Όταν τα ραντεβού γίνονται στην ώρα τους, τότε οι συνομιλίες μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο. Να, πάρτε για παράδειγμα το σημερινό ραντεβού των Μητσοτάκη και Ερντογάν. Κλείστηκε τελικά στις 11.40 ακριβώς (ώρα Νέας Υόρκης) ή 18.40 (ώρα Ελλάδος). Ούτε λεπτό λιγότερο ή παραπάνω.

Οι δύο ηγέτες θα συνοδεύονται από τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν (και βεβαίως από τους διερμηνείς τους). Το περυσινό ραντεβού έγινε στο λεγόμενο σπίτι της Τουρκίας, έναν ουρανοξύστη σχεδόν απέναντι από την έδρα του ΟΗΕ. Υπό κανονικές συνθήκες και όπως προβλέπει το διπλωματικό πρωτόκολλο το σημερινό ραντεβού έπρεπε να είχε γίνει σε ελληνική αίθουσα αλλά η Αθήνα προτίμησε (αφού είχε το δικαίωμα να επιλέξει χώρο) στην έδρα του ΟΗΕ. Ουδέτερο έδαφος σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη του Διεθνούς Οργανισμού, αλλά συμβολικό για την Αθήνα.

Τώρα μην περιμένετε πολλά από την συνάντηση αυτή, παρά το γεγονός ότι θα τεθεί από τον Πρωθυπουργό το Μεταναστευτικό (και κυρίως το θέμα επιστροφών στην Τουρκία). Θα γίνει μια ανασκόπηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, θα καθοριστούν οι ημερομηνίες για επανέναρξη των συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τον Πολιτικό Διάλογο καθώς και για την θετική ατζέντα. Αφήστε που ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης αναμένεται να καλυφθεί από την Γάζα και γενικά από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Για το Κυπριακό, αυτή τη φορά θα τεθεί το θέμα από την ελληνική πλευρά. Κυβερνητική πηγή εξήγησε ότι «υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την επανέναρξη των συνομιλιών». «Όσο οι διακινητές προσαρμόζουν τις μεθόδους τους, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να αυξήσουμε τα επίπεδα συνεργασίας με την Τουρκία» μου εξήγησε η ίδια πηγή. Η Αθήνα εκφράζει ικανοποίηση για το επίπεδο συνεργασίας με την Τουρκία στο ζήτημα. Τα σπουδαιότερα προσεχώς, δηλαδή στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) τον Δεκέμβριο στην Άγκυρα

***

Μια προδιαγεγραμμένη… καρατόμηση

Αν νομίζετε ότι υπάρχει παρασκήνιο από την διαγραφή (για πολλούς «καρατόμηση) του Μάριου Σαλμά από την ΚΟ της ΝΔ και από το κόμμα, θα σας απογοητεύσω, αλλά κάνετε λάθος. Κανένα παρασκήνιο. Για τους γνωρίζοντες ήταν αναμενόμενο, δεν υπήρξε καμία έκπληξη. Μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ (για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών) ο Μητσοτάκης έψαχνε μία αφορμή. Και την βρήκε με τα κυλικεία στους αρχαιολογικούς χώρους.

Εκείνα ίσως που έχουν κάποιο ενδιαφέρον είναι ότι στην Επιτροπή Δεοντολογίας που διέγραψε τον Σαλμά βρίσκονταν δύο βουλευτές ο Θανάσης Δαβάκης και Θόδωρος Καράογλου που υπέγραψαν την ερώτηση των 11 για τα κόκκινα δάνεια προς τον Κωστή Χατζηδάκη. Και αυτοί συμφώνησαν στη διαγραφή Σαλμά, αφού η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Το δεύτερο είναι τι θα κάνει ο Σαλμάς, τη στιγμή που δεν παραδίδει την έδρα; Δεν είμαι βέβαιος ότι τον θέλουν πολλοί. Η Λατινοπούλου για παράδειγμα μπορεί και να τον θέλει, (να αποκτήσει δηλαδή εκπρόσωπο και στη Βουλή, όπως έλεγαν γαλάζιοι βουλευτές). Ο Βελόπουλος δεν έδειξε ακόμα ενδιαφέρον, αλλά και οι δύο έκαναν δηλώσεις υπέρ του Σαλμά. Ωστόσο χθες στη Βουλή κυκλοφορούσε από γαλάζιους και ένα νέο σενάριο αυτό της συνεργασίας με τον ανεξάρτητο πλέον (τον διέγραψε ο Βελόπουλος) βουλευτή Επικρατείας Παύλο Σαράκη. Ωστόσο ο διαγραφείς Σαλμάς κατάφερε με την καρατόμησή του να κερδίσει και τα 15 λεπτά δημοσιότητας που του αναλογούσαν μιλώντας ακατάληπτα ως προστάτης των φτωχών και των κατατρεγμένων.

