«Είμαι εδώ» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης. «Κι εγώ εδώ είμαι» απάντησε ο Παύλος Πολάκης. «Είμαστε εδώ» τόνισε και ο Σωκράτης Φάμελλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ πού είναι, είναι ένα βασικό ερώτημα μέσα στο εμφυλιοπολεμικό κλίμα που επικρατεί στις τάξεις του. Πρωτοφανείς καταστάσεις που πληγώνουν μέλη, φίλους και ψηφοφόρους, αλλά προφανώς αφήνουν αδιάφορα τα περισσότερα κεντρικά στελέχη που κινούνται με τελείως άλλο σκεπτικό περισσότερο με γνώμονα το προσωπικό όφελος.
Ο δύσβατος δρόμος προς τις κάλπες
Ο ΣΥΡΙΖΑ εισήλθε, μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής το περασμένο Σάββατο στο μονοπάτι που οδηγεί στις εκλογές για την ηγεσία του, στις 24 Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου εάν χρειαστεί δεύτερος γύρος. Ένα μονοπάτι δύσβατο πολιτικά, αλλά και στενό που δεν φαίνεται να τους χωράει όλους με τον τρόπο που κινούνται.
Εξάλλου ο τρόπος με τον οποίο κινούνται οι περισσότεροι δείχνουν πως δεν μπορούν όχι απλά να συνυπάρξουν την επόμενη μέρα των εκλογών αλλά ούτε και να διαβούν το ίδιο προεκλογικό μονοπάτι και να φθάσουν ομαλά στις κάλπες.
Στην Ισπανία υπάρχει το περίφημο προσκύνημα του Σαντιάγο δε Κομποστέλα, ένα από τα τρία μεγαλύτερα προσκυνήματα του καθολικού κόσμου από την εποχή του Μεσαίωνα. Για να φθάσει κανείς εκεί, ακολουθεί μια διαδρομή περίπου 900χλμ, τον περίφημο Δρόμο του Αγίου Ιακώβου (Camino de Santiago) που κατά την παράδοση οδηγούσε στο «τέλος του κόσμου» ως μια διαδικασία εξαγνισμού.
Εδώ, σε μια παραλλαγή, αυτός ο περίφημος δρόμος προς τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί προς το τέλος του κόμματος με τη μορφή που το ξέραμε. Και αυτό ενισχύεται από τον τρόπο που κινούνται, συμπεριφέρονται και σκέπτονται τα περισσότερα στελέχη που έχουν αυτή την περίοδο το σύνδρομο της εκδίκησης να κυριαρχεί αντί λογικές πολιτικές πράξεις.
Σκηνικό διάλυσης
Σε αυτό το σκηνικό διάλυσης, ο Στέφανος Κασσελάκης θα διεκδικήσει και πάλι την αρχηγία, αλλά το κλίμα ήδη για την επόμενη μέρα, εάν επικρατήσει διαμορφώνεται από τους υποστηρικτές βουλευτές του. «Όσοι δεν μπορούν να υπηρετήσουν το σχέδιο Κασσελάκη δεν έχουν λόγο να παραμείνουν στο κόμμα» διαμήνυσε ο βουλευτής Κιλκίς, Πέτρος Παππάς».
Την αλήθεια όμως την είπε ανοικτά ο βουλευτής Κέρκυρας Αλέξανδρος Αυλωνίτης, με τη φράση, «δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε όλοι μαζί» που ουσιαστικά είναι αυτό που λένε και οι περισσότεροι και φάνηκε ξεκάθαρα και στους διαδρόμους της Κ.Ε.
Σιγά-σιγά τα στρατόπεδα οργανώνονται για την τελική μάχη, με πρώτο στάδιο το συνέδριο του κόμματος και εν συνεχεία τις κάλπες της 24ης Ιουνίου. Δυο μήνες κολασμένοι για το ΣΥΡΙΖΑ, όπου το ένστικτο της αυτοσυντήρησης φαίνεται να μην υπάρχει.
Ο Στέφανος Κασσελάκης θα κινηθεί στους γνώριμους δρόμους, ο Π. Πολάκης δήλωσε και αυτός έτοιμος για την αναμέτρηση των εκλογών και ξεκινάει περιοδείες, ενώ το τρίτο πρόσωπο είναι ο Σωκράτης Φάμελλος που προτίμησε το μήνυμα «Είμαστε εδώ» για να συμπληρώσει: «ναι, εγώ θα είμαι».
Η υποστήριξη των 87 όπως καθιερώθηκε να ονομάζεται η ομάδα που οδήγησε το ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογές για πρόεδρο είναι δεδομένη, αν και αρκετά μέλη της με κρύα καρδιά θα τον στηρίξουν.
Οι περισσότεροι που θα προτιμούσαν την Όλγα Γεροβασίλη που είπε όχι, δεν θέλουν να ρισκάρουν με άλλη υποψηφιότητα, αλλά ακόμα και αύτη τη στιγμή, είναι ενεργό το σενάριο, να υπάρξει δηλ. μια υποψηφιότητα έκπληξη πέρα από αυτή του Σ. Φάμελλου.
Η επανεμφάνιση Τσίπρα
Λόγω και του κλίματος, της τοξικότητας και του μίσους που κυριαρχεί ορισμένα πρόσωπα που δέχθηκαν εισηγήσεις, έκαναν πίσω προτιμώντας να μην συμμετάσχουν στην αρένα του ΣΥΡΙΖΑ όπου θυσιάζεται η ενότητα, η συντροφικότητα και η ομόνοια.
Και όλα αυτά ενώ το απόγευμα θα επανεμφανιστεί ο Αλέξης Τσίπρας που θα βραβευθεί με το ετήσιο βραβείο Ειρήνης «Νίκος Νικηφορίδης» για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Και όπως είπε ο πολύπειρος πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς που εκτίμησε ότι υπάρχουν τρία στηρίγματα για τον Στ. Κασσελάκη, ο οποίος δεν έχει αριστερές πολιτικές, κάνοντας λόγο για τους «νεοχουλιγκάνους», τους «νεοδεξιούς» και τους «νεογραφειοκράτες», «ο Αλ. Τσίπρας είναι ένα πρόσωπο, ένα κεφάλαιο για το μέλλον, όχι για το τώρα». Και ο νοών νοείτω.