Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να προετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στον Λίβανο λόγω και της έντονης κινητικότητας του στρατού στα σύνορα.

Ενδεικτικές των προθέσεων της χώρας είναι οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευσή του πως ο αγώνας εναντίον της Χεζμπολάχ του Λιβάνου θα συνεχιστεί έως ότου οι εκτοπισμένοι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.

«Προκαλούμε πλήγματα στη Χεζμπολάχ που δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Κάνουμε χρήση βίας και τεχνασμάτων. Μπορώ να σας υποσχεθώ ένα πράγμα: δεν θα σταματήσουμε μέχρι (οι εκτοπισμένοι κάτοικοι του βορρά) να επιστρέψουν στα σπίτια τους», λέει ο Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Το εν λόγω μήνυμα έρχεται εν μέσω φημολογίας ότι έχει ανάψει το «πράσινο φως» για συνομιλίες με στόχο μια προσωρινή παύση των εχθροπραξιών με τη Χεζμπολάχ, ώστε να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για ενδεχόμενη εκεχειρία.

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία επεξεργάζονται προτάσεις κατάπαυσης του πυρός για την επίλυση των κλιμακούμενων συγκρούσεων στο Λίβανο, όπως αναφέρουν ισραηλινές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η πρόταση περιλαμβάνει εκεχειρία στο βορρά για να επιτραπεί μια διπλωματική λύση. Ωστόσο, δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος μέχρι στιγμής, προσθέτουν οι αξιωματούχοι.

«Πιθανός, αλλά όχι αναπόφευκτος ο ολοκληρωτικός πόλεμος»

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή είναι πιθανός, υπογραμμίζοντας όμως ότι υπάρχει πιθανότητα εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό της σύγκρουσης του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα και με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Ένας ολοκληρωτικός πόλεμος είναι πιθανός, αλλά θεωρώ πως υπάρχει επίσης η ευκαιρία – είμαστε ακόμα στο παιχνίδι για να πετύχουμε μια διευθέτηση που θα μπορούσε να αλλάξει θεμελιωδώς ολόκληρη την περιοχή», είπε ο Μπάιντεν στην εκπομπή «The View» του τηλεοπτικού δικτύου ABC.

Κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο αμερικανός πρόεδρος συνέχισε τις προσπάθειες με στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, εν μέσω ανησυχίας ότι ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της παλαιστινιακής Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας θα εξαπλωθεί στον Λίβανο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, του ισχυρότερου συμμάχου του Ισραήλ, έχει προωθήσει τη λύση των δύο κρατών στην ισραηλινοπαλιστιανιακή σύγκρουση, ενώ δεν έκρυψε πως έχει διαφωνήσει με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου επί του θέματος. «Δεν συμφωνώ με τη θέση του. Είναι αναγκαία η λύση δύο κρατών», είπε ο Μπάιντεν. «Πρέπει να γίνει», συμπλήρωσε.

Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι μόλις επιτευχθεί εκεχειρία με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο και με τη Χαμάς στη Γάζα, τότε η προσοχή μπορεί να στραφεί στη Δυτική Όχθη. «Είναι εφικτό, αφιερώνω όλη μου την ενέργεια για να το πετύχω. Υπάρχει η βούληση για αλλαγή».

Στο στόχαστρο της Χεζμπολάχ το Τελ Αβίβ

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός εξαπολύει τη μία επίθεση μετά την άλλη, κατά μήκος του Λιβάνου. Έχει βομβαρδίσει αποθήκες πυρομαχικών, δεξαμενές καυσίμων και τουλάχιστον 60 κέντρα των υπηρεσιών πληροφοριών της Χεζμπολάχ.

Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ έβαλε στο στόχαστρο των επιθέσεων το Τελ Αβίβ, εκτοξεύοντας βαλλιστικό πύραυλο, με τα συστήματα αεροάμυνας της πρωτεύουσας να τον αναχαιτίζουν.

Η Χεζμπολάχ υποστήριξε πως στόχος ήταν το αρχηγείο της Μοσάντ, στα περίχωρα του Τελ Αβίβ. Όμως, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ισχυρίστηκε πως ο βαλλιστικός πύραυλος κατευθυνόταν προς κατοικημένη περιοχή