***

Θα απαγορευθεί το κάπνισμα και στους εξωτερικούς χώρους;

Η κοινοτική οδηγία είναι σαφής: Απαγόρευση του παθητικού καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους. Τι σημαίνει «εξωτερικοί χώροι» κατά την Κομισιόν; Δηλαδή εστιατόρια, πισίνες, νοσοκομεία, γηροκομεία, στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς, πανεπιστήμια, αεροδρόμια, λιμάνια, λούνα παρκ, παιδικές χαρές, Γιατί γίνεται αυτό; Για την καλύτερη προστασία των πολιτών από τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος. Σε αυτό στοχεύει η πρόταση της Κομισιόν για επέκταση της απαγόρευσης καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους.

Στην Ελλάδα όπως με πληροφορεί η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη η ανωτέρω οδηγία της Κομισιόν δεν έχει φθάσει ακόμα (τουλάχιστον επισήμως). Συνεπώς πρώτα να έρθει οδηγία και μετά η κυβέρνηση θα αποφασίσει λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους περιλαμβανομένων βεβαίως και των οικονομικών

***

Επιστροφή της ΝΔ στο σπίτι της, το χρέος και το κόλπο με τις προσκλήσεις

Τώρα θα σας περιγράψω πώς με ταχυδακτυλουργικό τρόπο η ΝΔ απέφυγε την πιθανή απουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών Κωνσταντίνου Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά στη γιορτή για τα 50 χρόνια ΝΔ. Τι έκανε; Δεν έστειλε προσκλήσεις σε κανέναν. Είσοδος, λένε, ελεύθερη για τους πάντες. Street party (το ονομάζουν άλλωστε). Δεν επικοινώνησαν καν μαζί τους και είπαν από το κόμμα όποιος θέλει να παραστεί είναι ευπρόσδεκτος και όποιος απουσιάσει έ, δεν χάθηκε και ο κόσμος. Κανένας δεν πρόκειται να τους παρεξηγήσει. Τα κανόνισαν έτσι στο κόμμα, ώστε να μιλήσει μόνον ο Μητσοτάκης και ουδείς άλλος αποφεύγοντας πιθανές «περιπέτειες».

Αλλά θα σας πω και την ιστορία (πολιτική και οικονομική γιατί υπάρχουν και χρέη) του κτιρίου της οδού Ρηγίλλης, όπου η ΝΔ έζησε δόξες και θριάμβους (αλλά και ήττες και αλλαγές ηγεσίας). Για το παλαιό Νεοδημοκρατικό ακροατήριο το νεοκλασικό κτίριο της οδού Ρηγίλλης, λοιπόν, εγείρει αναμνήσεις κυρίως από τη δεκαετία του ’80 και έπειτα καθώς ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν πολυπάταγε το πόδι του παρότι εκείνος το είχε εγκαινιάσει ως έδρα της ΝΔ το 1975.

Το 2013 ο Αντ. Σαμαράς μετέφερε την κεντρική διοίκηση του κόμματος στην Λ. Συγγρού ωστόσο δύο χρόνια μετά, παραμονές των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, ο Ευ. Μεϊμαράκης εκφώνησε από ‘κει ομιλία σε μια προσπάθεια αναβίωσης του παρελθόντος. Η εξέδρα στήθηκε στον δρόμο καθώς το μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου δεν προσέφερε ασφάλεια στον ομιλητή και το κτίριο εσωτερικά είχε εγκαταλειφθεί με εξαίρεση κάποια μερεμέτια που είχαν γίνει τελευταία στιγμή στο ισόγειο προκειμένου να φανεί η πρόθεση – τουλάχιστον – της επιστροφής.

Εν τέλει, η δεύτερη συνεχόμενη εκλογική ήττα και η επακόλουθη αλλαγή ηγεσίας, ματαίωσαν τα σχέδια (αν πραγματικά υπήρχαν, θα πρόσθετα εγώ). Το σενάριο αναβιώνει με εκδήλωση στις 4 Οκτωβρίου έμπροσθεν του νεοκλασικού, όπως το 2015, για τα 50α γενέθλια της ΝΔ. Όσοι ελάχιστοι απέμειναν από τον μηχανισμό εκείνης της εποχής, χαρακτηρίζουν αδύνατη την επαναφορά σε ένα τόσο μικρό χώρο αφού ούτως ή άλλως και τότε, πολλά υπηρεσίες (συνδικαλιστικό, ετεροδημότες, απόδημοι, οργανωτικό κτλ.) ήταν εγκατεστημένα στη Χαλκοκονδύλη, την Πατησίων, την Αγ. Κωνσταντίνου, στην Πιττακού κτλ. Άσε που θυμούνται κι ένα χρέος 60-70 χιλιάδων ευρώ από ενοίκια.

