Μετά από τρεις ώρες ζωντανού διαλόγου οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΠαΣοΚ αποχωρούν μαζί με τους συνεργάτες τους. Κουρασμένοι κατευθύνονται, με αργό και βαρύ βήμα, προς τα αυτοκίνητα τους. Λίγο πριν την στιγμή της ξεκούρασης που ακολουθεί, δηλώνουν ικανοποιημένοι από την έκβαση της συζήτησης. Σχολιάζουν, μακριά από τα φώτα και τις κάμερες, όσα έγιναν κατά τη διάρκεια του debate. Είναι ευχαριστημένοι για όσα ακούστηκαν, αλλά και για την ανταπόκριση που βρήκε συγκεκριμένη τηλεμαχία από χιλιάδες ευρηματικούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που… χόρεψαν το βράδυ της Τρίτης σε ρυθμούς ΠαΣοΚ το διαδίκτυο. Παράλληλα, τονίζουν πως από αυτή την επίπονη εσωτερική διαδικασία νικητής βγήκε το ΠαΣοΚ που έδειξε πως ξέρει να συζητά και να κοιτά μπροστά.
Νωρίτερα, μέσα στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ οι μονομάχοι ακροβάτησαν αρκετές φορές στο τεντωμένο σχοινί του πολιτικού πολιτισμού. Ήρθαν σε αντιπαράθεση μεταξύ τους και μάλιστα σε πανελλήνια μετάδοση. Κατέθεσαν, σε αυτή τη συζήτηση τα εσώψυχα τους, αλλά και τις αγωνίες τους για την επόμενη ημέρα της παράταξης.
Νίκος Ανδρουλάκης, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου συζήτησαν με δημοσιογράφους, αλλά και μεταξύ τους θέματα που αφορούσαν πέντε διαφορετικές ενότητες. Μέσα από αυτές έδειξαν προθέσεις, ξεδίπλωσαν τακτικές και άφησαν ανοιχτούς τους λογαριασμούς τους για την 6η Οκτωβρίου.
Ήρθαν και σε δύσκολη θέση. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έπρεπε να εξηγήσει γιατί τα όργανα του κόμματος δεν λειτούργησαν το προηγούμενο διάστημα όπως θα περίμεναν οι συνυποψήφιοι του. Η Άννα Διαμαντοπούλου στριμώχτηκε όταν ο Παύλος Γερουλάνος της τόνισε πως απουσίαζε κρίσιμες στιγμές για την παράταξη και αργότερα της το θύμισε και ο Χάρης Δούκας. Ο Χάρης Δούκας με τη σειρά του ήρθε σε δύσκολη θέση όταν δέχθηκε πυρά από τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Μιχάλη Κατρίνη που αφορούσαν τη διπλή θέση που επιθυμεί να έχει σε Δήμο και κόμμα, αλλά και γενικά για τις θέσεις που εφαρμόζει στην αυτοδιοίκηση με τον διάλογο σε αυτό το σημείο με την Άννα Διαμαντοπούλου να είναι αρκετά έντονος, καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι δυο τους παλεύουν για τη δεύτερη θέση.
Οι αποχωρήσεις
Πρώτος αποχώρησε ο Χάρης Δούκας μαζί με τους συνεργάτες του Κώστα Πανδή, Παναγιώτης Παπαχατζή και Ανδριάνα Μαγγανιά. Ο δήμαρχος Αθηναίων στη συντομη δήλωση του επεσήμανε πως «είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι γιατί πλέον όλοι οι πολίτες έχουν μια ξεκάθαρη άποψη και τους καλούμε στις 6 του Οκτώβρη να προσέλθουν μαζικά για να δημιουργήσουμε μια μεγάλη δημοκρατική ανατροπή».
