Αυτή την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, αποκλειστικά με «Το Βήμα της Κυριακής» κυκλοφορεί ο τέταρτος τόμος (Ρ-Ω), του Λεξικού των πιο Απαιτητικών Λέξεων της Νέας Ελληνικής, του Γ. Μπαμπινιώτη.

Από τις 150.000 λέξεις της ελληνικής γλώσσας οι 4.000 λέξεις ξεχωρίζουν, σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη ως «απαιτητικές». Δύσκολες λέξεις οι οποίες απαιτούν βαθύτερη γνώση της ελληνικής γλώσσας. Λέξεις λόγιας ή λογιότερης προέλευσης, που η χρήση τους –ιδίως η σηµασία τους– δυσκολεύει αρκετούς οµιλητές.

Η απαιτητική λέξη της ημέρας και η σημασία της:

ταρτουφισμός (ο)

η υποκριτική ευσέβεια, η προσποιητή εντιμότητα, το να ηθικολογεί κανείς, προκειμένου να αποκρύψει δικά του ελαττώματα ή τις πραγματικές του προθέσεις· ιησουιτισμός, φαρισαϊσμός.

Παραδείγματα

Η μεγαλομανία και ο ταρτουφισμός παραμορφώνουν την εικόνα τού εαυτού μας, που εμείς οι ίδιοι συνθέτουμε αλλοιώνοντας ή συγκαλύπτοντας τα γεγονότα.

Ο αρχηγός τής αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτικό ταρτουφισμό, ψευτοπουριτανισμό και υποκρισία.

ΕΤΥΜ. λόγια λέξη τής Νέας Ελληνικής, < ταρτούφος, μεταφορά τού γαλλ. tartuf(f)erie. Η λ. πλάστηκε από το κύριο όνομα Tartuffe, πρόσωπο κωμωδίας τού Μολιέρου, που γράφτηκε το 1664 και στην οποία παρουσιαζόταν υποκριτής και μοχθηρός.

To «ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΠΙΟ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ» του Γ. Μπαμπινιώτη κυκλοφορεί αποκλειστικά με το ΒΗΜΑ.

Κάθε Κυριακή ένας πολυτελής σκληρόδετος τόμος θα προσφέρεται στους αναγνώστες που θέλουν να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους.

Μια μεγάλη προσφορά του ΒΗΜΑΤΟΣ για όλη την οικογένεια.

Λεξικό των πιο Απαιτητικών Λέξεων της Νέας Ελληνικής, του Γ. Μπαμπινιώτη.

Στις 29 Σεπτεμβρίου αποκλειστικά με «Το Βήμα της Κυριακής» ο Δ’ Τόμος.