***

Πότε θα μας επιστραφούν τα Κροτάλ που δανείσαμε στους Γάλλους

Είχαμε παραχωρήσει 18 βλήματα Κροτάλ στην Γαλλία για να θωρακιστεί το Παρίσι στη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων καθώς και δέκα αστυφύλακες. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες τέλειωσαν, οι αστυνομικοί ήρθαν, όχι όμως και τα βλήματα Κροτάλ. Αναμένονται βεβαίως κάποια στιγμή να έρθουν, να μας τα επιστρέψουν οι Γάλλοι, όπως θα έρθουν και τα τρία Rafale που μας οφείλουν. Είναι ολοκαίνουργια, το πρώτο είχε προγραμματισθεί να έρθει στην Τανάγρα τον Ιούλιο, το δεύτερο τον Αύγουστο, τελικά είπαν ότι θα στείλουν και τα τρία τον Σεπτέμβριο . Τα περιμένουν στην Τανάγρα, αν και δεν ανησυχούν για την καθυστέρηση.

***

Πώς επηρεάζει η άνοδος της ακροδεξιάς στη Γερμανία τις εκλογές στην Ελλάδα.

Θα σας πάω τώρα στη Γερμανία, όπου η ακροδεξιά παρελαύνει, παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε την πρωτιά στο Βρανδεμβούργο. Με μία επικράτηση, κυριολεκτικά στο νήμα, από το κόμμα του Καγκελάριου Σολτς, έληξαν οι εκλογές στο γερμανικό κρατίδιο της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Το ακροδεξιό κόμμα AfD, δεν ήρθε πρώτο αλλά συγκέντρωσε ένα εντυπωσιακό σχεδόν 30% , λίγο πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση ψήφων και ποσοστών.

Οι Σοσιαλδημοκράτες επί της ουσίας, βρέθηκαν στην πρώτη θέση επειδή απορρόφησαν τους ψήφους των κυβερνητικών τους εταίρων, Πρασίνων και Φιλελευθέρων οι οποίοι πλέον είναι εκτός της τοπικής Βουλής. Ένα γεγονός που δεν προμηνύει καλά μαντάτα για τον κυβερνητικό συνασπισμό στην Γερμανία. Αλλά δεν θα φέρει και καλές εξελίξεις για την Ελλάδα καθώς οι αυστηρές πολιτικές στο μεταναστευτικό από την Γερμανία είναι πολύ πιθανόν ενταθούν καθώς αυτό ήταν και πάλι το κύριο θέμα στις εκλογές του Βρανδεμβούργου. Όσο η ακροδεξιά καλπάζει και ζητά αυστηρά μέτρα, τόσο τα κόμματα εξουσίας θα ενδίδουν σε τέτοιες πολιτικές, ελπίζοντας να της σταματήσουν την δεξαμενή ψήφων.

Είναι όμως εφικτό αυτό; Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο η Αυστρία θα βρεθεί στις κάλπες για την εθνική της Βουλή. Η Αυστρία που ήδη ακολουθεί μία αυστηρή μεταναστευτική πολιτική αλλά παρόλα αυτά βλέπει στις δημοσκοπήσεις την δική της ακροδεξιά, του Κόμματος της Ελευθερίας, στην πρώτη θέση. Η υιοθέτηση γραμμών της ακραίας πολιτικής, δεν σημαίνει αναγκαστικά δημιουργία αναχώματος στην ακροδεξιά. Αντίθετα, και η ιστορία το έχει αποδείξει, μπορεί να λειτουργήσει ως πλημμυρίδα για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

***

Τι ζητάει ένας Ινδός Ναύαρχος στην Αθήνα;

Μαθαίνω ότι τις επόμενες ημέρες ο Αρχηγός του Ναυτικού της Ινδίας, Ναύαρχος Ντινές Κουμάρ Τριπάθι (Admiral Dinesh Kumar Tripathi) θα επισκεφθεί τη χώρα μας, όπου θα συναντήσει τον Αρχηγό του ΓΕΝ, Aντιναύαρχο Δημήτριο – Ελευθέριο Κατάρα. Θα έχουν επίσημες συζητήσεις και θα ανταλλάξουν απόψεις επί πολλών ζητημάτων. Εκτός του επίσημου προγράμματος όμως, μου λένε ότι ο Ινδός Ναύαρχος θα ξεναγηθεί στην Ακρόπολη και την Πλάκα.

Βλέπω πως είναι σημαντική η εν λόγω επίσκεψη, καθόσον οι διμερείς σχέσεις μας θεωρούνται μείζονος σημασίας. Έρχεται μάλιστα η υπόψη δραστηριότητα, ως απότοκο της επισκέψεως τόσο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Δημητρίου Χούπη στην Ινδία, τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο του 2024 αντίστοιχα. Το σύνθημα «Ελλάς – Ινδία – Συμμαχία» επιβεβαιώνεται στην πράξη.