Λίβανος: Πέφτουν βροχή οι βόμβες – Εξουδετερώνονται στελέχη της Χεζμπολάχ

Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών - Στους 500.000 οι εκτοπισμένοι.

Συνεχίζεται ο βομβαρδισμός του Λιβάνου από το Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ να ανακοινώνει χθες τον θάνατο ανώτερου στελέχους της σε πλήγμα σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, την ώρα που η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να αποτρέψει την επαπειλούμενη ανάφλεξη όλης της περιοχής.

Νωρίτερα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι «μαχητικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας εξάλειψαν χθες Τρίτη στη Βηρυτό τον Ιμπραήμ Μοχάμεντ Κουμπάισι, διοικητή του δικτύου πυραύλων και ρουκετών της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ». Σύμφωνα πάντα με τον ισραηλινό στρατό, άλλοι «τουλάχιστον δύο» διοικητές των μονάδων που συντόνιζε ο Ιμπραήμ Κουμπάισι σκοτώθηκαν στο πλήγμα αυτό, ο απολογισμός του οποίου, σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας, ήταν τουλάχιστον 6 νεκροί και 15 τραυματίες.

Η Χεζμπολάζ επιβεβαίωσε τον θάνατο του «διοικητή Ιμπραήμ Μοχάμεντ Κουμπάισι», που «έπεσε μάρτυρας στον δρόμο για την Ιερουσαλήμ», κατά την έκφραση που χρησιμοποιεί γενικά το κίνημα όταν αναφέρεται σε πεσόντες από ισραηλινά πυρά.

Νωρίς σήμερα η αεροπορία του Ισραήλ έπληξε «αποθήκη» στη Σααντίγιατ, παραθαλάσσια πόλη περίπου 20 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, ανέφερε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στα λιβανικά σώματα ασφαλείας.

500.000 εκτοπισμένοι

Οι πολύνεκροι βομβαρδισμοί των τελευταίων ημερών έβγαλαν στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες του Λιβάνου, που φεύγουν από τον νότο προς κάθε κατεύθυνση. Οι εκτοπισμένοι πλησιάζουν πλέον τις 500.000, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ σε εκδήλωση που οργάνωσε το ίδρυμα Κάρνεγκι για τη διεθνή ειρήνη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Τη Δευτέρα οι πιο σφοδροί βομβαρδισμοί που εξαπολύθηκαν από το Ισραήλ από την 8η Οκτωβρίου 2023 σάρωσαν τον νότιο και τον ανατολικό Λίβανο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 558 άνθρωποι, ανάμεσά τους 50 παιδιά και 94 γυναίκες, και να τραυματιστούν άλλοι 1.835, σύμφωνα με τις λιβανικές υγειονομικές αρχές. Πρόκειται για τον πιο βαρύ απολογισμό θυμάτων μέσα σε μια μέρα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο (1975-1990).

Η Ζέιναμπ Ντιάμπ, 32 χρονών, που κατέφυγε όπως εκατοντάδες άλλες οικογένειες σε σχολείο που μετατράπηκε σε κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας εσωτερικά εκτοπισμένων κοντά στην πρωτεύουσα, αφηγήθηκε πως το χωριό της, κοντά στα σύνορα, το οποίο εγκατέλειψε με τον άντρα της και τα τέσσερα παιδιά της, «πρακτικά καταστράφηκε». «Δεν ξέραμε καν από πού μας έρχονταν οι βομβαρδισμοί. Είναι σαν αυτή τη φορά να υπάρχει ακόμα περισσότερη βαρβαρότητα».

Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά ως το τέλος της εβδομάδας στη λιβανική επικράτεια. Πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις τους προς και από τη Βηρυτό.

Παγκόσμια ανησυχία

Η ανησυχία για τη ραγδαία κλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ισραήλ και το Χεζμπολάχ, σύμμαχο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, κυριάρχησε κατά την έναρξη στη Νέα Υόρκη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συγκλήθηκε να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα Τετάρτη στις 18:00 (ώρα Νέας Υόρκης στη 01:00 αύριο Πέμπτη ώρα Ελλάδας), για να συζητήσει την κλιμάκωση της κρίσης, κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας.

Η Βρετανία ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης πως στέλνει κάπου 700 στρατιωτικούς της στην Κύπρο, για να προετοιμάσουν ενδεχόμενες επιχειρήσεις εσπευσμένης απομάκρυνσης υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Λίβανο.

Στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης, ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον «γενικευμένου πολέμου» στον Λίβανο και κρίνοντας πως είναι καιρός «να οριστικοποιηθεί τώρα» συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ισραήλ και τη Χαμάς.

Άλλοι ηγέτες καταδίκασαν τις ενέργειες του Ισραήλ, στη Γάζα και στον Λίβανο. Ο εμίρης του Κατάρ, ο σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, αναφερόμενος στον πόλεμο στον πολιορκημένο μικρό παλαιστινιακό θύλακο των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων, έκανε λόγο για το «έγκλημα της γενοκτονίας».

Ο ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν συναντήθηκε το βράδυ της Τρίτης με τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τον κάλεσε να ταχθεί υπέρ «γενικής αποκλιμάκωσης» στην Εγγύς Ανατολή, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης. Νωρίτερα, χαρακτήρισε μέσω X «ακατανόητη» την «απραξία» του ΟΗΕ έναντι του Ισραήλ και τόνισε στο CNN πως η Χεζμπολά δεν μπορεί να «αφεθεί μόνη» στη σύγκρουση με το Ισραήλ.

Μετά τη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ο Λίβανος έχει πλέον μετατραπεί σε «ενεργό μέτωπο», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο AFP ο επικεφαλής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) Φιλίπ Λαζαρινί, κάνοντας λόγο για «τριπλή τραγωδία».

Επιμένει ο Νετανιάχου

«Θα συνεχίσουμε να πλήττουμε τη Χεζμπολάχ. Και λέω στον λαό του Λιβάνου: ο πόλεμός μας δεν στρέφεται εναντίον σας, είναι με τη Χεζμπολάχ», διαβεβαίωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε βίντεο που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Το Ισραήλ δεν έχει «καμιά επιθυμία» να προχωρήσει σε εισβολή στο έδαφος του Λιβάνου, θα προτιμούσε διπλωματική λύση για να τερματιστεί η σύγκρουσή του με τη Χεζμπολά, πλειοδότησε ο ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Ντάνι Ντάνον, θυμίζοντας πως σκοπός των επιχειρήσεων είναι να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ που έχουν αναγκαστεί να τα εγκαταλείψουν εξαιτίας των πρακτικά καθημερινών ανταλλαγών πυρών που οδεύουν να κλείσουν χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.