Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μπορούσε το ευρύ κοινό να δει τι γίνεται μετά, όταν σβήνουν τα φώτα και οι κάμερες. Μετά το ντιμπέιτ των υποψηφίων προέδρων για το ΠαΣοΚ, μίλησαν μεταξύ τους; Μετά τα καρφιά που πέταξε ο ένας στον άλλον κράτησαν τους τύπους; Έβγαλαν μια σέλφι όλοι μαζί; Οι πληροφορίες λένε ναι. Οι έξι συνυποψήφιοι ήταν χαμογελαστοί και πόζαραν όλοι μαζί για μια αναμνηστική φωτογραφία.

Το ντιμπέιτ του ΠαΣοΚ χθες το βράδυ στην ΕΡΤ, έδειξε ότι υπάρχει περιθώριο, ίσως και ανάγκη, ενός πολιτικού δημόσιου διαλόγου. Ειδικότερα, την ώρα που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μοιάζει να διαλύεται σε live μετάδοση με όρους ριάλιτι επιβίωσης. Το ΠαΣοΚ, όμως, κράτησε την αξιοπρέπεια του. Τράβηξε και την προσοχή. Στην πλατφόρμα X το hashtag τρένταρε για αρκετή ώρα, δείχνοντας ότι ο κόσμος ακόμα ενδιαφέρεται για την πολιτική. Ήθελε να ακούσει τις απόψεις των 6 υποψηφίων και τις δικές τους προτάσεις. Το μεγάλο ερώτημα είναι βέβαια αν θα προσέλθει να ψηφίσει.

Δεν ήταν ένα άνευρο ντιμπέιτ. Για πρώτη φορά, υπήρξε η δυνατότητα οι υποψήφιοι να ρωτούν ο ένας τον άλλον. Αυτό, βέβαια, έδωσε την ευκαιρία να ανταλλάξουν αιχμές και υπονοούμενα. Οι ενδιαφέρουσες «κόντρες» ήταν μεταξύ των Ανδρουλάκη – Δούκα. Δυνατές ήταν και οι στιγμές μεταξύ Δούκα – Διαμαντοπούλου και Γερουλάνου – Διαμαντοπούλου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, προσήλθε με αυτοπεποίθηση. Δεν είναι άλλωστε το πρώτο του ντιμπέιτ. Ήταν η τέταρτη φορά, είχαν προηγηθεί οι εκλογές ηγεσίας για την κεντροαριστερά το 2017, οι εκλογές ΠαΣοΚ το 2021, και οι εθνικές εκλογές πέρσι. Βρέθηκε σε αμυντική θέση αρκετές στιγμές της βραδιάς, κάποιες στιγμές φαινόταν να εκνευρίζεται, υπερασπίστηκε τις θέσεις του και την ηγεσία του. Αχρείαστη, ενδεχομένως, να ήταν οι σπόντες κατά του Δούκα, με τον ίδιο να σηκώνει το γάντι.

Ο Παύλος Γερουλάνος, φάνηκε ενωτικός παρουσιάζοντας τις δικές του προτάσεις. Αρκετές φορές έθεσε ζητήματα στον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά πίεσε αρκετά και την Άννα Διαμαντοπούλου. Η Νάντια Γιαννακοπούλου ήταν μάχιμη και δεν άφησε περιθώριο στους συνυποψηφίους της. Ιδιαίτερη καυστική ήταν όταν απευθυνόμενη στον Νίκο Ανδρουλάκη είπε ότι έβρεχε ψηφοφόρους, αλλά εμείς κρατάγαμε ομπρέλα.

Η Άννα Διαμαντοπούλου ήταν ιδιαίτερα διαβασμένη άλλωστε είναι και έμπειρη. Όμως, φάνηκε σαν να έρχεται σε δύσκολη θέση με κάποιες ερωτήσεις, ειδικότερα όταν προσπάθησε να αποτινάξει από πάνω της κάθε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία. Αν και είχε μια συνολική καλή εικόνα, ήταν σαν να μη μπορούσε να πείσει τον τηλεθεατή γιατί απείχε τόσα χρόνια από το ΠαΣοΚ. Προς το τέλος, είπε ότι έκανε πίσω την δύσκολη περίοδο του ΠαΣοΚ ώστε να έρθουν νέα πρόσωπα μπροστά. Τι άλλαξε σήμερα όμως; Δεν επιθυμεί να έρθουν νέα πρόσωπα μπροστά;

Ο Χάρης Δούκας, βρέθηκε να παίζει και άμυνα και επίθεση. Δεν ήταν το πρώτο του ντιμπέιτ, στο περσινό είχε κερδίσει τις εντυπώσεις απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Όμως, ανάμεσα στους συνυποψηφίους του για την ηγεσία φαινόταν αμήχανος, σαν να είχε τρακ. Κάποιες ερωτήσεις που του τέθηκαν έμειναν χωρίς απάντηση, ενώ στο τέλος όταν οι υποψήφιοι είχαν τον χρόνο να τοποθετηθούν ελεύθερα είχε κάποιες στιγμές αμηχανίας. Ειδικότερα, όταν έπεφτε το βλέμμα του από την κάμερα στις σημειώσεις του για να διαβάσει όσα είχε προετοιμάσει να πει.

Ο Μιχάλης Κατρίνης, γνωρίζει καλά τα κοινοβουλευτικά ζητήματα και έχει μεγάλη εμπειρία στη Βουλή, κάτι που το απέδειξε και χθες το βράδυ. Άνοιξε τον διάλογο για τη στεγαστική κρίση και απέφυγε τα καρφιά στους συντρόφους του. Το ερώτημα όμως που δεν απάντησε ήταν αν είχαν καλή συνεργασία και συνεννόηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη όσο ο ίδιος ήταν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, στο τέλος του ντιμπέιτ, πρότεινε να γίνει κι άλλη τηλεμαχία μεταξύ των δύο τελικών υποψηφίων για την ηγεσία πριν από τον β’ γύρο. Σε αυτό, οι παρουσιαστές ήταν ιδιαίτερη ένθερμοι και καλωσόρισαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Χθες το βράδυ το ΠαΣοΚ απέδειξε ότι αντέχει. Του δίνεται άλλωστε μια μοναδική ευκαιρία. Πολιτικοί αναλυτές λένε ότι ενδεχομένως να είναι και η τελευταία, ώστε να γίνει ξανά κόμμα εξουσίας με προοπτική κυβέρνησης. Θα την αξιοποιήσει;