Σάλος έχει προκληθεί στην Ελβετία αφού μια 64χρονη γυναίκα έβαλε τέλος στη ζωή της χρησιμοποιώντας την κάψουλα Sarco. Πρόκειται ουσιαστικά για μια κάψουλα αυτοκτονίας η οποία έχει εφευρεθεί εδώ και σχεδόν επτά χρόνια.

Η αστυνομία στην Ελβετία προχώρησε σε πολλαπλές συλλήψεις και ερευνά όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης. Η αστυνομία στην περιοχή Schaffhausen δήλωσε ότι συνέλαβε «πολλά άτομα» ως ύποπτα για υποκίνηση, καθώς και για υποβοήθηση και υποκίνηση αυτοκτονίας.

Η υποβοηθούμενη θανάτωση προστατεύεται νομικά σε ορισμένες περιπτώσεις στην Ελβετία, είναι αυστηρά ρυθμισμένη και η κάψουλα της Sarco έχει συναντήσει αντιδράσεις. Οι αστυνομικοί βρήκαν τη συσκευή και το πτώμα στον τόπο του εγκλήματος.

Πότε δημιουργήθηκε και από ποιον

  • Η κάψουλα Sarco (επίσης γνωστή ως «Pegasos» και «κάψουλα αυτοκτονίας») είναι μια συσκευή ή μηχάνημα ευθανασίας που αποτελείται από μια τρισδιάστατα εκτυπωμένη αποσπώμενη κάψουλα τοποθετημένη σε μια βάση που περιέχει ένα δοχείο υγρού αζώτου για να πεθάνει κάποιος από αυτοκτονία μέσω ασφυξίας με αδρανές αέριο. Το Sarco εφευρέθηκε από τον αγωνιστή της ευθανασίας Φιλίπ Νίτσκε το 2017.

Γιατί ονομάστηκε έτσι

  • Το «Sarco» είναι συντομογραφία της «σαρκοφάγου». Το σχήμα της άλλωστε παραπέμπει σε σαρκοφάγο.

Πώς λειτουργεί η Sarco pod

  • Σύμφωνα με τον Φιλίπ Νίτσκε η κάψουλα μειώνει τα επίπεδα του οξυγόνου στο εσωτερικό της, διατηρώντας παράλληλα χαμηλό επίπεδο διοξειδίου του άνθρακα. Κατά την ενεργοποίηση, 4 λίτρα υγρού αζώτου προκαλούν την αθόρυβη πτώση του επιπέδου του οξυγόνου σε λιγότερο από 5% σε περίπου ένα λεπτό. Σύμφωνα με τον Νίτσκε: «Ο επιβάτης πατάει το κουμπί και η κάψουλα γεμίζει με άζωτο. Θα αισθανθεί μια μικρή ζαλάδα, αλλά στη συνέχεια θα χάσει γρήγορα τις αισθήσεις του και θα πεθάνει».