Εν τη ρύμη του λόγου, αλλά και συνειδητά, ο Κώστας Αρβανίτης υποστήριξε σε συνέντευξή του πως στον ΣΥΡΙΖΑ «είμαστε λίγο χειρότεροι από το Survivor».
Στην αποστροφή του αυτή ο ευρωβουλευτής της παράταξης επιχείρησε ν’ αναδείξει μια συνθήκη που έχει υπερβεί τα όρια ενός τηλεοπτικού ριάλιτι στο οποίο οι συμμετέχοντες πασχίζουν να επιβιώσουν -με λιγοστές προμήθειες σε μια παραλία- και ταυτόχρονα να συλλέξουν νίκες σε στίβους μάχης που σταδιακά θα τους φέρουν πιο κοντά στο πανάκριβο έπαθλο.
Αλήθεια είναι πως το αναπόφευκτο «αλληλοφάγωμα» των survivors, που πηγάζει κι ενισχύεται μέσα από ίντριγκες και εμφανείς ή παρασκηνιακές συμμαχίες, ομοιάζει με την καθημερινότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα «αλληλοφάγωμα» που θα επεκταθεί αναπόφευκτα μπαίνοντας στο κολασμένο δίμηνο με τερματισμό τις προεδρικές εκλογές.
«Έτσι που γίναμε οι μισοί δεν λένε καλημέρα» υποστήριξε ακόμη ο κ. Αρβανίτης αναδεικνύοντας γλαφυρά την εσωκομματική διαμάχη που εκτυλίσσεται σε τηλεοπτικά πλατό, ραδιοφωνικούς σταθμούς, συνεντεύξεις και αρθρογραφία με διακύβευμα την ηγεσία και την ιδεολογική κατεύθυνση του κόμματος.
Ουδείς πρόκειται να ρίξει νερό στο κρασί του και ο κύκλος της ανοικτής αντιπαράθεσης θα αποκτήσει μεγαλύτερη διάμετρο. Κι ας συμβούλευσε ο ίδιος να πάψει «το γαϊτανάκι στα κανάλια, όπου ο ένας πλακώνεται με τον άλλον».
Τελειώνει το σίριαλ την 1η Δεκεμβρίου
Ακόμη και μετριοπαθή στελέχη αναγνωρίζουν πως η επόμενη ημέρα είναι αδύνατον να βρει τους πάντες στον ΣΥΡΙΖΑ. Πόσο μάλλον μονιασμένους, σαν να μην έχει μεσολαβήσει οτιδήποτε. Μέχρι τα τέλη φθινοπώρου θα αντέξει το υπάρχον σχήμα.
Η εξ αδιαιρέτου συγκατοίκηση στην Κουμουνδούρου αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων ένα πείραμα με εκρηκτικά αποτελέσματα και η συμφιλίωση προς ικανοποίηση ελάχιστων δεν προβλέπεται. Το «είμαι εδώ» του Στ. Κασσελάκη αντιπαρατέθηκε από την πρώτη στιγμή με το «είμαστε εδώ» του Σωκράτη Φάμελλου.
Οι εκατέρωθεν χαρακτηρισμοί είναι ανυπέρβλητοι και να τους παραμερίσουν είτε οι μεν είτε δε δεν διαφαίνεται στην άκρη του τούνελ.
Από τη μία λέγεται πως υπονομεύουν τον ρόλο του Κασσελάκη η «νομενκλατούρα», οι «πραξικοπηματίες» και οι «κουκουλοφόροι», οι «καρεκλοκένταυροι», οι «γραφειοκράτες». Αυτοί που κάθε φορά θα ορθώνουν ένα άλλο εμπόδιο στην προσπάθειά του να χαρίσει δυναμική στον ΣΥΡΙΖΑ.
Από την άλλη ο Κασσελάκης είναι «ανεπαρκής», «αλαζόνας», «διαιρετικός», «αυταρχικός», «ο πρόεδρος του ενός μηνός» που δεν ανταποκρίνεται στις αξίες της Αριστεράς. Στην κουβέντα προστέθηκαν και οι όροι «νεοδεξιοί» και «νεοχουλιγκάνοι» που εμπνεύστηκε για όσους τον ακολουθούν με τυφλή αφοσίωση ο Νίκος Κοτζιάς.
Αποχωρήσεις ή διαγραφές
Η επανεκλογή Κασσελάκη, που εξακολουθεί να καταγράφεται ως μεγάλο φαβορί στις δημοσκοπήσεις, θα συνδυαστεί είτε με μια ηρωική έξοδο, για να τον προλάβουν, είτε με αναπόφευκτες διαγραφές. Θα είναι σε μια τέτοια περίπτωση πανίσχυρος για να ανέχεται την αμφισβήτηση από όσους τον οδήγησαν στην καθαίρεσή του από την προεδρία και θα κινεί αυτός τα νήματα.
