Μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιτάχυνση των μέτρων ελέγχου στην τεχνητή νοημοσύνη ξεκίνησε με δυσκολίες την Τετάρτη, καθώς οι κολοσσοί απλά δεν θέλησαν να συμμετάσχουν.
Το Σύμφωνο Τεχνητής Νοημοσύνης της ΕΕ απαριθμεί μη δεσμευτικές υποχρεώσεις που προκαταλαμβάνουν ορισμένους από τους δεσμευτικούς κανόνες που θα αντιμετωπίσουν οι βιομηχανίες στο πλαίσιο του Νόμου για την Τεχνητή Νοημοσύνη της Ένωσης τα επόμενα χρόνια. Η πρωτοβουλία για το Σύμφωνο ξεκίνησε από τον πρώην Επίτροπο Ψηφιακής Πολιτικής της ΕΕ Τιερί Μπρετόν, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του νωρίτερα αυτόν τον μήνα μετά από σύγκρουση με την Πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Τόσο η Meta όσο και η Apple δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των υπογραφόντων που παρουσιάστηκε την Τετάρτη, λίγες ώρες πριν από την επίσημη έναρξη του Συμφώνου στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες, αναφέρει το Politico. Η γαλλική Mistral δεν ήταν επίσης μεταξύ των υπογραφόντων, ούτε η πλατφόρμα ανταλλαγής βίντεο TikTok ή η Anthropic, μια κορυφαία αμερικανική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης.
Τεχνητή νοημοσύνη και πολιτική
Η αποτυχία να αποσπάσει υποστήριξη από ορισμένους από τους ηγέτες της τεχνολογίας που αναπτύσσουν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης αιχμής δείχνει πώς οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, εξακολουθούν να παλεύουν με το πώς να επιβάλουν άμεσους ελέγχους στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της τεχνητής νοημοσύνης, παρά τις έντονες προειδοποιήσεις των τελευταίων δύο ετών ότι αυτή ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τον κόσμο.
Έδειξε επίσης, αναφέρει το Politico, μια αλλαγή διάθεσης μεταξύ ορισμένων εταιρειών τεχνολογίας όσον αφορά την υποστήριξή τους σε ρυθμιστικούς ελέγχους για την τεχνητή νοημοσύνη. Μια εκστρατεία υπό την ηγεσία της Meta αυτό το μήνα προειδοποίησε ότι «τον τελευταίο καιρό, η λήψη ρυθμιστικών αποφάσεων έχει γίνει κατακερματισμένη και απρόβλεπτη» και ότι η ΕΕ κινδυνεύει να χάσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία που θα μπορούσε να «εκτοξεύσει την παραγωγικότητα».
Συγκεκριμένα, εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Meta, X και άλλων, συγκρατήθηκαν στο λανσάρισμα προϊόντων AI στην Ευρώπη μετά από ανταλλαγές απόψεων με τον Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας, ο οποίος επιβάλλει το ισχυρό ευρωπαϊκό εγχειρίδιο κανόνων προστασίας της ιδιωτικής ζωής, τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR), σε πολλές μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες με περιφερειακή έδρα στη χώρα.
Η Apple, επίσης, αποφάσισε να μην λανσάρει νέα χαρακτηριστικά που τροφοδοτούνται με τεχνητή νοημοσύνη στο τελευταίο της μοντέλο iPhone στην Ευρώπη λόγω ρυθμιστικών ανησυχιών.
«Πάγος» μετά την αποχώρηση Μπρετόν
Το Σύμφωνο Τεχνητής Νοημοσύνης υπέγραψαν συνολικά 115 εταιρείες κατά την έναρξή της την Τετάρτη, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μεταξύ αυτών ήταν η γερμανική Aleph Alpha, η Amazon, η Google, η Microsoft, η OpenAI και η Palantir, καθώς και μια σειρά άλλων ευρωπαϊκών και παγκόσμιων εταιρειών που ακολουθούν αυτούς τους μεγάλους παίκτες στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.
Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ δήλωσε προηγουμένως ότι πάνω από χίλιες εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το Σύμφωνο.
Το συγκεκριμένο Σύμφωνο ήταν πνευματικό τέκνο του πρώην επιτρόπου της ΕΕ για την ψηφιακή τεχνολογία Τιερί Μπρετόν, ο οποίος παραιτήθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου, αφού η φον ντερ Λάιεν πίεσε τη γαλλική κυβέρνηση να αποσύρει την υποψηφιότητά του για μια δεύτερη θητεία στην ΕΕ, αναφέρει το Politico.
Η Συμφωνία είχε χάσει έδαφος πριν από την έναρξή του, εν μέρει λόγω της παραίτησης Μπρετόν και επίσης λόγω των δυναμικών εκστρατειών της βιομηχανίας που υποστήριζαν ότι οι νόμοι και οι κανονισμοί της Ευρώπης καθυστερούσαν την ήπειρο στην τεχνητή νοημοσύνη. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι επισήμανε παρόμοιες ανησυχίες στην πρόσφατη έκθεσή του για την ανταγωνιστική θέση της Ευρώπης στον κόσμο.
Με πολλούς Ευρωπαίους Επιτρόπους εκτός Βρυξελλών την Τετάρτη, την εκδήλωση για την έναρξη της Συμφωνίας διηύθυνε η Λουσίλα Σιόλι, επικεφαλής του Γραφείου Τεχνητής Νοημοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όλες οι εταιρείες και οι βιομηχανίες θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες που απαριθμούνται στη Συμφωνία στο πλαίσιο της Πράξης της ΕΕ για την Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία αναπτύσσεται σταδιακά τα επόμενα χρόνια. Στόχος του εθελοντικού Συμφώνου ήταν να συμμορφωθούν οι εταιρείες νωρίς με τους κανόνες της Πράξης για την Τεχνητή Νοημοσύνη.