H επιστολή των 10 γαλάζιων βουλευτών (συν ενός ανεξάρτητου του Σαλμά) φαίνεται πως ενόχλησε τους υπουργούς. Περισσότερο τους ενόχλησε η «απειλή» των βουλευτών ότι οι ερωτήσεις θα συνεχιστούν και έτσι λοιπόν αποφάσισαν να τους… «καλοπιάσουν», (ας το πούμε έτσι) με… δείπνα με το πρόσχημα της… ενημέρωσης. Τους καλούν λοιπόν σε γεύματα και σε δείπνα και μεταξύ τυρού και αχλαδιού, δηλαδή με ανάλαφρες και χαλαρές κουβέντες που γίνονται προς το τέλος ενός γεύματος, όταν μάλιστα το γαστρονομικό θερμόμετρο έχει ανέβει στα ύψη από το νόστιμο φαγητό, το καλό κρασί και την καλή παρέα, προσπαθούν να προλάβουν τα χειρότερα (δηλαδή ερωτήσεις, καταγγελίες κτλ). Μια γαλάζια υπουργική επιχείρηση για να γνωριστούν καλύτερα με τους βουλευτές. Τι είδους όμως γεύματα;

VIP και λαϊκά τραπεζώματα

Ένας υπουργός, ο Γιώργος Φλωρίδης τραπέζωσε τα μέλη της επιτροπής Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε εστιατόριο των Πετραλώνων. Αυτό που έμαθα είναι ότι κλήθηκαν στο γεύμα και σχεδόν όλο το Μέγαρο Μαξίμου, ίσως για να τους γνωρίζουν καλύτερα οι βουλευτές (που σε άλλες περιπτώσεις ούτε καν τους βλέπουν από μακριά). Άλλος υπουργός, ο Άδωνις Γεωργιάδης που τελευταίως βρέθηκε στο στόχαστρο πολλών βουλευτών, δεν επέλεξε κάποιο εστιατόριο, ας πούμε, σε λαϊκές συνοικίες, όπως τα Πετράλωνα για να τραπεζώσει τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων. Μου λένε ότι επέλεξε την Αθηναϊκή Λέσχη στην Πανεπιστημίου (με dress code σκούρο κοστούμι και γραβάτα). Μια άλλη υπουργός η Νίκη Κεραμέως δεν θέλησε να ενημερώσει τους βουλευτές της επιτροπής Εργασίας σε ακριβά εστιατόρια και ταβέρνες και επέλεξε την αίθουσα Γερουσίας.

Όλα αυτά τα γεύματα, να ξέρετε, αποτελούν πρόβα τζενεράλε των συναντήσεων που θα έχει λίαν συντόμως ο Πρωθυπουργός με τους βουλευτές του.

***

Η επόμενη ημέρα της διαγραφής Σαλμά

Πάμε τώρα στα «απόνερα» της διαγραφής Σαλμά. Όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξαν χθες και προχθές πολλά και ενδιαφέροντα «πηγαδάκια» στο γαλάζιο στρατόπεδο αναφορικά με την εκπαραθύρωση Σαλμά. Τι ειπώθηκαν σ΄αυτά, σας το μεταφέρω πάραυτα.

Είναι αλήθεια, πως ελάχιστους υποστηρικτές βρήκε ο αιτωλός ανεξάρτητος (τώρα) βουλευτής στην κοινοβουλευτική ομάδα, καθώς η κριτική του ξέφυγε αρκετά από το μέτρο. Όχι φυσικά πως δεν έγιναν αναφορές στα όσα κατήγγειλε για τα κυλικεία. Όμως η κριτική των συναδέλφων του είχε να κάνει με δύο άξονες: πρώτον την «περίεργη» (όπως την χαρακτήριζαν) συμπεριφορά του πρώην υφυπουργού ο οποίος επέμενε σε ένα θέμα σκανδαλολογίας (σ.σ. αρκετοί επίσης θυμήθηκαν το ότι απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό στον ενικό στην πρόσφατη κοινοβουλευτική ομάδα, κουνώντας το δάχτυλο παρουσία όλων των βουλευτών).

Να πούμε πως ο Μάριος Σαλμάς δεν έχει ιδιαίτερα στενή σχέση με τους συναδέλφους του, καθώς εδώ και τέσσερα χρόνια περισσότερο ιδιωτεύει παρά συμμετέχει στις διαδικασίες του Κοινοβουλίου. Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με τους συναδέλφους του που συνυπέγραψαν την ερώτηση των «11». Πολλοί εξ αυτών θεώρησαν εαυτούς θιγμένους, καθώς ο βουλευτής δεν είχε ενημερώσει για τη συνέχιση των καταγγελιών του σε αυτό τον τόνο και το ύφος που το έκανε. «Θεωρήσαμε πως η υπόθεση των κυλικείων είχε κλείσει από την παρέμβαση του στην κοινοβουλευτική ομάδα. Εμείς όμως δεν θέλαμε πολιτικά να τοποθετηθούμε για σκάνδαλα. Στόχευση μας είναι η πολιτική κριτική για τη δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών. Ο Μάριος αλλοίωσε το μήνυμα και μας έκανε ζημιά καθώς εξέτρεψε τη συζήτηση σε άλλα επίπεδα» έλεγαν.

