Ο τραγικός απολογισμός των νεκρών στον Λίβανο από τα πλήγματα του Ισραήλ έφτασε τους 558, συμπεριλαμβανομένων 50 παιδιών και 94 γυναικών, με 1.835 τραυματίες, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Φιράς Αμπιάντ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Συνωστισμός σε βενζινάδικα και αρτοποιεία

Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου αναφέρει ότι οι αρχές στη Σιδώνα «παρατηρούν μεγάλο συνωστισμό στις πόρτες των βενζινάδικων και των αρτοποιείων ως αποτέλεσμα του μεγάλου εκτοπισμού από το νότο».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, περιπολίες ασφαλείας έχουν σταλεί σε ορισμένα σημεία «για να αποτραπεί κάθε μονοπώλιο ή εκμετάλλευση των πολιτών υπό το πρίσμα της εμπόλεμης κατάστασης στην οποία ζούμε».

Οι ισχυρισμοί του Ισραηλινού στρατού

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα μια επιχειρησιακή ενημέρωση σχετικά με το τελευταίο κύμα αεροπορικών επιδρομών εναντίον στόχων στο Λίβανο.

Στην ανακοίνωσή του στο επίσημο κανάλι του Telegram, ο IDF αναφέρει: «Πριν από λίγο, με την καθοδήγηση των μυστικών υπηρεσιών των IDF, η IAF έπληξε τρομοκρατικούς στόχους που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ στην Beqaa και σε διάφορες περιοχές του νότιου Λιβάνου. Μεταξύ των στόχων που χτυπήθηκαν ήταν κτίρια στα οποία αποθηκεύονταν όπλα, κέντρα διοίκησης και πρόσθετες τοποθεσίες τρομοκρατικής υποδομής. Κατά τη διάρκεια των χτυπημάτων, εντοπίστηκαν δευτερογενείς εκρήξεις, γεγονός που υποδεικνύει ότι στα κτίρια αποθηκεύονταν μεγάλες ποσότητες όπλων. Οι IDF θα συνεχίσουν να επιχειρούν για την εξάρθρωση και την υποβάθμιση των δυνατοτήτων και των τρομοκρατικών υποδομών της Χεζμπολάχ.

Η «μάχη» στο διπλωματικό πεδίο

Ρωσία

Σε διπλωματική αντίδραση στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θεωρεί τις ενέργειες του Ισραήλ «δυνητικά εξαιρετικά επικίνδυνες» και προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή.

ΟΗΕ

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τούρκ απηύθυνε γενική έκκληση προς τους ανθρώπους με συμφέροντα στην περιοχή να βοηθήσουν στην ηρεμία της κατάστασης, λέγοντας ότι θα πρέπει να ασκήσουν την επιρροή τους «για να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση και να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

Κίνα

Η Κίνα δήλωσε ότι υποστηρίζει πλήρως την κυριαρχία του Λιβάνου και δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι συναντήθηκε με τον Λιβανέζο ομόλογό του Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ στη Νέα Υόρκη, όπου συγκεντρώνονται παγκόσμιοι ηγέτες και κορυφαίοι διπλωμάτες για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.