερακιός.

Οι δύο 14χρονες και οι γονείς τους, που συνελήφθησαν, αφέθηκαν ελεύθεροι. «Για τα παιδιά αυτό προβλέπεται, δεν υπάρχει διαδικασία αυτόφωρη. Ως προς τους γονείς, υπάρχουν αρκετά τα οποία είμαι σίγουρος ότι οι συνάδελφοι οι οποίοι ήταν από την πλευρά των γονέων, θα είπαν. Πάντοτε, σε αυτές τις περιπτώσεις, η Δικαιοσύνη είναι χαλαρή. Όχι γιατί οι δικαστές ή οι εισαγγελείς δε θέλουν να εφαρμόσουν τον νόμο, δεν έχουν νόμο να εφαρμόσουν» είπε ο δικηγόρος.

«Δύο είναι τα στοιχεία που ωθούν προς το έγκλημα. Το πρώτο είναι όταν ο δράστης πιστεύει ότι δε θα ταυτοποιηθεί και το δεύτερο ότι δε θα τιμωρηθεί. Εδώ χάσανε το πρώτο, πλην όμως αισθάνονται ότι δεν πρόκειται να τιμωρηθούν λόγω της ηλικίας» ανέφερε.

Μπαλάσκας: «Το τσακίσαν το παιδί στο ξύλο»

Στον άνδρα με το τατουάζ αναφέρθηκε και ο ειδικός αστυνομικός αναλυτής, Σταύρος Μπαλάσκας. «Ο άνδρας ενδεχομένως να είχε τον έλεγχο των παιδιών από το κάλεσμα που έγινε από το διαδίκτυο και την εποπτεία του περιστατικού. Η Αστυνομία τον ψάχνει να δούμε ποιος είναι αυτός. Κοιτάνε και από κάμερες από κάποια άλλα μαγαζιά, τον έχει «τσιμπήσει» μια κάμερα, να δούμε μήπως μπορέσουμε να τον ταυτοποιήσουμε. Το έχουμε όλο το περιστατικό καταγεγραμμένο, έχουμε όλα τα παιδιά, το τι κάνανε, ότι ήταν σε στυλ αρένας».

«Ξέρει το ηλεκτρονικό έγκλημα και έχει ταυτοποιήσει ότι η ενοχή είναι πάνω στις δύο κοπέλες και ιδιαίτερα στη μία που είναι και παλαιστής. (…) Αλγεινή εντύπωση έκανε στους αστυνομικούς η συμπεριφορά των γονέων όταν συνελήφθησαν. Όχι μόνο δεν ρώτησαν αυτό το κοριτσάκι πώς είναι […] ο ιατροδικαστής μέχρι και την φτέρνα της την βρήκε χτυπημένη, το τσακίσαν το παιδί στο ξύλο».

Καλλιακμάνης: Χτυπούσαν για να την τραυματίσουν θανάσιμα

Την μεγάλη ανησυχία του για την επικινδυνότητα και την εξάπλωση των φαινομένων βίας μεταξύ ανηλίκων στην χώρα μοιράστηκε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής Γιώργος Καλλιακμάνης.

«Λυπάμαι που το λέω αλλά βλέποντας το βίντεο από το περιστατικό σχημάτισα εύλογα την εντύπωση ότι τα άτομα αυτά δεν χτυπούσαν για πλάκα ούτε για να εκτονώσουν την ορμή τους. Βάσει της δύναμης και των οργάνων, χτυπούσαν για να τραυματίσουν θανάσιμα» είπε.

Όπως είπε μέσα στο 2023 έγιναν 6.800 συλλήψεις για περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων, αριθμός ο οποίος έχει ανέλθει στις 9.000 συλλήψεις για το 2024 μόνο για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου.«Τα περιστατικά έχουν ξεφύγει από κάθε όριο. Έγιναν πλέον επιθέσεις με σιδηρόβεργα και φαλτσέτα. Εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο άρσης τηλεφωνικού απορρήτου για τα μηνύματα που ανταλλάχθηκαν, αλλά και απαγγελίας κατηγοριών για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, από τη στιγμή που στην Γλυφάδα π.χ. τόσοι άλλοι άνθρωποι κοιτούν, δεν αντιδρούν και επιδοκιμάζουν τις πράξεις. Και δεν υπάρχει πια η διάκριση σε περιοχές οικονομικά πιο εύρωστες με λιγότερα περιστατικά και πιο υποβαθμισμένες με περισσότερα συμβάντα. Οι επιθέσεις συμβαίνουν παντού» πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ Κωνσταντία Δημογλίδου υπογράμμισε ότι το φαινόμενο έχει λάβει εξωπραγματικές διαστάσεις.

«Το φαινόμενο έχει λάβει εξωπραγματικές διαστάσεις. Η υπόθεση της Γλυφάδας βρίσκεται πλέον στα χέρια του αρμόδιου Εισαγγελέα ο οποίος θα δούμε στην πορεία, ποιες ακριβώς κατηγορίες θα απαγγείλει. Όμως είναι τεράστιος ο κίνδυνος για την ασφάλεια και την ακεραιότητα μικρών παιδιών. Και επίσης ιδιαίτερα δύσκολες οι περιπτώσεις στις οποίες οι γονείς δεν παίρνουν την αρμόζουσα υπεύθυνη θέση. Έχουμε παραδείγματα γονέων οι οποίοι είτε αμφισβητούν τα γεγονότα αρνούμενοι να πιστέψουν ότι το παιδί τους φέρθηκε έτσι είτε αμυνόμενοι, δικαιώνουν το παιδί-δράστη ισχυριζόμενοι ότι η συμπεριφορά του ήταν δικαιολογημένη».

Το νέο βίντεο

Σε νέο βίντεο ντοκουμέντο, που φέρνει στη δημοσιότητα το STAR, φαίνεται ομάδα νεαρών λίγη ώρα πριν το άγριο επεισόδιο να έχει συγκεντρωθεί σε περίπτερο μπροστά από το στενό της επίθεσης. Φορούν μαύρα ρούχα και περιμένουν όλοι στο ίδιο σημείο.

«Κάποια στιγμή εμφανίστηκε στο σημείο ένας ενήλικος άνδρας ο οποίος είπε «είναι η αστυνομία εδώ», ότι αυτός είναι αστυνομικός, δεν θυμάμαι καλά καθώς ήμουν ζαλισμενη από τα χτυπήματα, και έτσι κατάφερα να διαφύγω» είπε η 14χρονη.

Τέσσερις μέρες μετά την επίθεση άφαντη παραμένει η 16χρονη που, σύμφωνα με την κατάθεση του ανήλικου θύματος, πρόκειται για τη νεαρή που την πέταξε στο έδαφος και τη χτυπούσε χωρίς έλεος.

Ήδη ξεκίνησε η διαδικασία οριστικής αποβολής της μίας δράστιδας από το δημόσιο σχολείο που πήγαινε μαζί με το θύμα, ενώ συζητήσεις γίνονται και στο ιδιωτικό σχολείο της δεύτερης εμπλεκόμενης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.