Λίβανος: Τα κρυμμένα όπλα της Χεζμπολάχ που ψάχνει το Ισραήλ – Αυξάνονται οι νεκροί

Μέσα σε τούνελ έχει κρύψει μεγάλη ποσότητα πυραύλων η Χεζμπολάχ και για αυτό είναι δύσκολο να μπορέσει το Ισραήλ να τα χτυπήσει - Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών

Το ισραηλινό σφυροκόπημα συνεχίζεται. Για μία ακόμα ημέρα οι δυνάμεις του Ισραήλ χτύπησαν στο νότιο Λίβανο στοχεύοντας σε εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ. Την ίδια ώρα η οργάνωση του Λιβάνου προσπάθησε για πρώτη φορά να χτυπήσει το Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά εκτόξευσε πύραυλο ο οποίος είχε ως στόχο το γενικό αρχηγείο της Μοσάντ, ωστόσο το Ισραήλ κατάφερε να τον καταρρίψει. Το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ προκαλεί εντύπωση στους μη ειδικούς, ειδικά από τη στιγμή που οι ισραηλινοί ισχυρίζονται ότι έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε αυτόν.

Ωστόσο, τα χτυπήματα των Ισραηλινών δεν επαρκούν για αυτό πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι είμαστε κοντά σε ολοκληρωτικό πόλεμο.

Το υπόγειο οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ

Σύμφωνα με δύο πηγές που μίλησαν στο Reuters η Χεζμπολαχ φέρεται να έχει ένα υπόγειο οπλοστάσιο και τον περασμένο μήνα δημοσιοποίησε πλάνα που έμοιαζαν να δείχνουν μαχητές της να οδηγούν φορτηγά με εκτοξευτές ρουκετών μέσα από σήραγγες.

Το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ φέρεται να περιλαμβάνει περίπου 150.000 ρουκέτες, ανέφερε η έκθεση του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Η οργάνωση του Λιβάνου κατασκεύαζε επί χρόνια ένα δίκτυο σηράγγων το οποίο, σύμφωνα με ισραηλινούς υπολογισμούς, εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως τα αεροπορικά πλήγματα της Δευτέρας χτύπησαν εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων της Χεζμπολάχ κάτω από σπίτια στον νότιο Λίβανο. Η Χεζμπολάχ στο παρελθόν έχει τονίσει πως δεν τοποθετεί στρατιωτικές υποδομές κοντά σε αμάχους.

Οι επιβεβαιωμένες λεπτομέρειες γα το δίκτυο σηράγγων παραμένουν ελάχιστες. Το 2021 έκθεση του Alma, του ισραηλινού κέντρου σκέψης που ειδικεύεται στη Χεζμπολάχ, ανέφερε πως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα βοήθησαν στην κατασκευή του δικτύου σηράγγων μετά τον πόλεμο του 2006.

Κι άλλες ταξιαρχίες εφέδρων στέλνει στα σύνορα με τον Λίβανο το Ισραήλ

Το Ισράηλ επιστρατεύει άλλες δύο ταξιαρχίες εφέδρων στα βόρεια σύνορα για επιχειρησιακές δραστηριότητες, ανέφερε σήμερα ο στρατός έπειτα από ημέρες κλιμακούμενων αεροπορικών πληγμάτων εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου.

«Αυτό θα επιτρέψει τη συνέχιση της μάχης εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, την άμυνα του κράτους του Ισραήλ, και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε οι κάτοικοι του βορείου Ισραήλ να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο στρατός.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν, εξάλλου, πως ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκαλεί συνεδρίαση συμβουλίου υπουργών για τις 20:00 ώρα Ελλάδας.

Συνεχίζει το σφυροκόπημα το Ισραήλ, αυξάνονται οι νεκροί

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε σήμερα περισσότερους από 280 στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, απ’ όπου η ισλαμιστική οργάνωση εκτοξεύει ρουκέτες προς το έδαφος του Ισραήλ.

Αφού εκτοξεύτηκαν «πολλά βλήματα» από τον Λίβανο «από την τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ» ο στρατός «έπληξε τους εκτοξευτήρες που χρησιμοποιούνται» για αυτές τις επιθέσεις καθώς «και άλλους τρομοκρατικούς στόχους», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Συνολικά, επλήγησαν «περισσότεροι από 280 τρομοκρατικοί στόχοι της Χεζμπολάχ», σύμφωνα με τον στρατό.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε πως 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε ισραηλινές επιδρομές σε διάφορες κοινότητες, ορισμένες από τις οποίες σε ορεινές περιοχές εκτός των προπυργίων της Χεζμπολάχ, καθώς ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι συνεχίζει τους βομβαρδισμούς «μεγάλης κλίμακας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.