Η Βουλή συνεχίζει να κινείται σε υποτονικούς ρυθμούς, όμως τα κόμματα ανάβουν τις μηχανές τους. Χθες, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση υπουργού με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Η Νίκη Κεραμέως, υποδέχθηκε τους γαλάζιους βουλευτές στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής στις 4 το απόγευμα και συνομίλησε μαζί τους έως περίπου τις 8 το βράδυ. «Ήταν μια παραγωγική συζήτηση», έλεγε ικανοποιημένος ένας βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, μετά το τέλος των εργασιών. «Όταν οι υπουργοί έχουν διάθεση να ακούσουν τους βουλευτές, τότε λύνονται τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών», σημείωσε άλλος βουλευτής εξερχόμενος από την αίθουσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κλειστή συνεδρίαση οι βουλευτές ζήτησαν από την υπουργό Εργασίας, να επιλύσει το ζήτημα με τις συντάξεις χηρείας που προέκυψε στο πλαίσιο του νόμου Κατρούγκαλου και έχει οδηγήσει πολλούς συνταξιούχους να βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανάγκη επιστροφής χρημάτων. Την εξειδίκευση των αλλαγών στα επιδόματα ανεργίας στην κατεύθυνση του να γίνουν αυτά λειτουργικότερα και του δικαιούχους. Να διευκρινιστεί πως μπορεί να λειτουργήσει ο θεσμός της κάρτας εργασίας στην εστίαση. Και τέλος, να συνεχιστεί το πρόγραμμα για τους ανέργους από 55-67 ετών.

Οι επαφές βουλευτών με υπουργούς θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες. Ανάμεσα στους υπουργούς που θα παραβρεθούν με τους συναδέλφους τους θα είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης, η Σοφία Ζαχαράκη και ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Το μασάζ των βουλευτών από τους υπουργούς, πραγματοποιείται στον απόηχο της ερώτησης των 11 που «τάραξε» την κοινοβουλευτική ομάδα και το Μέγαρο Μαξίμου. Παρόλα αυτά, κοινοβουλευτικές πηγές διέψευσαν ότι οι συνεδριάσεις αυτές συνδέονται με το ερώτημα των 11 γαλάζιων, τονίζοντας ότι είχαν κανονιστεί από το καλοκαίρι στο πλαίσιο ενημερώσεων. Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν περίπου 60 βουλευτές, ενώ από τους 11 ήταν οι Κακλαμάνης, Γιογάκας, Μπούκωρος.

Πάντως, σχολιάστηκε στα πηγαδάκια εντόνως και η αποπομπή του Μάριου Σαλμά. Κάποιοι βουλευτές μάλιστα, επέκριναν τον ανεξάρτητο πλέον συνάδελφό τους λέγοντας ότι δεν μπορεί να εμφανίζεται ως Ρόμπιν των Δασών και πως έχει περισσότερες ευαισθησίες για τους πολίτες από τους υπόλοιπους.

Κοινοβουλευτική αντεπίθεση επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ

Πρωτοβουλίες πάντως εντός της Βουλής, μετά από ένα μεγάλο διάστημα εσωτερικής αναταραχής, αναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αρχικά, όπως είχε προαναγγείλει ο Νίκος Παππάς, η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να καταθέσει τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που θα αφορά το προϊόν του εξωδικαστικού μηχανισμού για τους ευάλωτους να είναι υποχρεωτικό και για τον δανειστή. Τη δυνατότητα του δανειολήπτη να έχει γνώση των προτάσεων ρύθμισης. Και τέλος, το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από την οριστική υποβολή της αίτηση.

Ταυτόχρονα, κατατίθεται αίτημα ειδικής συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου για ζητήματα του Αγροτικού Τομέα, καθυστερήσεις πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προβλήματα με εκτιμήσεις ζημιών και ανάγκη μεταρρύθμισης κι εκσυγχρονισμού του ΕΛΓΑ, καταγγελίες για απευθείας αναθέσεις και κακοδιαχείριση στον ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Αίτημα για τη σύγκληση των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ώστε να συζητηθεί η απαράδεκτη πολιτική τιμολόγησης των τραπεζών (ύψος προμηθειών – επιτοκιακή διαφορά).