Θα ψαχτούν αλλού. Ταυτόχρονα «δεν θα είναι κακό να πάμε σπίτι μας» όπως λένε σε κουβέντες τους στελέχη που όντως είχαν προσφέρει πίστωση χρόνου στον έκπτωτο πρόεδρο, αλλά πια δεν δείχνουν διάθεση να συνεργαστούν μαζί του, κατηγορώντας πως προωθεί μια εντελώς προσωπική ατζέντα.
Δεν θα αντέξει ήττα ο Κασσελάκης
Από την άλλη μια ήττα του Κασσελάκη στην εσωκομματική διαδικασία θα σηματοδοτήσει τον οριστικό εξοστρακισμό του από την παράταξη, αφού δεν θα έχει πείσει εκ νέου τη βάση πως αποτελεί το καταλληλότερο αντίδοτο στη συρρίκνωση που βιώνει.
Ούτως ή άλλως, όπως γίνεται αντιληπτό με την ως τώρα στάση του, δεν πρόκειται να αποδεχθεί ένα αποτέλεσμα που δεν συνάδει με τις φιλοδοξίες της αρχηγίας και της απόπειρας μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε κάτι νέο. Στον «δικό μας ΣΥΡΙΖΑ».
Ν’ ανεχθεί να είναι ένα απλό μέλος του κόμματος που θα υποτάσσεται, θα υιοθετεί και θα υπηρετεί πολιτικές κατευθυντήριο οργάνων δεν κουμπώνει με την ιδιοσυγκρασία του. Το «ΚΚΕ εσωτερικού», όπως το περιέγραψε δηκτικά ο βουλευτής Πέτρος Παππάς, δεν εκφράζει ούτε τον 36χρονο πολιτικό ούτε τους συνοδοιπόρους του σε όλο αυτό. Άρα δεν θα επιδιώξουν να τους χωρέσει εντός τους μετά την 1η Δεκεμβρίου.
Βέβαια το διευρυμένο μπλοκ των 87 θα χρειαστεί πρώτα να καταλήξει οριστικά στο στρατηγικό πλάνο του, χρίζοντας υποψήφιο ικανό να συσπειρώσει, κι ακολούθως να οργανωθεί σε όλα τα επίπεδα διότι ακόμη μοιάζει να υπολείπεται στο σώμα.
Ο Πολάκης είναι ο πιο οργανωμένος
Ο μόνος που έχει δεσμευτεί για την παραμονή του στον ΣΥΡΙΖΑ ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις εκλογές είναι ο Παύλος Πολάκης. Χαράσσοντας έναν αυτόνομο δρόμο, ποντάρει στην αντισυστημική δυναμική που έχει αναπτύξει με τη χρόνια στάση του προκειμένου να προσελκύσει επιπλέον όγκο ψηφοφόρων.
Καταλαβαίνει, φυσικά, πως δεν είναι βατός ο δρόμος του. Μοιάζει όμως να βρίσκεται πιο μπροστά από τους υπόλοιπους δεδομένου πως ήδη από την Κυριακή αρχίζει την προεκλογική εκστρατεία του. Αφετηρία τα Χανιά, αλλά γρήγορα θα ανοίξει τα γεωγραφικά όριά του εκτός Κρήτης, αναζητώντας θύλακες υποστήριξης και πρόσβασης στον κόσμο με πρώτο στόχο τη δεύτερη Κυριακή.
Η πλατφόρμα που έχει παρουσιάσει ανταπόκριση έχει σε πρώτο επίπεδο, θα πρέπει βέβαια αυτό να καθρεπτιστεί στην κάλπη.
Μάχη με όρους ριάλιτι (;)
Αφότου επισημοποιηθούν οι υποψηφιότητες, είναι δεδομένο η τριβή μεταξύ των διεκδικητών θα λάβει, εκτός από πολιτικά και, προσωποκεντρικά χαρακτηριστικά. Η διαρκής ανάδειξη «ευάλωτων» σημείων θα γίνει, όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, σκέλος της καμπάνιας.
Η κατάθεση του πόθεν έσχες ως συνοδευτικού εγγράφου ήταν μια τέτοια παράμετρος. Πιθανόν στην πορεία αναδειχθούν κι άλλες τέτοιες από κάθε στρατόπεδο για να φρεναριστεί η πορεία των υπολοίπων.
Το Survivor έχει διάρκεια δύο μηνών. Στη μάχη επιβίωσης που θα διεξάγεται καθημερινά, οι κανόνες άμιλλας παραμερίζονται.