Τις τελευταίες μέρες, η χαμηλής έντασης σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ μετατράπηκε σε υψηλής έντασης. Θα οδηγήσει η κλιμάκωση αυτή σε πόλεμο; Πολλοί πιστεύουν ότι το Ισραήλ πλήττει τις στρατιωτικές υποδομές της Χεζμπολάχ για να προετοιμάσει το έδαφος για μια πιθανή χερσαία εισβολή στον νότιο Λίβανο.

Γιατί το Ισραήλ σφυροκοπά τη Χεζμπολάχ

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστηρίζει ότι τα μαζικά πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο και στη Βηρυτό αποσκοπούν στο να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ στα σπίτια τους, τα οποία εγκατέλειψαν εξαιτίας των πυραύλων που εκτοξεύει η Χεζμπολάχ – αλλά και του κινδύνου απαγωγής τους από μαχητές της λιβανέζικης οργάνωσης. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι στόχος του Ισραήλ είναι η δημιουργία μιας νεκρής ζώνης στον νότιο Λίβανο, κατά μήκος των ισραηλινών συνόρων.

Ένας άλλος στόχος του Ισραήλ είναι να εξαναγκάσει τη Χεζμπολάχ να σταματήσει να εκτοξεύει ρουκέτες και πυραύλους εναντίον του, ασχέτως του αν θα υπάρξει εκεχειρία στη Γάζα. Οι «ιέρακες» του ισραηλινού πολιτικού και στρατιωτικού κατεστημένου πιστεύουν ότι με το μπαράζ πληγμάτων, η Χεζμπολάχ μπορεί να εξαναγκαστεί να υποχωρήσει βόρεια του ποταμού Λιτάνι και να σταματήσει τις επιθέσεις που προκαλούν αντιπερισπασμό στις ισραηλινές δυνάμεις από τον πόλεμο στη Γάζα – και τις επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη.

Άλλοι στην ισραηλινή κυβέρνηση πιστεύουν ότι πρέπει να προηγηθεί μια συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων προτού το Ισραήλ στραφεί στο πεδίο μάχης του Λιβάνου. Πολλοί ανησυχούν πως αν το Ισραήλ θεωρήσει ότι έχει εξαντλήσει τα άλλα στρατιωτικά μέσα για να εξαναγκάσει τη Χεζμπολάχ σε εκεχειρία χωρίς να έχει προηγηθεί εκεχειρία στη Γάζα, θα προχωρήσει σε χερσαία εισβολή στον νότιο Λίβανο.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δήλωσε ότι αποκλείεται να υποχωρήσει αν δεν σταματήσει προηγουμένως ο πόλεμος στη Γάζα. Μάλιστα «προέτρεψε» το Ισραήλ να εισβάλει στον νότιο Λίβανο.

Εχει τελικά στρατηγική ο Νετανιάχου;

Όπως και για την επιχείρηση στη Γάζα, ο Νετανιάχου επικρίνεται ότι δεν έχει σαφή στρατηγική ούτε στη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ.

Επίσης, δεν είναι σαφές πόσο από το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ κατέστρεψε το Ισραήλ τις τελευταίες μέρες. Μερικοί υποστηρίζουν ότι η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση διαθέτει μεγάλο απόθεμα πυραύλων τους οποίους έχει μάθει να κρύβει, σε υπόγεια τούνελ και αλλού, στις δεκαετίες που αντιμάχεται το Ισραήλ. Άλλοι πιστεύουν ότι η Χεζμπολάχ δέχτηκε μεγάλο πλήγμα στις στρατιωτικές της υποδομές και στο οπλοστάσιό της τις τελευταίες μέρες.

Παράλληλα, είναι βέβαιο ότι έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα στο ανθρώπινο δυναμικό της και στην ηγεσία της, τόσο με τους παγιδευμένους βομβητές και walkie-talkies που εξερράγησαν, όσο και με τις δολοφονίες υψηλόβαθμων στελεχών της με πυραύλους. Το πλήγμα αυτό στους μαχητές της Χεζμπολάχ και στις επικοινωνίες τους την εμποδίζει από το να συντονίσει μια μεγάλης κλίμακας απάντηση κατά του Ισραήλ.

Η προχθεσινή Δευτέρα (23/9) ήταν η πιο αιματηρή μέρα στον Λίβανο από το τέλος του εμφυλίου το 1990. Οι νεκροί πλησιάζουν τους 600 και οι τραυματίες είναι χιλιάδες ενώ μισό εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στον νότιο Λίβανο.

Κι αν γίνει πόλεμος;

Αν γίνει πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, κάνεις δεν γνωρίζει πόσο θα κρατήσει. Ο πόλεμος στη Γάζα κοντεύει να συμπληρώσει ένα χρόνο και η Χαμάς έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα αλλά δεν έχει καταστραφεί. Η Χεζμπολάχ διαθέτει πολύ καλύτερα εκπαιδευμένους μαχητές και πιο εξελιγμένα όπλα από τη Χαμάς.

Οι επιθετικές ενέργειες του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ είναι υψηλού ρίσκου γιατί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περιφερειακή σύρραξη, αν μπει στον πόλεμο το Ιράν και οι σύμμαχοί του στο Ιράκ, στη Συρία και στην Υεμένη.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, δήλωσε χθες ότι η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ όσο οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εξοπλίζουν το Ισραήλ. “Δεν μπορεί ένας εξωτερικός παράγοντας να εξοπλίζει τη μια πλευρά μέχρι τα δόντια και να εμποδίζει την άλλη πλευρά από το να αποκτήσει τα μέσα για να αμυνθεί”, είπε.

Δημοσκόπηση του Israel Democracy Institute (IDI) τον Αύγουστο βρήκε ότι το 67% των εβραίων Ισραηλινών υποστήριζε μια πιο επιθετική απάντηση στη Χεζμπολάχ ενώ το 47% υποστήριζε μια χερσαία εισβολή βαθιά μέσα στον νότιο Λίβανο. Αυτά τα ποσοστά αναμένεται ότι έχουν αυξηθεί μετά την τελευταία ανάφλεξη.