5 το πρωί: Οι κόντρες του debate – Η πρόκληση του Ερντογάν – Ο άγριος ξυλοδαρμός στη Γλυφάδα

Το debate του ΠαΣοΚ είχε απόψεις, αιχμές, υπονοούμενα αλλά και προσωπικές επιθέσεις. Η συζήτηση για το ποιος κέρδισε και ποιος έχασε θα ξεκινήσει από σήμερα ωστόσο αυτό που πρέπει να κρατήσουμε σίγουρα είναι η πιο «χαλαρή» διαδικασία που θα μπορούσε να αποτελέσει οδηγό για debate και σε εθνικές εκλογές.

1

Έκτη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν μέσα σε ένα χρόνο

  • Τι ειπώθηκε; Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές oι δύο ηγέτες έκαναν επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και στη θετική ατζέντα. Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
  • Πότε θα γίνει η επόμενη συνάντηση; Οι δύο ηγέτες ανέθεσαν στους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Hakan Fidan, να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών.
  • Πρόκληση πριν τη συνάντηση: Πριν τη συνάντηση ο Τούρκος Πρόεδρος κάλεσε από το βήμα της ΓΣ των ΗΕ τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος λέγοντας ότι «το μοντέλο της ομοσπονδίας έχει χάσει τελείως την ισχύ του» και πως στην Κύπρο «υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστοί λαοί».
2

Κόντρες και φαρμακερά σχόλια στο ΠαΣοΚ

  • Κόντρες και αιχμές: Στα πλαίσια του πολιτικού πολιτισμού κινήθηκε το debate των έξι υποψηφίων για την ηγεσία του ΠαΣοΚ, χωρίς να λείπουν οι αιχμές και τα φαρμακερά σχόλια. Ο διάλογος ήταν εξ αρχής ζωηρός με τον Νίκο Ανδρουλάκη να έχει απ΄ευθείας συζήτηση και αντιπαράθεση με τον Παύλο Γερουλάνο για τα κόκκινα δάνεια.
  • Αντιπαράθεση για Τέμπη και υποκλοπές: Έντονη αντιπαράθεση υπήρξε στη θεματική ενότητα για τους θεσμούς, με την Άννα Διαμαντοπούλου να δέχεται πυρά από τον Μιχάλη Κατρίνη, τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Χάρη Δούκα. Ο κ. Κατρίνης ανέφερε ότι κ. Διαμαντοπούλου πήρε θέση για τα Τέμπη και τις υποκλοπές μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της, ο κ. Δούκας χαρακτήρισε σωσίβιο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη παλαιότερες δηλώσεις της, ενώ ο κ. Ανδρουλάκης την ρώτησε αν εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός αδίκως βάλλεται για την υπόθεση των υποκλοπών.
  • Υπήρξε νικητής; Ξεκάθαρος νικητής δεν υπήρξε, οι υποψήφιοι είχαν τις καλές και τις αμήχανες στιγμές τους. Αβέβαιο παραμένει αν τα όσα ειπώθηκαν θα γείρουν την πλάστιγγα υπέρ κάποιου «μνηστήρα». Τις μέρες που απομένουν θα παίξουν ρόλο οι οργανωτικές λεπτομέρειες που έχουν τη σημασία τους σε αυτές τις αναμετρήσεις. Ο τελικός απολογισμός, ο πρώτος, θα γίνει έτσι κι αλλιώς μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Αγριος ξυλοδαρμός 14χρονης στη Γλυφάδα

