Κλινικά σταθερή αλλά σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει η Μαρινέλλα, σύμφωνα με το νέο ιατρικό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι θεράποντες ιατροί της, μετά από αιμορραγικό εγκεφαλικό που υπέστη κατά την διάρκεια της συναυλίας της στο Ηρώδειο.

«Η κα. Παπαδοπούλου Κυριακή (Μαρινέλλα) νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ λόγω εκτεταμένης ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας. Παραμένει κλινικά σταθερή. Η κατάστασή της είναι κρίσιμη. Οι θεράποντες ιατροί Ηλίας Κ. Πολιτάκης Ηλίας Ανδριανάκης», αναφέρει το νέο ανακοινωθέν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το πρώτο ανακοινωθέν που βγήκε τα ξημερώματα ανέφερε τα εξής:

«Η κα. Παπαδοπούλου Κυριακή (Μαρινέλλα) διακομίσθηκε στις 22:30 επειγόντως στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ μετά από λιποθυμικό επεισόδιο. Διαπιστώθηκε ότι υπέστη σοβαρό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (αιμορραγία) και μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ όπου παραμένει νοσηλευόμενη. Ο θεράπων ιατρός Ηλίας Κ. Πολιτάκης».

Το χρονικό του περιστατικού

Παγωμένοι παρακολουθούσαν τα όσα έγιναν πάνω στην σκηνή του Ηρωδείου οι θεατές, που είχαν κατακλύσει το θέατρο, για να απολαύσουν την σπουδαία ερμηνεύτρια στην πολυαναμενόμενη συναυλία της.

Στο τρίτο τραγούδι, η σπουδαία ερμηνεύτρια άρχισε να χάνει τις ανάσες της και την ώρα που τραγουδούσε τον στίχο «Θεέ μου, μας έμαθε εσύ πόσο πολύ να αγαπάμε», κατέρρευσε επί σκηνής και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Υγεία όπου και νοσηλεύεται στην ΜΕΘ.

Στο πλευρό της βρίσκονται από την πρώτη στιγμή ο προσωπικός της γιατρός, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες της έδωσε τις πρώτες βοήθειες στο Ηρώδειο, καθώς και η κόρη και η εγγονή της.

Αρχικά, η Μαρινέλλα υπεβλήθη σε μαγνητική τομογραφία, από την οποία διαπιστώθηκε η εγκεφαλική αιμορραγία,

«Η ηλικία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο»

Για την κατάστασητ της υγείας της Μαρινέλλας, μίλησε στον ΑΝΤ1 ο διευθυντής της νευροχειρουργικής στο νοσοκομείο «ΙΑΣΩ» Νικόλαος Μαραθεύτης.

Ο ίδιος εξήγησε ότι το γεγονός ότι συνήλθε στο καμαρίνι της είναι ένα καλό σημάδι, με τον ίδιο να υπογραμμίζει ότι «η ηλικία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και δεν είναι υπέρ της καλής πρόγνωσης».

Μάλιστα, ο νευροχειρουργός υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κάποια ειδική θεραπεία για το αιμορραγικό εγκεφαλικό. «Εάν το αιμάτωμα είναι μεγάλο πραγματοποιείται χειρουργείο, εάν το αιμάτωμα δεν είναι τόσο μεγάλο το πάμε συντηρητικά και αφήνουμε τον οργανισμό να το απορροφήσει. Εάν απορροφάται το αιμάτωμα, μπορεί το άτομο να επανέλθει 100%».

«Η Μαρινέλλα είναι δυνατή γυναίκα, θα το παλέψει»

Η Ματίνα Παγώνη ευχήθηκε στη Μαρινέλλα περαστικά και ανέλυσε την κατάσταση της υγείας της. Όπως είπε «ένα αιμορραγικό εγκεφαλικό είναι βαρύ και πολύ επικίνδυνο και θέτει σε κίνδυνο της ζωή του ασθενούς».

Δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη, όπως είπε, αν δεν περάσουν δύο με τρεις μέρες. «Τότε οι γιατροί θα έχουν μια πρώτη εικόνα και θα μπορούν να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Τα αιμορραγικά εγκεφαλικά έχουν βραδεία εξέλιξη, θέλουν χρόνο», πρόσθεσε η κ. Παγώνη.

Σημείωσε ωστόσο, ότι η Μαρινέλλα είναι μια δυνατή γυναίκα και όπως έχει αποδείξει θα το παλέψει πάρα πολύ.

«Δίνει μάχη για τη ζωή της η Μαρινέλλα»

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας το πρωί στο ΕΡΤNews και την εκπομπή «Συνδέσεις» αναφέρθηκε στην κατάσταση της υγείας της μεγάλης ερμηνεύτριας, ευχόμενος περαστικά.

«Είναι ένας άνθρωπος που δίνει μια μεγάλη μάχη αυτή τη στιγμή για τη ζωή του. Έχει πάθει ένα εγκεφαλικό και έχει μια σοβαρή μάχη. Πιστεύουμε ότι θα πάει πάρα πολύ καλά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

«Ευχόμαστε ολόψυχα περαστικά. Προφανώς το θέμα έχει προκαλέσει μεγάλη συγκίνηση σε όλο τον ελληνικό λαό. Δεν υπάρχει αμφιβολία» πρόσθεσε ο υπουργός.

