Debate: Το κέρδος για το «όλον ΠαΣοΚ»

Συμπερασματικά, το debate δεν προσέθεσε κάτι στο προφίλ που είχαν παρουσιάσει μέχρι σήμερα οι υποψήφιοι και το πιθανότερο είναι ότι δε θα αλλάξει κάτι και στις δημοσκοπικές τους επιδόσεις.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι άγνωστο πόσοι κάθισαν στον καναπέ του σπιτιού τους για να παρακολουθήσουν την τηλεμαχία των έξι υποψηφίων για την ηγεσία του ΠαΣοΚ. Το πιθανότερο είναι ότι δεν το μετάνιωσαν. Επί 2,5 ώρες υπήρξε ένας ζωντανός διάλογος με επιχειρήματα, θέσεις, καρφιά αλλά και φαρμακερές ατάκες. Υπήρξε και ένταση που, πάντως, κινήθηκε στα όρια του πολιτικού πολιτισμού. Βοήθησε στη ζωντάνια του διαλόγου και το πιο χαλαρό πλαίσιο, σε σύγκριση με τα προηγούμενα debate, που επέτρεψε στους υποψηφίους να απευθυνθούν ο ένας στον άλλο.

Το ερώτημα που τίθεται αμέσως μετά από ένα debate είναι «ποιος νίκησε;». Υπέρ ποίου έγειρε η πλάστιγγα της αναμέτρησης. Μια απάντηση με μεγάλο βαθμό βεβαιότητας είναι ότι από το χθεσινοβραδινό debate κερδισμένο βγήκε το ΠαΣοΚ. Οι συγκρίσεις στην πολιτική είναι αναπόφευκτες. Η εικόνα που εξέπεμψαν οι διεκδικητές της ηγεσίας του δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτή που εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ που επίσης οδηγείται σε διαδικασία εκλογής αρχηγού. Και τα δύο κόμματα διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία στην αντιπολίτευση. Ποιο προβάλλει πιο συντεταγμένη και αξιόπιστη εικόνα;

Ξεκάθαρος νικητής ή χαμένος, από τους υποψηφίους, δεν υπήρξε. Δεν υπήρξε το πρόσωπο που να είδε τις μετοχές του να ανεβαίνουν η να πέφτουν κατακόρυφα. Οι διεκδικητές της ηγεσίας του ΠαΣοΚ μπήκαν στο στούντιο της ΕΡΤ καλά προετοιμασμένοι για τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων αλλά και τις παρεμβάσεις των αντιπάλων τους. Τα φαβορί της εκλογικής κούρσας πιέστηκαν στα αδύνατα σημεία τους.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης για την κλειστή λειτουργία του κόμματος, την αδυναμία του να εισπράξει μεγάλα οφέλη από την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ την εμφανή φθορά της ΝΔ και το έλλειμμα στην πρωθυπουργική του εικόνα. Ο Χάρης Δούκας για το πώς θα μπορέσει να κρατήσει τα καρπούζια του ΠαΣοΚ και του δήμου της Αθήνας στην ίδια μασχάλη, για την πρόθεση που του καταλογίζεται να μετατρέψει το ΠαΣοΚ σε κάτι σαν ΣΥΡΙΖΑ ευνοώντας τη συνεργασία με την Κουμουνδούρου. Η Άννα Διαμαντοπούλου για την πολυετή απουσία της στις μάχες επιβίωσης που έδωσε το ΠαΣοΚ στα πέτρινα χρόνια του και για τις δηλώσεις συμπάθειας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Υπήρξαν στιγμές αμηχανίας και εκνευρισμού αλλά κανείς δε βρέθηκε άγρια στριμωγμένος, σε θέση δυσμενή.

Συμπερασματικά, το debate δεν προσέθεσε κάτι στο προφίλ που είχαν παρουσιάσει μέχρι σήμερα οι υποψήφιοι και το πιθανότερο είναι ότι δε θα αλλάξει κάτι και στις δημοσκοπικές τους επιδόσεις. Δεν έβγαλε η χθεσινοβραδινή διαδικασία κάποιο ακλόνητο φαβορί. Αυτό σημαίνει ότι η κούρσα της ηγεσίας παραμένει ανοιχτή. Τα πάντα, αν δε συμβεί κάτι συνταρακτικό, θα κριθούν από τη διαφορά που θα έχει ο νικητής του πρώτου γύρου από τον δεύτερο και από τις συμμαχίες που θα διαμορφωθούν στον δεύτερο γύρο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.