Έχοντας σε πρώτο πλάνο ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια της κοινωνίας, την ακρίβεια, ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να καταθέσει επίκαιρη επερώτηση. Προτείνεται μάλιστα η θέσπιση ανώτατου περιθωρίου μεικτού κέρδους στους τομείς διύλισης πετρελαίου, παραγωγής και εμπορίας ενέργειας, εισαγωγής/παραγωγής και εμπορίας τροφίμων και βιομηχανικών αγαθών και εισαγωγής/παραγωγής και εμπορίας αγροτικών εφοδίων και φυτοφαρμάκων. Μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ για ένα έτος για άλευρα, δημητριακά, κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά, έλαια, λαχανικά, είδη βρεφικής διατροφής και περιποίησης. Μείωση συντελεστών στο 6% και 13%, από 13% και 24%, για τα υπόλοιπα. Θέσπιση σε μόνιμη βάση, των συντελεστών ΦΠΑ στο 21%, 11%, 5%. Θέσπιση μηχανισμού ελέγχου της αισχροκέρδειας, προστασίας καταναλωτή και αγροτικού εισοδήματος.

Το ΠαΣοΚ κινητοποιείται για τα κόκκινα δάνεια

Και η Χαριλάου Τρικούπη όμως κινητοποιείται για τα κόκκινα δάνεια, στέλνοντας την ίδια ώρα προσκλητήριο στα υπόλοιπα κόμματα αλλά και προς τους 11 γαλάζιους αντάρτες, «να υποστηρίξουν τις παραπάνω τροπολογίες που δίνουν μια δίκαιη λύση στα οξυμένα προβλήματα ιδιωτικού χρέους νοικοκυριών και επιχειρήσεων». Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠαΣοΚ, επανακαταθέτει τις τροπολογίες για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και την προστασία των δανειοληπτών.

«Η αποτυχία της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος, ως αποτέλεσμα μίας μονοδιάστατης πολιτικής που είχε στο επίκεντρο μόνο την προστασία των τραπεζών, με την πώληση των δανείων, δίχως καμία ουσιαστική και αποτελεσματική πολιτική για τη ρύθμιση των χρεών των οφειλετών, είναι πανθομολογούμενη. Είναι η ώρα μίας άλλης πολιτικής στην αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος του ιδιωτικού χρέους, η οποία θα θέτει στο επίκεντρο τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και των δανειοληπτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που αντιμετωπίζουν αδιέξοδα και μεγάλες δυσχέρειες στην αποπληρωμή των οφειλών τους. Κανείς δεν μπορεί να μένει πλέον μόνο στα λόγια», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ΠαΣοΚ.

Τι σημαίνει Αντιπολίτευση; Νέα καμπάνια από την Πλεύση Ελευθερίας

Και η Πλεύση Ελευθερίας στέλνει ένα νέο μήνυμα μέσω της καμπάνιας της για το τι είναι αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι είναι το μοναδικό κόμμα που ασκεί πίεση στην κυβέρνηση. Όπως σημειώνεται στην καμπάνια του κόμματος, είναι η μοναδική κοινοβουλευτική ομάδα που φοβίζει την κυβερνητική εξουσία.

«Τι σημαίνει Αντιπολίτευση; Το νέο μήνυμα της Πλεύσης Ελευθερίας

Τι σημαίνει αντιπολίτευση;
Τι είναι αντιπολίτευση απέναντι στην αλαζονεία μιας Κυβέρνησης.
Τι είναι αντιπολίτευση απέναντι σε μια πλειοψηφία που θέλει να δρα ανεξέλεγκτα;

Η απάντηση είναι διαχρονική και δίνεται μέσα από τα νέα μηνύματα της Πλεύσης Ελευθερίας.

Από τη μόνη Κοινοβουλευτική Oμάδα που φοβίζει την Κυβερνητική εξουσία.
Δίνεται μέσα από το Κοινοβούλιο, έξω από το Κοινοβούλιο, μέσα από την Κοινωνία», είναι το μήνυμα που στέλνει η Πλεύση Ελευθερίας.

Δείτε τα βίντεο της Πλεύσης Ελευθερίας