Του Αλέξη Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ τους χωρά όλους. Κασσελακικούς και «87». Ή τουλάχιστον την πλειονότητα αυτών. Οι δεκαπέντε μήνες από την παραίτησή του κι όσα μεσολάβησαν εσωκομματικά στην Κουμουνδούρου μοιάζουν με ολόκληρο αιώνα, αλλά η φυσική παρουσία του πρώην πρωθυπουργού σ’ έναν χώρο αρκεί για να μικρύνει τις αποστάσεις και να λειάνει τις κοφτερές γωνίες.

Μια εκδήλωση κι ένα βραβείο για την ειρήνη, όπως του 2024 από το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης που φιλοξενήθηκε την Τρίτη στο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης Αθηνών, απαιτούσε -κι εν τέλει επέβαλε- ανακωχή. Λίγων ωρών είναι η αλήθεια, καθώς ούτε οι μεν ούτε οι δε έθαψαν στο χώμα το τσεκούρι του πολέμου. Το άφησαν απλώς στην άκρη για ένα απόγευμα έως ότου αρχίσει εκ νέου η μάχη επιβίωσης.

Ο Τσίπρας ως βαλβίδα αποσυμπίεσης

Το γεγονός πάντως ότι συνυπήρξαν, ανεξαρτήτως του τι είχε συμβεί στις δύο πιο πρόσφατες συνεδριάσεις Κεντρικών Επιτροπών, στελέχη που έχουν διαλέξει στρατόπεδο κι ελάχιστα λένε μεταξύ τους συνηγορεί σ’ ένα συμπέρασμα: ο Αλ. Τσίπρας κουβαλά τη δύναμη έτσι ώστε να λειτουργεί μέχρι σήμερα ως βαλβίδα αποσυμπίεσης.

Ακόμη και ορισμένα πρόσωπα που σπάνια εμφανίζονται τελευταία, φρόντισαν να δώσουν το «παρών», μόνο και μόνο, για να τιμήσουν τον κεντρικό πρωταγωνιστή. «Ευκαιρία ν’ αλλάξουμε για λίγο την ατζέντα» ανέφερε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου φτάνοντας στον περιβάλλοντα χώρο του «Μιλτιάδης Έβερτ», λίγο πριν ο πρώην αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ βραβευτεί από το ΠΑΔΟΠ για την κομβική συμβολή του στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μόνο 3-4 άτομα, μέλη της ΝΙΚΗΣ, που σήκωσαν πανό και κατήγγειλαν με συνθήματα «προδοσία» προτού απομακρυνθούν, διασάλευσαν το φιλειρηνικό κλίμα.

Ουδείς από τον ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτήν την περίσταση θα επέλεγε να προτάξει τα «ψυχροπολεμικά» εσωκομματικά έναντι του αφηγήματος της εκδήλωσης. Προτίμησαν το κλαδί ελαίας που ήταν αφημένο σ’ ένα τραπεζάκι. Το δίμηνο που μεσολαβεί ως την κάλπη υπερκαλύπτει το επικοινωνιακό «ντελίριο» που θα προκληθεί αναπόφευκτα.

Τους εξανάγκασε, εμμέσως πλην σαφώς, ο Αλέξης Τσίπρας να «ομογενοποιηθούν» ξανά. Κι ας κάθονταν εξ αριστερών ή εκ δεξιών του. Προέτρεψε δε με νόημα καθέναν ατομικά, αλλά κι όλους μαζί «να μη λησμονούμε από πού ερχόμαστε, γιατί αλλιώς θα χάσουμε τελείως τη πυξίδα για το πού θα πάμε», μιλώντας από το βήμα για 25 λεπτά.

«Οι αγώνες είναι η μήτρα μας, είναι οι ρίζες μας» υπενθύμισε σε άλλο σημείο της «ταυτοτικής» τοποθέτησής του δίχως να λείψουν οι αιχμές για «κάθε κήρυκα που θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί ανέξοδα και βροντερά την οργή» των νέων.
.

Το φιλί Τσίπρα – Φάμελλου και η ανακοίνωση υποψηφιότητας

Προφανώς η αντι-κασσελακική πτέρυγα κατείχε τη μερίδα του λέοντος (Φάμελλος, Καλαματιανός, Γιαννούλης, Θεοχαρόπουλος, Ραγκούσης, Βασιλειάδης κ.α) στο σχεδόν γεμάτο αμφιθέατρο που διέκοπτε και καταχειροκροτούσε τον Αλέξη Τσίπρα σε κάθε ευκαιρία. Ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, βέβαια, ήταν εκεί. Μεταξύ αυτών και πολιτικοί με έντονο παρελθόν σε διάφορα κεντροαριστερά «μετερίζια» (Τζουμάκας, Μπίστης, Λιάνης), καλεσμένοι κι αυτοί του ΠΑΔΟΠ.

Οι χαλαρές κουβέντες στελεχών και μη δεν έλειψαν μετά το τέλος της δίωρης εκδήλωσης. Ούτε ο πρώην πρωθυπουργός απέφυγε τις πολλές χειραψίες, τα πλατιά χαμόγελα, τα φιλιά και μερικά λόγια με παριστάμενους. Από την πρεμιέρα του Ινστιτούτου του είχε να εμφανιστεί και να παρέμβει με οιονδήποτε τρόπο στα τεκταινόμενα.

Το φιλί με τον Σωκράτη Φάμελλου απαθανατίστηκε κι από τους φωτογράφους. Αναπόφευκτο ήταν και να σχολιαστεί ποικιλοτρόπως.

Δεν ήταν η μοναδικός με τον οποίο χαιρετήθηκε θερμά. Συμβολισμό πάντως ορισμένοι τον διέκριναν όπως και να ‘χε.

Ο Θεσσαλονικιός βουλευτής θα είναι ούτως ή άλλως ένας εκ των υποψηφίων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνοντας το χρίσμα από το διευρυμένο μπλοκ των 87. Η συμμετοχή του στις εσωκομματικές διαδικασίες έχει «κλειδώσει». Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες πληροφορίες είναι πολύ πιθανό να ενημερώσει για την υποψηφιότητά του αύριο Πέμπτη.

Οι κινήσεις Κασσελάκη και Πολάκη

Λογικά θ’ ακολουθήσει η επισημοποίηση της επανόδου του Στ. Κασσελάκη στα πράγματα με την έναρξη της καμπάνιας του. Ορισμένοι έχουν εκλάβει ως αμηχανία την καθυστέρηση να τοποθετηθεί με ακρίβεια, όχι μ’ ένα ξερό «εδώ είμαι» που έγραψε στα social προαναγγέλοντας τον «δικό μας ΣΥΡΙΖΑ», και περιμένουν καρτερικά να δουν τις επόμενες κινήσεις του ίδιου και του επιτελείου του.

Εννοείται πως ο Παύλος Πολάκης οργανώνεται ήδη προκειμένου να μην είναι απλώς ένας ρυθμιστικός παράγοντας. Έχει πεισμώσει να κερδίσει, το δηλώνει και θα το κυνηγήσει με μανία, ανεξαρτήτως του τι θα πράξει στις 2 Δεκεμβρίου.

Η πρώτη συγκέντρωση της εκστρατείας του θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή στα Χανιά κι ακολούθως θα «οργώσει» την Ελλάδα, όπως έχει δεσμευτεί, αναζητώντας αύξηση δυνάμεων σε μέρη που στερείται επιρροής.