Ο Παύλος Γερουλάνος ευδιάθετος και με δύο δημοσιογράφους στο πλευρό του τους Αντώνη Λιάρο και την Ελένη Σπυρίδη δήλωσε πως «αυτή η διαδικασία ανέδειξε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα συντεταγμένο, στο οποίο μπορούμε να έχουμε τις διαφορές μας αλλά να κάνουμε μία πολιτισμένη συζήτηση, από την οποία μπορεί να κρίνει ο ψηφοφόρος τι εκπροσωπεί ο καθένας από εμας και τι πρεσβεύει. Αυτό νομίζω ότι είναι μία πολύ μεγάλη επιτυχία και γι’ αυτό βγαίνω από αυτό το debate πολύ χαρούμενος καθώς το ΠΑΣΟΚ έδειξε ένα καλό εαυτό και δείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε αυτή πολιτισμένη συζήτηση».
Η Άννα Διαμαντοπούλου αποχώρησε έχοντας στο πλευρό της συνεργάτες της όπως ο Λάμπρος Παλάντζας που τη βοηθά στο οργανωτικό και τη Χαρα Κεφαλίδου που έχει αναλάβει την επικοινωνία με τους δημοσιογράφους. Η κυρία Διαμαντοπούλου δήλωσε πως περιμένει 400.000 ψηφοφόρους στις κάλπες και πως στις 6 Οκτωβρίου ο κόσμος του ΠαΣοΚ ψηφίζει για επόμενο πρωθυπουργό. «Βγαίνουμε από μία τηλεμαχία η οποία ήταν πολιτισμένη, ενωτική και θεωρώ με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία. Θέλω να πιστεύω ότι στις επόμενες είκοσι μέρες θα πείσουμε για το ότι το ΠαΣοΚ μπορεί να ξαναγίνει η μεγάλη δύναμη, ο άλλος πολιτικός πόλος για την πατρίδα μας, για τους ανθρώπους μας, για τις ζωές μας» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, έχοντας φορέσει το πλατύ του χαμόγελο και με τον Βαγγέλη Τσόγκα και τη Στεφανία Μουρελάτου δίπλα του βγαίνει από την κεντρική είσοδο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή. Στέκεται μπροστά στους δημοσιογράφους και δηλώνει μεταξύ άλλων υπήρξε ένας ποιοτικός διάλογος, πως η πατρίδα έχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και πως «δυόμισι χρόνια αγώνας, προσπάθεια, κόπος. Το νερό πια έχει μπει στο αυλάκι και πιστεύω τα δύσκολα είναι πίσω μας. Τα καλύτερα για την παράταξη, αλλά πάνω απ’ όλα για τη χώρα είναι μπροστά μας».
Ο Μιχάλης Κατρίνης ακολουθεί τον Νίκο Ανδρουλάκη και τονίζει πως οι πολίτες μας άκουσαν” και τους ζήτησε να πάρουν το ΠαΣοΚ στα χέρια τους. Όπως έκανε και η Νάντια Γιαννακοπούλου που αποχώρησε μαζί με την αδελφή της Ελένη αλλά και τον σύζυγό της γνωστό ηθοποιό Μάξιμο Μουμούρη που παρακολούθησε το debate από κοντά
Οι ατάκες που έγραψαν ιστορία
Με το που ξεκίνησε η τηλεμαχία ο Νίκος Ανδρουλάκης μπήκε δυνατά χαρακτηρίζοντας την ερώτηση «τζούσι». Στη συνέχεια Νίκος Ανδρουλάκης και Παύλος Γερουλάνος διασταύρωσαν τα ξίφη τους γυρω από το θέμα της οικονομίας. Συγκεκριμένα ο Παύλος Γερουλάνος πρότεινε στον Νίκο Ανδρουλάκη να υιοθετήσει το δανειολόγιο με τον δεύτερο να του απαντά πως υπάρχει ήδη στο πρόγραμμα και στη συνέχεια να υπάρχει αντιπαράθεση για το που και πότε πρέπει να κατατίθενται οι προτάσεις αυτές.
