«Είμαι υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου διότι πάντα πίστευα στις ισχυρές κυβερνήσεις. Η θέση μου παραμένει η ίδια διαχρονικά. Είμαι υπέρ της ενισχυμένης πλειοψηφίας, θέλω αυτοδύναμες κυβερνήσεις». Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης δεν πιστεύει, πια, στις κυβερνήσεις συνεργασίας. Η διαπίστωση του, έχει ιδιαίτερη αξία. Ο κ. Γεωργιάδης υπήρξε μέλος δύο κυβερνήσεων συνεργασίας, του Παπαδήμου και του Σαμαρά-Βενιζέλου. Γνωρίζει από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που έχουν τα κυβερνητικά σχήματα συνεργασίας.

Σε τι εμποδίζει, όμως, ο εκλογικός νόμος, την ύπαρξη αυτοδύναμων κυβερνήσεων; Ο νόμος που ισχύει είναι ο νόμος που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία. Με αυτόν τον εκλογικό νόμο κυβερνά μια χαρά και αυτοδύναμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τι έχει αλλάξει και πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος; Η απάντηση βρίσκεται στις δημοσκοπήσεις. Η ΝΔ κινείται στα επίπεδα των ποσοστών που έλαβε στις Ευρωεκλογές, κοντά στο 30%. Ο πήχης της αυτοδυναμίας, με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η ΝΔ απαιτεί ποσοστά της τάξης του 36-37%. Μπορεί να τα φτάσει η ΝΔ με δεδομένη τη σημερινή εικόνα δυσαρέσκειας που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία;

Η απάντηση είναι μάλλον δύσκολο. Οπότε; Οπότε αφού είναι δύσκολο να φτάσουμε τον πήχη της αυτοδυναμίας, ας τον κατεβάσουμε, ας τον προσαρμόσουμε στα σημερινά εκλογικά μας μεγέθη. Η συζήτηση δεν είναι καινούργια. Υπήρξε ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ (Νέα) που έφερε την κυβέρνηση να εξετάζει το σενάριο να κατέβει ο πήχης της αυτοδυναμίας στο 32-33%. Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, επειδή ο πήχης της αυτοδυναμίας εξαρτάται και από το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων, υπάρχουν εισηγήσεις να ανέβει το όριο εισόδου στη Βουλή από το 3% στο 5%.

Τα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου τέθηκαν υπόψιν του Πρωθυπουργού ο οποίος, απέφυγε να τα διαψεύσει με τρόπο κατηγορηματικό. «Σε αυτούς που προβλέπουν ότι στις ερχόμενες εκλογές η αυτοδυναμία με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο είναι άπιαστο όνειρο θα συνιστούσα λίγη υπομονή» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Η πρώτη υπομονή που εξαντλήθηκε είναιτου κ. Γεωργιάδη εξαντλήθηκε. Και έρχεται με τις δηλώσεις του (Dnews) να κινηθεί σε μήκος διαφορετικό από αυτό που κινήθηκε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Τι είπε ο κ. Μητσοτάκης στην Θεσσαλονίκη. Ότι η ΝΔ μπορεί να πιάσει το ποσοστό της αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές. Τι λέει ο κ. Γεωργιάδης; Δεν το βλέπω και τόσο πιθανό καλύτερα να το σιγουρέψουμε.

Τι θα σημάνει όμως μια ενδεχόμενη πρωτοβουλία της κυβέρνησης να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και να τον φέρει στα δημοσκοπικά μέτρα της; Ότι θα τον ψηφίσει μόνη της. Δεν βλέπω πως κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης θα κάνει αυτό το χατίρι στην κυβέρνηση, να βοηθήσει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο που η ίδια ψήφισε επειδή άλλαξαν τα δημοσκοπικά δεδομένα. Άρα δεν θα ψηφιστεί από 200 βουλευτές που δεν πρόκειται να βρεθούν. Άρα δεν θα μπορεί να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, άρα θα πάμε για διπλές εκλογές. Οι πρώτες θα γίνουν με το παλιό νόμο Μητσοτάκη. Οι δεύτερες με το νέο νόμο Μητσοτάκη, αφού θα έχει «καεί» παλιός νόμος Μητσοτάκη που εμπόδιζε την αυτοδυναμία του Μητσοτάκη. Μάλιστα.

Είναι σοβαρή όλη αυτή η συζήτηση; Δεν νομίζω. Εκπέμπει ένα καιροσκοπισμό. Ο οποίος ουδεμία σχέση έχει με τη θεσμικότητα, τη σημαία με την οποία πολιτεύεται ο Πρωθυπουργός. Αυτό εξηγεί την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης που δια του Παύλου Μαρινάκη έσπευσε να αδειάσει τον υπουργό Υγείας. Έκλεισε, λοιπόν, η συζήτηση; Οχι, παραμένει ανοιχτή.