***

Γιατί έξι έλληνες βουλευτές «παρακολουθούν» τον Τραμπ

Τρεις γαλάζιοι βουλευτές (ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Δημήτρης Μαρκόπουλος και οι Θόδωρος Καράογλου και Μαρία Αντωνίου), ο Μίλτος Ζαμπάρας από τον ΣΥΡΙΖΑ που αντικαθιστά λόγω τρεχουσών εξελίξεων στο κόμμα τον Σωκράτη Φάμελλο και ο βουλευτής του ΠαΣοΚ (που γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη) Γιώργος Νικητιάδης, θα αποτελέσουν την ελληνική αντιπροσωπεία εκλογικών παρατηρητών στις επερχόμενες εκλογές για την προεδρία των ΗΠΑ. Τι είδους παρατηρητές δηλαδή θα είναι οι Έλληνες βουλευτές; Τι και ποιους θα προσέξουν;

Η ελληνική αντιπροσωπεία θα επικεντρωθεί στην περιοχή της Ουάσιγκτον και τη Βιρτζίνια με το Μέριλαντ, περιοχές της οποίες εκλογικά είχαν παρακολουθήσει στις ενδιάμεσες εκλογές για κυβερνήτες και βουλευτές του 2022 οι Δημήτρης Μαρκόπουλος και Θόδωρος Καράογλου, που είναι και πιο έμπειροι στην αρμόδια επιτροπή του ΟΑΣΕ. Θα πρέπει να πούμε πως ο διεθνής κοινοβουλευτικός Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, δίνει μεγάλη έμφαση στις εκλογές των ΗΠΑ καθώς αναμένεται να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος από την πλευρά Τράμπ (αλλά και πιθανότητες να αναμειχθούν πάλι ρώσοι χάκερς).

Για το λόγο αυτό έχει ζητηθεί από όλους τους εκλογικούς παρατηρητές η υψηλού επιπέδου ετοιμότητα. Παράλληλα οι έλληνες βουλευτές επιλέγουν να κινηθούν με ουδετερότητα ως προς τις διαδικασίες, καθώς μπορεί το γενικό κλίμα να είναι από τη χώρα μας υπέρ της Καμάλα Χάρις, όμως στις ελληνικές κοινότητες υπάρχει μεγάλη διείσδυση του Ντόναλντ Τραμπ.

***

Όταν περνά ο Μπάιντεν

Αυτές τις ημέρες στη Νέα Υόρκη ξέρετε ποια είναι η πιο χρονοβόρος διαδικασία; Να περάσεις στο απέναντι πεζοδρόμιο την ώρα που περνά η αυτοκινητοπομπή του Τζο Μπάιντεν. Μου το εξιστόρησε μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας που βρίσκεται τούτες τις ημέρες στην αμερικανική μεγαλούπολη ότι για να διασχίσεις έναν δρόμο στη Νέα Υόρκη, την ώρα που περνά ο Τζο Μπάιντεν, μπορεί να χρειαστεί να περιμένεις και 45 λεπτά. Οι αστυνομικοί κλείνουν με μεγάλη ευκολία τους δρόμους και αφήνουν τους διαβάτες να περιμένουν στα πεζοδρόμια για λόγους ασφαλείας. Μετά τις απόπειρες δολοφονίες του Τραμπ, βλέπετε, τα μέτρα ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο, έγιναν αυτό που λένε… εκνευριστικά. Αλλά οι αμερικανοί αστυνομικοί και οι μυστικοί πράκτορες καθόλου δεν αστειεύονται.

***

Γιατί στο InterContinental ο Πρωθυπουργός;

Ρώτησα πάντως αρμοδίως γιατί ο Πρωθυπουργός και η ελληνική αντιπροσωπεία επιλέγουν όταν βρίσκονται στη Νέα Υόρκη πάντα το ξενοδοχείο InterContinental που βρίσκεται, στην «48η Λεωφόρο», κοντά στην Times Square; Και ξέρετε τι μου απάντησαν; Όχι ό,τι βρίσκεται σχετικά κοντά με το κτίριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά επειδή ακολουθούν τον δρόμο που χάραξε ένας Παπανδρέου, ο Γιώργος. Όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και εν συνεχεία Πρωθυπουργός έμενε σε αυτό το ξενοδοχεία και έτσι από τότε όλοι πρωθυπουργοί (πλην Τσίπρα) έμεναν σε αυτό.

***

Ο Α/ΓΕΕΘΑ τι γύρευε στο Κατάρ;

Πληροφορούμαι ότι χθες και προχθές ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτριος Χούπης επισκέφθηκε το Κατάρ, μετά από πρόσκληση του Αρχηγού των Καταριανών Ενόπλων Δυνάμεων, Αντιπτέραρχου Σαλέμ Μπιν Χαμάντ Αλ Ακήλ Αλ Ναμπέτ. Μαθαίνω πως συζήτησαν θέματα που αφορούν τις δύο χώρες, σε ότι αφορά τον στρατιωτικό τομέα (συνεργασία, συνεκπαιδεύσεις). Επίσης ο Αρχηγός συνάντησε τον Πρέσβη της Ελλάδος στη Ντόχα κ. Ιωάννη Ιωαννίδη, καθώς και τον Έλληνα Αρχιεπίσκοπο Καττάρων κ.κ. Μακάριο. Το Κατάρ θα θυμάστε ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, διότι λειτουργεί συχνά ως διαπραγματευτής μεταξύ εμπολέμων πλευρών (όπως ΗΠΑ – Ταλιμπάν, Ισραηλινών – Χαμάς). Ας μην ξεχνάμε δε και τους δεσμούς της Τουρκίας με το Κατάρ. Οπότε θεωρώ ότι ήταν θετική η επίσκεψη αυτή.