Μία ακόμη ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης και αφού έκλεισε η θεματική ενότητα της οικονομίας και στη συνέχεια συζητήθηκε το μεταναστευτικό τόνισε χαρακτηριστικά πως «θέλω να σχολιάσω κάποια πράγματα που άκουσα, γιατί όπως φαίνεται πρέπει να υπερασπιστώ το ΠαΣοΚ. Το ΠαΣοΚ έχει στο πρόγραμμα του ζητήματα μετανάστευσης; Τα έχει». Με τη Νάντια Γιαννακοπούλου όταν έρχεται η σειρά της στην τρίτη θεματική ενότητα που αφορούσε την εξωτερική, την άμυνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, να απαντά στον κ. Ανδρουλάκη “δεν κατάλαβα τι ακριβώς είπε ο κύριος Ανδρουλάκης πιο πριν για την ανάγκη να υπερασπιστεί το ΠαΣοΚ, απέναντι σε ποιους από του υποψήφιους προέδρους τους; ανεβάζοντας τους τόνους μεταξύ των υποψηφίων. Με την Άννα Διαμαντοπούλου να παίρνει στη συνέχεια τον λόγο και να ρωτά κι αυτή τον Νίκο Ανδρουλάκη γιατι το ΠαΣοΚ δεν έφερε στη Βουλή το πλαίσιο για τον Νόμο Διαμαντοπούλου. Ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε πως το ΠαΣοΚ έχει συνολική πρόταση για την Παιδεία στο πρόγραμμα του, που μιλάει για τα θέματα του εθνικού απολυτηρίου και για την ειδική εκπαίδευση και σε θέματα πιστοποίησης ξένων γλωσσών και αξιολόγησης .
Σε αυτή την τρίτη ενότητα οι πρώτοι πέντε υποψήφιοι στη σειρά όπως έκατσαν, Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου και Χάρης Δούκας επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν την ερώτηση-παρέμβαση που δικαιούταν σε έναν συγκεκριμένο υποψήφιο τον Μιχάλη Κατρίνη. Ο οποίος απαντούσε διαρκώς γύρω από εθνικά θέματα.
Στην επόμενη θεματική ενότητα που αφορούσε το κράτος, τους θεσμούς και την αυτοδιοίκηση η Άννα Διαμαντοπούλου δέχθηκε διασταυρωμένα πυρά από Νίκο Ανδρουλάκη για τις υποκλοπές, από τον Χάρη Δούκα για τα Τέμπη, και τον Μιχάλη Κατρίνη που της ζήτησε να κάνει την αυτοκριτική της για μια σειρά από θέματα. Όλες οι ερωτήσεις προς εκείνη, αφορούσαν παλαιότερες συνεντεύξεις της που οι ερωτώμενοι ερμήνευσαν την απάντηση της ως θέση υπέρ της κυβέρνησης. Με εκείνη να απαντά πως οι συνυποψήφιοι της δεν την παρακολουθούν και πως επανειλημμένα έχει τονίσει πως υπάρχει “πρωθυπουργικομοναρχικό κράτος”.