Τα ύποπτα συμπτώματα του αιμορραγικού εγκεφαλικού

Το αγγειακό αιμορραγικό επεισόδιο είναι μία σοβαρή ιατρική κατάσταση, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, στην οποία υπάρχει αίμα γύρω ή εντός του εγκεφάλου. Η αιμορραγία συνήθως, προκαλείται όταν ένα αιμοφόρο αγγείο εντός του εγκεφάλου σπάει.

Ο εν λόγω τύπος εγκεφαλικού αντιπροσωπεύει περίπου το 15%  όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων και συχνά είναι ο πιο σοβαρός, αλλά και πιο επικίνδυνος για τη ζωή, συγκριτικά με τα ισχαιμικά εγκεφαλικά.

Παρόλο, που και οι δύο τύποι εγκεφαλικών οδηγούν σε βλάβη του εγκεφάλου, τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια έχουν συχνά υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας. Την ίδια στιγμή, χειρότερα είναι και τα αποτελέσματα αποκατάστασης σε αυτόν τον τύπο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο: Οι 4 τύποι

  • Εγκεφαλική αιμορραγία: Η εγκεφαλική αιμορραγία, ο πιο συνηθισμένος τύπος αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, περιλαμβάνει αιμορραγία εντός του ιστού του εγκεφάλου. Υψηλή αρτηριακή πίεση, ανεύρυσμα και αρτηριοφλεβικές δυσπλασίες είναι συχνές αιτίες.
  • Ενδοκοιλιακή αιμορραγία: Παρατηρείται η εμφάνιση αιματώματος εντός των κοιλίων του εγκεφάλου. Η ενδοκοιλιακή αιμορραγία ενδέχεται να οδηγήσει στην ανάπτυξη αποφρακτικής υδροκεφαλίας, η οποία επανειλημμένως αποτελεί απειλή για τη ζωή των ασθενών. Στους ενήλικες, η ενδοκοιλιακή αιμορραγία συνήθως αποτελεί επίκτητο της ενδοκοιλιακής επέκτασης μιας ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας, όπως υπερτασική αιμορραγία των βασικών γαγγλίων ή υπαραχνοειδούς αιμορραγίας που μπορεί να προκληθεί από τη ρήξη ανευρύσματος.
  • Υπαραχνοειδής αιμορραγία: Η υποαραχνοειδική αιμορραγία αναφέρεται στην αιμορραγία στον χώρο ανάμεσα στον εγκέφαλο και στην μεμβράνη που τον περιβάλει, και συχνά προκαλείται από ένα σπασμένο ανεύρυσμα. Αυτός ο τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου παρουσιάζεται συνήθως ως ξαφνικός, έντονος πονοκέφαλος.
  • Αιμορραγία σχετιζόμενη με την αμυλοειδική αγγειοπάθεια: Η αμυλοειδική αγγειοπάθεια, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση ανώμαλων πρωτεϊνών στους τοίχους των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου, μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτή η υποκατηγορία επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους.

Τα αίτια που προκαλούν το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο

Τρεις είναι οι βασικές αιτίες της ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας:

  • Υπερτασική αγγειοπάθεια (Υπέρταση): Η υπέρταση είναι μια από τις κύριες αιτίες του αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς με την πάροδο του χρόνου αποδυναμώνει τα τοιχώματα ων αιμοφόρων αγγείων, αυξάνοντας τον κίνδυνο ρήξης.
  • Ανευρύσματα: Τα ανευρύσματα, οι ανώμαλες πρηξίματα στα αιμοφόρα αγγεία, μπορούν να σκάσουν και να προκαλέσουν αιμορραγία εντός του εγκεφάλου, οδηγώντας σε αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Αρτηριοφλεβικές δυσπλασίες: Οι αρτηριοφλεβικές δυσπλασίες αποτελούν συστάδες από αιμοφόρα αγγεία που παρεμβάλλονται ανάμεσα στις αρτηρίες και τις φλέβες του εγκεφάλου και μπορούν να σκάσουν και να προκαλέσουν αιμορραγία στον εγκέφαλο.
  • Αντιπηκτικά φάρμακα: Τα αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη ή η ασπιρίνη, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου λόγω της επίδρασής τους στην πηκτικότητα του αίματος.
  • Τρόπος ζωής (Κάπνισμα, Παχυσαρκία κ.λπ.): Το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η κατάχρηση ναρκωτικών συμβάλουν στον αυξημένο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα συμπτώματα

  • Ξαφνικός, έντονος πονοκέφαλος: Ένας ξαφνικός, έντονος πονοκέφαλος είναι συχνά το πρώτο σημάδι ενός αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, που περιγράφεται συχνά ως «ο χειρότερος πονοκέφαλος της ζωής μου».
  • Ξαφνική αδυναμία ή παραισθησία σε μία πλευρά του σώματος, μπορούν να προκύψουν καθώς η αιμορραγία προκαλεί βλάβη στον εγκεφαλικό ιστό.
  • Προβλήματα στην ομιλία ή στην κατανόηση απλών δηλώσεων ή αίσθημα σύγχυσης.
  • Προβλήματα στο περπάτημα και την ισορροπία.
  • Ξαφνικές αλλαγές στην όραση, μπορεί να προκύψει λόγω της πίεσης στον εγκέφαλο από την αιμορραγία.
  • Ξαφνική απώλεια συνείδησης: Τα άτομα που βιώνουν ένα αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο ενδέχεται να χάσουν τη συνείδηση καθώς η λειτουργία του εγκεφάλου διαταράσσεται από την αιμορραγία.