  • Συνελήφθησαν δύο 14χρονες: Στη σύλληψη δύο 14χρονων κοριτσιών, που επιτέθηκαν και χτύπησαν μια συνομήλική τους στην περιοχή της Γλυφάδας, προχώρησε η Αστυνομία. Η 14χρονη δέχτηκε επίθεση το βράδυ του Σαββάτου από μια ομάδα περίπου 20 ατόμων στην οδό Λαζαράκη μεταξύ των οποίων ήταν και τα δύο κορίτσια που συνελήφθησαν.
  • Δεν ήταν η πρώτη φορά: Σύμφωνα με όσα ανέφερε στους αστυνομικούς η 14χρονη, από το Μάιο του 2024 αντιμετωπίζει πρόβλημα εκφοβισμού από τις δύο συμμαθήτριές της και έπεσε θύμα αντίστοιχου περιστατικού στις 7 Σεπτεμβρίου και πάλι στην περιοχή της Γλυφάδας πίσω από κατάστημα γνωστού ταχυφαγείου, όπου και τότε οι δύο ίδιες ανήλικες μαζί με άγνωστα στο θύμα άτομα, της επιτέθηκαν, την έβρισαν και την χτύπησαν.
  • Απάθεια: Τη στιγμή του άγριου ξυλοδαρμού της 14χρονης στη Γλυφάδα δείχνει βίντεο ντοκουμέντο από κάμερες ασφαλείας.Το κορίτσι δέχθηκε επίθεση με μπουνιές και κλωτσιές, μέχρι που στο τέλος πέφτει στο έδαφος. Δίπλα, παρευρισκόμενοι, κυρίως νεαρής ηλικίας, παρακολουθούν με απάθεια όσα συμβαίνουν. Η μόνη αντίδραση από ορισμένους είναι να σηκώσουν τα κινητά τους και να καταγράφουν το επεισόδιο.
4

Κοντά σε ολοκληρωτικό πόλεμο η Μέση Ανατολή

  • Ο τραγικός απολογισμός: Σε τουλάχιστον 558 ανέρχονται οι νεκροί μετά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στον Λίβανο. Μεταξύ των νεκρών συμπεριλαμβάνονται 50 παιδιά και 94 γυναίκες, ενώ παράλληλα υπάρχουν 1.835 τραυματίες, όπως δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Φιράς Αμπιάντ.
  • Η ανησυχία: Την ίδια ώρα, η διεθνής κοινότητα φοβάται ολοένα πιο έντονα πως η κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και το ισχυρό λιβανικό κίνημα Χεζμπολάχ, το οποίο υποστηρίζεται από το Ιράν, θα οδηγήσει σε περιφερειακή ανάφλεξη. «Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου», προειδοποίησε από την πλευρά του ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.
  • Οι ανακοινώσεις: Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν «έναν μεγάλο αριθμό τρομοκρατών» της Χεζμπολάχ σε αεροπορικές επιδρομές, ωστόσο η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι ο στρατιωτικός διοικητής της, Αλί Καράκι «είναι καλά» και «βρίσκεται σε ασφαλές μέρος».
5

Συνεχίζονται σε πολύ υψηλούς ρυθμούς οι αγοραπωλησίες ακινήτων

  • Οι εισπράξεις: Οι αγοραπωλησίες στα ακίνητα «ζεσταίνουν» τα κρατικά ταμεία. Πάνω από 27.000 διαμερίσματα, μονοκατοικίες, οικόπεδα, επαγγελματικά ακίνητα, αγροτεμάχια άλλαξαν χέρια από τις αρχές του έτους με τη συνολική αξία τους να υπερβαίνει τα 2,5 δις. ευρώ όπως αποκαλύπτεται από τα συμβόλαια. Οι εισπράξεις από το φόρο μεταβίβασης άγγιξαν τα 314 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφοντας αύξηση 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 που είχαν ανέλθει σε 260,92 εκατ. ευρώ.
  • Η πρωτιά: Στις αγοραπωλησίες ακινήτων ο Δήμος Αθηναίων καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Από την αρχή του έτους άλλαξαν χέρια 3.921 ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 327 εκατ. ευρώ. Σε πολλές περιπτώσεις οι διαφορές μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών βγάζουν μάτι. Διαμέρισμα 213 τ.μ. του 1ου ορόφου στο Κολωνάκι το οποίο κατασκευάστηκε το 1953 αγοράστηκε στην τιμή των 1,8 εκατ. ευρώ ή 8.450 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο όταν η αντικειμενική αξία στη συγκεκριμένη περιοχή ανέρχεται σε 4.250 ευρώ. Δηλαδή, το συγκεκριμένο ακίνητο πουλήθηκε σε τιμή διπλάσια της αντικειμενικής αξίας.
  • Ο κίνδυνος: Την ίδια ώρα, αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με πιθανή φούσκα σε διάφορες μεγαλουπόλεις του κόσμου, με κυριότερη το Μαϊάμι. Μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν πιθανό να συμπαρασύρει την παγκόσμια αγορά, όπως είχε συμβεί και το 2008.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.