Το ντέρμπι της δεύτερης θέσης
Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν σκληρό ντέρμπι για τη δεύτερη θέση ξεχωριστή ήταν η μονομαχία της Άννας Διαμαντοπούλου σε αυτή την ενότητα με τον Χάρη Δούκα. Η κυρία Διαμαντοπούλου ρώτησε χαρακτηριστικά “αναφέρεσαι για το πολιτικό παράδειγμα που έχετε στο Δήμο Αθηναίων”, για τη συνεργασία δηλαδή ΠαΣοΚ -ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΤΑΣΡΙΑ και λες πως αυτό θα ήθελες να είναι το παράδειγμα συνεργασίας και για το ΠαΣοΚ και για την πολιτική ζωή ποιο είναι το αποτέλεσμα από αυτή τη συνεργασια; Ωραία πετύχατε και είχαμε νίκη, έργο έχουμε αποτέλεσμα από αυτή τη συνεργασία;”
Ο Χάρης Δούκας εμφανίστηκε θιγμένος στην απάντηση του αναφέροντας “δεν είπα ποτέ ότι η συνεργασία ήταν ΠαΣοΚ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ και είναι βαθιά προσβλητικό αυτό ήμουν ΠαΣοΚ πάντα, ΠαΣοΚ μιά ζωή δεν έφυγα ποτέ. Η παράταξη μας που είναι ΠαΣοΚ είναι δημοτική Αρχή και οι άλλες ανεξάρτητες παρατάξεις. θέλω να σου και κάτι ακόμη Άννα διότι είναι σημαντικό να τα έχουμε ξεκάθαρα εγώ κάνω μετώπο με τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων που ιδιωτικοποιεί υγεία, παιδεία και μεταφορές και δημιουργεί τρομερή επισφάλεια και ανασφάλεια στους πολίτες”
Στη συνέχεια η Άννα Διαμαντοπούλου επανήλθε τονίζοντας πως οι απόψεις Δούκα δεν είναι απόψεις ΠαΣοΚ. “Το πρόβλημα είναι πως στο Δήμο Αθηναίων υπάρχουν δικές σου απόψεις που δεν είναι απόψεις ΠαΣοΚ, όσον αφορά τις καταλήψεις, όσον αφορά την σταση για το μετρό στα Εξάρχεια, οσον αφορα μια σειρα απο ζητηματα για τι θέμα της ΔΕΗ που δεν είναι ΠαΣοΚ αλλα ειναι και εκτός εποχής και ρωτπαω Χάρη αυτή η προσέγγιση αυτό το rebranding του ΣΥΡΙΖΑ του 15΄έχει να κάνει με τη συνεργασία αυτή ή είναι απόψει αποκλειστικά δικές σου και πως θα κάνει στο μέλλον τις συνεργασίες στο ΠαΣοΚ με αυτή τη λογική;”
Ο Χάρης Δούκας απάντησε κατηγορώντας την κύρια Διαμαντοπούλου για απουσία “για τη ΔΕΗ, οι θέσεις μου είναι θέσεις ΠΑΣΟΚ γιατί ήμουν γραμματέας στον τομέα ενέργειας όταν εσύ δεν ήσουν στο ΠΑΣΟΚ. Για τα θέματα τα υπόλοιπα οφείλω να πω ότι για τις καταλήψεις τοποθετήθηκα καθαρά, για τη δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους, γιατί σήμερα και δικαιωνόμαστε έρχονται funds και αγοράζουν ιδιωτικά κολλέγια. Και τρίτον, Άννα, νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να τα λέμε καθαρά. Εγώ δεν ήμουν ποτέ κατά του μετρό στα Εξάρχεια όμως οι κάτοικοι ανοίγουν την πόρτα και είναι μπροστά σε λαμαρίνα και δικαιώνονται από τα δικαστήρια. Και αυτοί οι άνθρωποι εκεί έχουν δικαίωμα στον ιδιωτικό χώρο και στον δημόσιο χώρο. Και πρέπει να τους προστατεύσουμε” ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ευτυχώς δεν είσαι Ερντογάν – Είναι απρέπεια»
Η μεγάλη κόντρα, όταν ξεκίνησε αυτή η μακρά και δύσκολη εσωκομματική προεκλογική περίοδος ήταν αναμφίβολα αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Χάρη Δούκα. Οι δύο άσπονδοι φίλοι που αντάμωσαν, στην τελευταία κεντρική επιτροπή και διασταύρωσαν τα ξίφη τους μέσα από παράλληλους μονολόγους στο debate είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν ο ένας στον άλλον. Και οι δύο φύλαξαν την ερώτηση τους για την τελευταία θεματική ενότητα που αφορά το ΠαΣοΚ
πρώτος ρώτησε ο Χάρης Δούκας.
