Η έκτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο διάστημα των τελευταίων 15 μηνών ήταν ούτως ή άλλως μία διαδικασία με χαμηλές προσδοκίες, είχε όμως από την εκκίνηση της μία υπονομευτική παράμετρο.
Η υπονομευτική παράμετρος
Λίγη ώρα προτού συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε ζητήσει κατά την ομιλία του στη ΓΣ του ΟΗΕ την επίσημη διεθνή αναγνώριση του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους και είχε απορρίψει κάθε συζήτηση περί διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Η ελληνική πλευρά γνώριζε ούτως ή άλλως την διακηρυγμένη αυτή θέση του Τούρκου Προέδρου, παρά ταύτα αποδείχθηκε ότι υπό αυτό το πρίσμα, το τάιμινγκ της συνάντησης δεν ήταν το καλύτερο δυνατό. Εξ ου και διπλωματικοί αναλυτές επισήμαιναν αμέσως μετά το τέλος της, ότι η διάρκεια της περιορίστηκε αυστηρά στον προγραμματισμένο χρόνο των 30 λεπτών, γεγονός που δείχνει ότι κατά βάση η συζήτηση περιορίστηκε στα διαδικαστικά.
Στην επίσημη πληροφόρηση από κυβερνητικές πηγές δεν έγινε καμία αναφορά στην διαμετρικά αντίθετη θέση των δύο πλευρών στο Κυπριακό, στοιχείο που σε συνδυασμό με τη σύντομη διάρκεια της συζήτησης, αν ληφθεί υπόψη και ο χρόνος που απαιτείται για την διερμηνεία, φανερώνει ότι κατά πάσα πιθανότητα το θέμα του Κυπριακού δεν συζητήθηκε καν.
Παρά ταύτα, φάνηκε ότι έμφαση δόθηκε στην συνεργασία για το μεταναστευτικό, που λόγω και της κρίσης στη Μέση Ανατολή έρχεται πλέον με νέα δυναμική στο προσκήνιο, έστω και αν οι θέσεις και οι ρόλοι των δύο χωρών στην περιοχή διαφέρουν σημαντικά.
Επόμενη συνάντηση στην Άγκυρα
Παράλληλα, κατά την επίσημη κυβερνητική πληροφόρηση, οι δύο κυβερνήσεις θα συνεχίσουν τις επαφές και τον διάλογο, με στόχο την προετοιμασία της επόμενης επίσημης συνάντησης στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, το οποίο σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2025 στην Άγκυρα. Η προετοιμασία της συνάντησης αυτής ανατέθηκε στους υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν.