Γειστικά και ιδιαίτερα κανελόνια με κρέμα και τυριά

Ποτέ κανείς δεν χορταίνει τα ζυμαρικά. Τα κανελόνια, γεμιστά με πεντανόστιμο κιμά, απογειώνονται με την κρέμα γιαουρτιού και τα τυριά και ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους.

Γειστικά και ιδιαίτερα κανελόνια με κρέμα και τυριά

Ποτέ κανείς δεν χορταίνει τα ζυμαρικά. Τα κανελόνια, γεμιστά με πεντανόστιμο κιμά, απογειώνονται με την κρέμα γιαουρτιού και τα τυριά και ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

40λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

45λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 6 μερίδες

  •  16 κανελόνια
  •  400 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες ή τριμμένες

Για τη γέμιση

  •  500 γρ. κιμά
  •  1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  •  1 καρότο τριμμένο
  •  2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  •  1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  •  ½ φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
  •  1 δαφνόφυλλο
  •  1 κλαδάκι θυμάρι
  •  2 κρόκους αβγών
  •  ½ φλιτζ. γραβιέρα τριμμένη

Για την κρέμα

  •  1 λίτρο γάλα
  •  4 κ.σ. κορν φλάουρ
  •  2 κ.σ. βούτυρο
  •  2 κ.σ. γιαούρτι
  •  Λιγο μοσχοκάρυδο
  •  Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
  •  1 αβγό
  •  ½ φλιτζ. τυρί τριμμένο που λιώνει
  •  150 γρ. φέτα σε τρίμματα

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να ροδίσει γύρω στα 6 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το καρότο και σοτάρουμε για άλλα 4-5 λεπτά.

  2. Προσθέτουμε το σκόρδο και έπειτα από 1 λεπτό ρίχνουμε τον πελτέ. Τον τρίβουμε με μια ξύλινη κουτάλα στη βάση του σκεύους, να καβουρντιστεί και να βγάλει το άρωμά του για ένα λεπτό ακόμη.

  3. Προσθέτουμε τη δάφνη και το θυμάρι. Σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τον κιμά σκεπασμένο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά, να πιει τα υγρά του. Αποσύρουμε το σκεύος από την εστία κι αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία.

  4. Προσθέτουμε τους κρόκους και το τυρί ανακατεύοντας. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο για να γεμίσουμε.

  5. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το κορν φλάουρ, το βούτυρο, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε πριν ζεσταθεί το γάλα.

  6. Αφήνουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει, ανακατεύοντας ανά διαστήματα για να μην κολλήσει η κρέμα. Στο τέλος αλατοπιπερώνουμε.

  7. Αποσύρουμε από την εστία κι αφήνουμε λίγα λεπτά να πέσει η θερμοκρασία. Ενσωματώνουμε το αβγό, το γιαούρτι και τα τυριά ανακατεύοντας με σύρμα.

  8. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC.  Απλώνουμε 1 κ.σ. τριμμένη ντομάτα σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Προσθέτουμε 2 κ.σ. κρέμα. Γεμίζουμε τα κανελόνια με το μείγμα του κιμά και τα αραδιάζουμε στο σκεύος. Τα καλύπτουμε με την υπόλοιπη τριμμένη ντομάτα και την υπόλοιπη κρέμα.

  9. Σκεπάζουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους στην μεσαία σχάρα για 30 λεπτά. Αφαιρούμε το χαρτί και αφήνουμε το φαγητό στο φούρνο για 15 λεπτά ακόμα, μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνειά του.

Μικρά Μυστικά

Αν σας περισσέψει λίγος κιμάς φτιάξτε κιμαδοπιτάκια για ορεκτικό. Ανακατέψτε τον με 1 αβγό, λίγο ανθότυρο και λίγη τριμμένη φρυγανιά, κόψτε 2-3 φύλλα κρούστας σε λωρίδες, αλείψτε τα με λάδι και βάλτε στην άκρη τους από μια κουταλιά γέμιση. Ύστερα τυλίξτε σε ρολά και ψήστε τα σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.