“Δεν αξιοποιήθηκαν οι 212.000 που ίδρυσαν το ΚΙΝΑΛ, έχει ευθύνες η ηγεσία». Νίκο, αυτή ήταν η δήλωσή σου στην αείμνηστη Γεννηματά το 2019. Εσύ πιστεύεις ότι αξιοποίησες τις 270.00 που μας ψήφισαν το 2021; Φτιάξαμε τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συνεδρίασαν τα όργανα και τι αποφάσεις πήραν;»
Δεν είμαι γεφυρατζής απάντησε ο Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτηρίζοντας τον δήμαρχο Αθηναίων ως τον ευνοημένο της στρατηγικής του. «Αγαπητέ Χάρη, χάραξα μία στρατηγική που είχε χαραχτεί από την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Δεν υπήρξα γεφυρατζής ούτε προς τη Δεξιά ούτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Επένδυσα πολύ στην ανανέωση και μου κάνει εντύπωση πως εσύ, ο πιο ευνοημένος από αυτή την απόφαση, πραγματικά υποτιμάς όλα αυτά. Αν το καλοκαίρι του 2023 δεν σου είχα κάνει αυτή την πρόταση με ένα οργανωμένο σχέδιο, να ενώσουμε δυνάμεις και να κερδίσουμε τον δήμο της Αθήνας, ουδέποτε θα είχες εκλεγεί δήμαρχος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης
Ο διάλογος συνεχίστηκε με τον Χάρη Δούκα να νιώθει θιγμένος.
«Να πούμε ότι δεν μου αρέσουν διατυπώσεις »ευνοημένος» και μη. Έχω παλέψει και έχεις παλέψει. Δήλωσες ότι η τρίτη θέση στις ευρωεκλογές είναι πολιτική ήττα, αλλά το ίδιο βράδυ εμφανίστηκες ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα και όσοι διατυπώσαμε άλλη άποψη απείλησε με διαγραφές. Μήπως εσύ, τελικά, έλεγες άλλα επτά παρά πέντε και άλλα επτά και πέντε» απάντησε ο Χάρης Δούκας.
Με τη σειρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε πως έχει διαγράψει μόνο ένα πρόσωπο όσο είναι πρόεδρος. “Αγαπητέ Χάρη, κατ’ αρχάς εγώ έχω διαγράψει μόνο ένα πρόσωπο στην πολιτική μου σταδιοδρομία ως πρόεδρος, την Εύα Καϊλή. Άρα, κατηγορίες Κιμ Γιονγκ Ουν και διαγραφές απευθύνονται σε άλλον. Στην Αυτοδιοίκηση κερδίσαμε τους μεγάλους δήμους, δύο περιφέρειες. Το να υποτιμάτε όλα αυτά το θεωρώ λάθος” τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Στο θέμα αυτό επανήλθε ο Χάρης Δούκας όταν ήρθε η στιγμή της τοποθέτησης του σε ερώτηση που αφορούσε το αύριο του ΠαΣοΚ μέσα στη Βουλή.
«Για το «ήσουν ευνοημένος». Γιατί ήμουν πάντα στην πρώτη γραμμή στο ΠΑΣΟΚ, ήμουν απλό μέλος στον τομέα Ενέργειας, ήμουν γραμματέας με την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά στα πιο δύσκολα, γραμματέας Ενέργειας, ήμουν μαζί σου Νίκο και παλέψαμε πάρα πολύ, επίσης για να σηκώσουμε το ΠΑΣΟΚ. Άρα, δεν βλέπω γιατί αυτή η διατύπωση και νομίζω ότι δεν μας τιμά να χρησιμοποιούμε τέτοιες διατυπώσεις. Το δεύτερο που οφείλω να απαντήσω είναι το «εγώ σε πρότεινα». Τότε λέγατε στις συσκέψεις »τρελός είναι να αναλάβει την ευθύνη;». Και όντως την ανέλαβα, 3 Αυγούστου, όταν πολλά άλλα στελέχη -και το ξέρεις κι εσύ πάρα πολύ καλά- είχαν κρυφτεί, δεν ήθελαν τη φθορά. Οφείλω να πω, λοιπόν, ότι δώσαμε μια πολύ μεγάλη μάχη γιατί πιστέψαμε ότι δεν υπάρχει ένας δεδομένος νικητής και δεν υπάρχουν χαμένες μάχες, αλλά υπάρχουν μάχες που μπορούν να δοθούν και να κερδηθούν κόντρα σε εδραιωμένα συστήματα. Και το λέω αυτό γιατί πρέπει πρώτα από όλα η ενότητα και αυτό σημαίνει να μη θολώνουμε το μήνυμα και πολύ μεγάλες νίκες της παράταξής μας να τις αποδίδουμε στην παράταξη και στις προσπάθειες όλων”.
Πάνω σε αυτό πάτησε στη συνέχεια ο Νίκος Ανδρουλάκης και συνεχίστηκε το άτυπο πινγκ πονγκ ανταλλαγής θέσεων μεταξύ των δύο υποψηφίων.
“Ουδέποτε είπε κάποιος ήταν τρελος που πήρε αυτή την απόφαση. Εμείς φτιάξαμε ένα σχέδιο για την Αθήνα. Υπήρχαν τρεις υποψηφιότητες επιλέξαμε την ανανέωση και την επιστήμη για μία πράσινη πόλη στο πρόσωπο του Χάρη Δούκα και είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι για αυτό. Η στρατηγική όμως συγκεκριμένη και συγκροτημένη κι αν δεν είχαμε αυτή την στρατηγική δεν θα είχε εκλεγεί δήμαρχος. Όμως ακούω πολλές και λες για να δικαιολογήσεις τα δύο καρπούζια σε μία μασχάλη, πότε για τον Βίλι Μπραντ, πότε για τον Μιτεράν για τον Σιράκ πότε για τον Ερντογάν τι σχέση έχουν αυτές οι περιπτώσεις με τη δική μας περίπτωση;” ανέφερε στην ερώτηση του και ο Χάρης Δούκας απάντησε «λέω ότι υπάρχει ένα ευρωπαϊκό κεκτημένο και παρουσιάζω κάποιες πολύ γνωστές προσωπικότητες, λέω και κάτι άλλο, ότι στην Ευρώπη των πόλεων και των Περιφερειών μπορεί ένας δήμαρχος να είναι υποψήφιος πρόεδρος. Δεν είναι δα και τόσο κακό και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί και εσύ, Νίκο, όταν και ο Καμίνης ήταν δήμαρχος και υποψήφιος πρόεδρος, δεν έβαλες ποτέ θέμα. Και να πω και κάτι άλλο… Θέλω να ενδυναμώσω την τοπική αυτοδιοίκηση και τις διεκδικήσεις της Αθήνας, απέναντι σε μια κυβέρνηση που είναι εξαιρετικά εκδικητική μαζί μου».
Στο σημείο αυτό ο Νίκος Ανδρουλάκης πήρε μιά ανάσα και απάντησε Χάρη ο κύριος Καμίνης βρισκόταν στο τέλος της θητείας και εσύ είσαι μόλις κάποιους μήνες δήμαρχος, στην αρχή κατέβηκες πρόεδρος της ΚΕΔΕ και τώρα λίγο μετά κατεβαίνεις πρόεδρος του ΠαΣοΚ λίγους μήνες μετά που ανέλαβες αλλά επί της ουσίας επειδή όντως αυτές είναι μεγάλες προσωπικότητες, σημαντικές προσωπικότητες, δεν είσαι Μιτεράν και ευτυχώς για όλους εμάς δεν είσαι Ερντογάν”
Με τον Χάρη Δούκα να κάνει λόγο για “απρέπεια” του κύριου Ανδρουλάκη και τον κύριο Ανδρουλάκη να του απαντά. πως “εσύ το έχεις κάνει αυτό”.
Το debate που είχε ανοιχτό διάλογο, εντάσεις, σκέψεις, προβληματισμούς, υπονοούμενα και πολλά ακόμη στοιχεία που το καθιστούν απαραίτητο για μία τέτοια κορυφαία κομματική διαδικασία ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα. Μέχρι τη 01:00 αποχώρησαν όλοι και κάποιοι έψαξαν στο δρόμο προς το σπίτι τους κάποιο κατάστημα εστίασης προκειμένου να φάνε και κάτι… πριν κοιμηθούν